Waarom de Siësta Belangrijk is in Spanje

siësta

Ah, de siësta… een middagdutje om even het gevoel van een blauwe maandag te genezen, of gewoonweg een verfrissende pauze om even lekker te ontspannen. Hoe dan ook, er is echt niets beters dan een siësta op het strand onder de zon, of in de schaduw van de bomen!

Niemand ter wereld weet beter dan de Spanjaarden hoe je een siësta moet houden! Weet je echter ook waarom de siësta zo’n happening is in Spanje? Lees dan snel verder en ontdek hier waarom siësta’s zo belangrijk zijn in Spanje:

Geschiedenis van de Siësta

Dutjes gaan eigenlijk terug tot het begin van de mensheid. We hebben altijd, zolang we ons kunnen herinneren, dutjes gedaan maar de echte siësta is daadwerkelijk vele jaren geleden in Spanje ontstaan. Waarom?

Omdat het heet is in Spanje!

Nee, echt! Siësta’s neigen vaker voor te komen in landen met een heter klimaat, en wanneer je realiseert dat het woord “siësta” afkomstig is van het Latijnse hora sexta, ofwel het zesde uur , dan is dit ook logisch! Oorspronkelijk begon de dag al bij zonsopkomst, wanneer het gros van de mensen vandaag de dag nog lekker in bed ligt. Omgerekend zou dit echter betekenen dat het “middaguur” vroeger het zesde uur van de dag is. Aangezien het middaguur in hetere klimaten echt heel, heel erg heet worden is de siësta dus eigenlijk een tussentijds dutje om eventjes aan de hitte te ontsnappen!

De Siësta en de Spaanse Cultuur

Tegenwoordig is de siësta niet echt meer een excuus om aan de hitte te ontsnappen, maar meer een reflectie van de relaxte, langzamere levensstijl die de Spanjaarden kennen. De Spanjaarden zijn een warm en gastvrij volk, die zich niet geroepen voelen om een gehaast leven te leiden. In feite eten ze zelden het diner voordat de zon verdwenen is en gaan ze uit tot in de vroege uurtjes, alsof het niets is. En dat is het ook niet!

De siësta fungeert meer als een reminder dat we moeten stoppen, reflecteren, een pauze houden en gewoon even tijd voor onszelf moeten maken. Uiteindelijk is het een moment om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen, of anderszins. Het is ook zo geprogrammeerd in de rijke Spaanse cultuur dat je tijdens je vakantie in Spanje zult zien dat er plekken of bedrijven tijdens de siësta gesloten zijn, uit respect voor het gebruik. Het zit zelfs zo diep verweven dat de “Nationale Vereniging van Vrienden van de Siësta” een nationaal siësta kampioenschap in Madrid organiseert! Lokalen nemen een middagdutje en kijken zo wie het meest in 20 minuten kan slapen, in originele slaapposities, en ja, zelfs wie het hardst snurkt!

Waarom Is de Siësta Zo Belangrijk?

Los van het feit dat het een groot deel uitmaakt van de Spaanse cultuur, is de siësta goed voor iedereen! Voor de Spanjaarden, voor jou, je familie en vrienden… ja voor iedereen. Zeker als je niet genoeg slaap krijgt. Er stond een artikel in de Washington Post waarin men beschrijft dat Spanje, door haar geografische ligging, eigenlijk in de verkeerde tijdzone leeft. Dus de Spanjaarden slapen ongeveer een uur per nacht minder dan de World Health Organisation (WHO) aanbeveelt. (Leuk feit: dat is 7 tot 9 uur per nacht voor volwassenen vanaf 18 jaar! Slaap je minder dan dat? Tijd voor siësta).

Er zijn historische verklaringen achter deze eigenaardigheid in de tijdzone, maar het is zogenaamd gerelateerd aan de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel niemand echt zeker weet of deze veronderstelling waar is, heerst het feit dat Spanje zich in een verkeerde tijdzone bevindt, net als de siësta, zodat de Spanjaarden de hele dag door kunnen gaan.

Hoe Je de Siësta Kunt Leren

Als je je een beetje sloom voelt, doe dan als een Spanjaard; geniet van een twee uur durende lunch (serieus, dat doen ze!), trek je pyjama aan en kruip in bed! Laat je de komende 15 tot 30 minuten door niemand lastigvallen. Sluit gewoon je ogen en glij weg naar dromenland, waar je kunt dromen van mooiere dingen dan die stapels papierwerk op je bureau, de afwas of welke bron van stress of frustratie dan ook. De siësta gaat over je hoofd leegmaken en je op jezelf concentreren, dus als je het echt onder de knie wilt krijgen, maak dan je gedachten vrij om je te concentreren op betere en gelukkiger dingen!

Siësta met de Locals!

En zodra je de siësta onder de knie heb en je je geweldig voelt, doe dan mee met de lokale bewoners! Je hoeft je niet in je luxe villa te verstoppen wanneer je in Spanje bent en mee wilt doen met het genoegen van de siësta. Neem gewoon een hangmat mee naar het strand of op je wandeling, en hang het in de bomen, voor de siësta van je leven, terwijl je naar de golven die op het gouden strand rollen luistert, of de wind die door te takken ruist van de bomen rondom je.

Klinkt dat niet als paradijs op aarde?

****************************************************

Huur een vakantie villa in Spanje! Bekijk het aanbod van Club Villamar.