De Costa Brava voorbij de clichés – 11 tips voor een authentieke vakantie

De Costa Brava is veelzijdig, veelzijdiger dan veel mensen misschien wel denken en weten. Deze regio kent namelijk wel een beetje een gespleten persoonlijkheid. Zo staat het aan de ene kant bekend om de grote, bruisende vakantieresorts met alle voorzieningen die je maar kunt wensen. Veel mensen denken bij de Costa Brava meteen aan de vele restaurants en bars, tal van discotheken, volle stranden en altijd wel wat te doen!

De Costa Brava kent echter ook een totaal andere kant, een kant die veel mensen niet kennen. Een kant die bestaat uit hele rustige pittoreske dorpjes met veel cultuur, geschiedenis en haast onontdekte maagdelijke stranden. En alhoewel de Costa Brava misschien vooral bekend staat om haar toeristische trekpleisters, die overigens ook prachtig zijn, kan het ook leuk zijn om de andere kant van dit mooie kustgebied te leren kennen. Je ontdekt dan de Costa Brava voorbij alle clichés! Je ontdekt een Costa Brava vol van prachtige dorpjes, een wilde betoverende kustlijn, een bruisende cultuur, een levendige geschiedenis en een prachtige natuur!

Ben jij benieuwd naar deze prachtige kant van de Costa Brava? Ontdek dit dan aan de hand van deze Blog met 11 must-see plekken voor een authentieke vakantie aan de Spaanse Costa Brava.

1. Calella de Palafrugell

Alhoewel Calella de grootste van de drie plaatsjes is die langs deze steile kust liggen, blijft het een aantrekkelijke uitvalsbasis voor een ontspannen vakantie. Dit dorpje blijft namelijk, deels doordat het nog altijd een vissersdorp is, echt een authentiek gevoel uitademen. En daarnaast is dit dorpje ook zeker een juweeltje voor de ogen! Calella heeft namelijk prachtige rotsachtige baaien, kronkelige steegjes, witgekalkte huisjes en koele pleinen.

Hoewel de kust van dit plaatsje meestal druk bezocht wordt door jonge gezinnen, blijven de met dennenbomen begroeide voorgebergten en het doolhof van straten relatief rustig, zelfs in het hoogseizoen. Calella de Palafrugell is simpelweg een heerlijk plaatsje om in te verblijven!  Al is het alleen al dankzij het uitzicht op de prachtige baaien met roze rotsen die mooi in contrast staan met het turquoise water.

2. Llafranc


Op wandelafstand van Calella, ligt het heerlijke pittoreske plaatsje Llafranc. Hierdoor kun je tijdens een uitstapje deze twee plaatsje uitstekend met elkaar combineren! Een heerlijke en fijne wandeling langs de rotsen van Calella brengt je namelijk naar Llafranc.

Dit dorpje is misschien kleiner van stuk, maar het is ook zeker de moeite van een bezoekje waard. Llafranc kent een aangename luxe vibe en heeft prachtige witgekalkte straten die eindigen in heuvels vol met elegante villa’s.  

Llafranc kent een kleine baai met een steil hellend strand, een jachthaven en een met dennenbomen begroeide promenade die in de lengte van de baai loopt. Duik in de oogverblindende riffen van Llafranc en ontdek een schitterende onderwaterwereld, ideaal om te snorkelen. Waterpret en wandelingen in de buitenlucht zorgen ervoor dat Llafranc een geweldige bestemming is voor mensen die opzoek zijn naar een beetje avontuur.

Als je dus op zoek bent naar een rustige plek om te ontspannen op de gouden stranden, wandel dan gewoon langs de rotsen aan de kust om verborgen stranden te vinden die praktisch verlaten zijn. Dankzij de fijne selectie aan cafés en restaurants is Llafranc geschikt voor iedereen.

3. Tamariu

Dit is een van de kleinste, minst ontwikkelde en meest authentieke plaatsen die je aan de Costa Brava zult vinden. Tamariu ligt rondom een afgelegen baai van fijn zand en roze rotsen, kent smalle bruisende straatjes en beboste heuvels. Op de beboste heuvels wordt je in alle rust begroet het getjilp van de krekels. De kleine baai komt uit bij Tamariu’s schaduwrijke promenade met witgekalkte huisjes. Van hieruit kijk je uit op het kleine strand, van grof zand, welke vaak druk bezocht wordt door jonge gezinnen.

Wat dit plaatsje nou zo bijzonder maakt is de prachtige kleurrijke omgeving! De kleuren van de Costa Brava zijn hier gewoonweg het meest levendig. Diep groene dennen, een verrassende blauwe zee en het warme roze van de rotsen, die bijna rood gloeien tijdens de zonsondergang. Laat de zonsondergang van Tamariu ook jou de adem benemen!

4. Aiguablava

Omringd door mooie beboste heuvels en prachtige oranje kliffen, is Aiguablava niet echt een vakantieresort te noemen. Het is eerder een liefelijk klein dorpje met een heerlijk strand en een prachtige zee met kobaltblauw water.

Op dit fijne strand kan het echter overdag wel vrij druk worden, zeker in het hoogseizoen. Echter in de vroege avonden, als de paar aanwezige restaurants die vlakbij het strand liggen hun deuren sluiten, wordt het hier weer heerlijk vreedzaam en rustig.

5. L’Escala

Net zoals de Costa Brava twee persoonlijkheden (of meer) kent, kent L’Escala dit zeker ook. Zo kent het zuidelijke deel van dit plaatsje drukkere stranden, hoogbouw en vele toeristische voorzieningen. Terwijl je in het traditionele centrum in een oase van slaperige straten en kleine, rotsachtige baaien terecht komt.

Een magisch doolhof van straatjes en huizen leidt je naar verschillende zand- en kiezelstranden, waar je eerder veel Franse en Spaanse families en vakantiegangers tegen zult komen. Hoewel het misschien klein is, is het belangrijkste strand ook gelijk het aantrekkelijkst, met een steile kust die in rotsachtig water overgaat.

Dit vakantieplaatsje is de ideale plek voor gezinnen met kinderen omdat het druk genoeg is om kinderen van verschillende leeftijden te vermaken, en tegelijkertijd is het ook rustig genoeg om zo ook papa en mama tot rust te laten komen.

6. Cadaques


Misschien is Cadaques nog wel het dorpje dat het minst aan de clichés van de Costa Brava voldoet! Zo is Cadaques niet perse
the-place-to-be voor echte strandliefhebbers. Het hoofdstrand is namelijk relatief klein, bestaat het uit kiezels en is het over het algemeen druk met boten. Cadaques is hierdoor eerder een plek waar je heen gaat voor de architectuur en cultuur.

Het heeft namelijk een prachtige exclusieve, artistieke uitstraling (Dali woonde ooit in de buitenwijken van Cadaques). De prachtige hoofdbaai, met de witgekalkte huizen met blauwe luiken, werd trendy in de jaren zestig en is nog steeds in de mode, met veel boetiekjes en galeries verspreid over de pittoreske paden.

Cadaques is echter misschien ook wel zo bijzonder gebleven doordat het juist al die jaren een sfeer van afzondering behouden heeft. Zo is het is alleen maar bereikbaar via een steile, bochtige weg over glooiende heuvels.

7. Empúries

Op slechts vijf minuten rijden van L’Escala ligt de archeologische vindplaats van Empúries. Gesticht in de vroege zesde eeuw voor Christus, ontwikkelde het zich tot een bloeiende stad onder de Romeinen – de ruïnes omvatten de overblijfselen van villa’s, straten en mozaïekvloeren.

Ben je dus echt een geschiedenis liefhebber of helemaal ´into´ de Romeinse tijd? Dan is dit voor jou echt dé plek om naartoe te gaan. Maar geschiedenis liefhebber of niet, groot of klein, het is voor iedereen een bijzondere plek om doorheen te slenteren en je te wanen in vroegere tijden.

8. Begur

De middeleeuwse heuvelstad Begur is een heerlijke plek om een dag (of meer) door te brengen. Hoewel de reis omhoog een steile, bochtige weg is, zijn de uitzichten op het sprankelende azuurblauwe water rondom de stad sensationeel.

Begur zit vol met restaurants, cafés en winkels en beschikt ook over een kasteel uit de 10e eeuw dat spectaculair is om te verkennen.De smalle, afbrokkelende straten kronkelen tussen zandkleurige huizen en komen samen op het centrale plein, waar je een bijzondere kerk en tal van goede restaurants vindt.

Of moet je nodig afkoelen van de Spaanse hitte? Neem dan een duik in één van de vele magische baaien rondom de heuvel waar Begur op ligt. Het is een heerlijke plaatsje vol met eeuwenoude architectuur en omringd door een prachtige natuur.

9. Pals

Kan je maar niet genoeg krijgen van Begur en al het middeleeuwse pracht en praal? Dan is Pals ook zeker aan te raden. Pals ligt in de buurt van de stad Begur en is gemakkelijk bereikbaar. Net als Begur, ligt dit bijzondere plaatsje ook op een rotsachtige heuvel.

Verken de lange, kronkelende straatjes met klinkers, proef het traditionele eten van Catalonië of verken de fascinerende ambacht winkeltjes die her en der verspreid liggen door het plaatsje.

En moet je even bijkomen van de Spaanse zon en het vele slenteren? Bezoek dan één van de bijzondere restaurants met een spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee.

10. Girona


Girona… Waar ken je die naam ook alweer van? De meeste bezoekers kennen de plaats Girona voornamelijk als de stad waar de luchthaven ligt. Wat veel mensen echter niet weten is dat Girona zelf ook zeker het bezoeken waard is. Je vindt hier namelijk een indrukwekkende kathedraal, een goed bewaard gebleven Joodse wijk en een scala aan musea en kunstgalerijen.

Dwaal door het doolhof van straatjes en krijg een adembenemend uitzicht op de rivier en de veelkleurige rijen huizen.

Girona is een hele fijne, bruisende stad waar er qua cultuur, shoppen, bezienswaardigheden, lekker eten en drinken veel te doen is. Zo krijg je een beetje de Barcelona ervaring, maar dan zónder de drukte.

11. Figueres

Ben je echt een Dalí fan? Dan moet je toch ook echt even langs bij Figueres! Het Dalí Theater Museum in Figueres is namelijk ontworpen door de surrealist zelf. Het gebouw alleen al is dus echt een bezoekje waard, maar ook het museum kent een fascinerende verzameling van enkele van zijn meest intrigerende werken. Voor de echte cultuurliefhebber, is het dus zeker aan te raden om naar dit leuke dorpje te gaan. Een bezoekje aan het museum kan snel al een groot deel van de dag innemen, maar bezoek ook zeker de rest van het plaatsje, wat ook echt de moeite waard is.