Tips & tricks voor een geweldige vakantie aan de Costa Brava

De Costa Brava is een heerlijke vakantiebestemming: lekker eten, een prachtige kust, een bruisend nachtleven, rustgevende natuur, pittoreske dorpjes en levendige steden komen hier samen. Het is één van de meest romantische, mooie en ongerepte kustgebieden van Europa.

Want waar anders, vind je op minder dan twee uur vliegen van Nederland zo een prachtig kustgebied! En dan ook nog eens met zoveel zonuren en tal van bezienswaardigheden? Het is dan ook niet voor niets dat de Costa Brava een populaire keuze is onder vele Europese vakantiegangers. Deze prachtige regio heeft namelijk voor iedereen wel wat wils te bieden.

Ben jij ook een Costa Brava fan en ga je er binnenkort naartoe op vakantie? Lees dan eerst even deze Costa Brava reisgids met alle tips en tricks voor een geweldige vakantie in deze bijzondere regio.

De ligging, de natuur en de stranden

De Costa Brava ligt in de provincie Girona in Catalonië, in de noordoostelijke hoek van het Iberisch schiereiland. Het staat bekend om de vele badplaatsen zoals Lloret de Mar, Calella en Blanes! Het kent echter ook veel verborgen pareltjes: denk hierbij aan pittoreske stadjes en typische vissersdorpjes langs een wilde, rotsachtige kust.

De kustlijn van de Costa Brava is bijna 300 kilometer lang en zeer gevarieerd, met brede baaien, kleine inhammen en hoge kliffen. De Costa Brava heeft daarnaast ook een aantal van de mooiste Blauwe Vlag (Blue flag) stranden van Europa! Dit zijn de veiligere stranden die erg family-proof zijn.

Tip: Wil je graag één van de mooiste stranden van de Costa Brava ontdekken? Ga dan naar Platja de Tamariu. Je vindt dit strand vlakbij het mooie witgekalkte dorp Tamariu. Het is een zandstrand van ongeveer 750 meter lang welke verbonden is met verschillende kleinere baaien en het kent geweldige watersportfaciliteiten.

Eten en drinken

De Costa Brava is ook een paradijs voor de echte fijnproevers! De gastronomie is hier dan ook rijk en zeer gevarieerd. De keuken bestaat voornamelijk uit vis en zeevruchten met verse groenten, olijven, olijfolie, pasta en rijst. Aangezien het noorden van de Costa Brava dicht bij de Pyreneeën ligt, vind je er overigens ook uitstekende vlees- en wildgerechten, evenals worsten.

Gastronomie wordt zeer serieus genomen aan de Costa Brava, deze kustregio is dan ook de thuisbasis van vele uitstekende restaurants. Het heeft één van de hoogste concentraties chefs met een Michelinster in Spanje, om nog maar te zwijgen van de fantastische, lokaal geproduceerde wijnen.

Lekker eten en drinken is belangrijk voor de Catalanen, naast de geweldige restaurants, zie je dit ook terug in de jaarlijkse culinaire wedstrijden en festivals die in veel plaatsen langs de kust plaatsvinden. L’Estartit, bijvoorbeeld, organiseert Tastets de Mar La Clova, een festival dat zich richt op zeevruchten, en La Manzana en la Cocina, waar zoetekauwen alle soorten zoete gerechten met appels kunnen proeven.

Tip: In Spanje is het normaal om in een restaurant tussen de 5 en 10% fooi te geven. Je kunt ook het bedrag naar boven afronden, dit wordt veelal gedaan in taxi’s.

Het klimaat

De Costa Brava en de zon, die zijn natuurlijk wel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het kan dan ook zeker wel gezegd worden dat het weer in deze regio lekkerder is dan in Nederland. Maar denk ook niet dat het er áltijd warm is.

De Costa Brava kent verschillende seizoenen en microklimaten, afhankelijk van de hoogte van het gebied en de nabijheid van de zee. Over het algemeen heeft de regio een mediterraan klimaat, met milde temperaturen.

Het winterweer is nogal variabel: sommige winters zijn erg mild, andere zijn koud (en het kan zelfs in de Costa Brava sneeuwen). Van februari tot april en oktober tot november is het weer vaak nog prettig, zo kan je wel eens een buitje tegenkomen maar zullen deze niet dagenlang duren. De lente en de herfst zijn dus over het algemeen zonnig en mild. De zomermaanden daarentegen zijn meestal heet te noemen, met gemiddelde temperaturen rond de 25 graden, oplopend tot 30+. Perfect dus voor de echte zonaanbidders!

Tip: Houd je niet zo van heel warm weer? Bezoek de Costa Brava dan in mei, juni, september of oktober. Het is er dan ook heel aangenaam! Je kunt er dan lekker genieten van een warm zonnetje zonder dat je last zult hebben van de brandende hitte. En als kers op de taart is het dan ook nog eens wat rustiger in deze mooie regio. 

De geschiedenis

De Costa Brava heeft een zeer rijke geschiedenis. Overal in de regio kun je dan ook historische gebouwen en belangrijke ruïnes ontdekken die dateren uit de Romeinse, Griekse en zelfs paleolithische tijden. Er zijn ook veel middeleeuwse dorpjes en kastelen in de omgeving te vinden.

De ruïnes van Empúries, net buiten L’Escala, zijn één van de belangrijkste ruïnes van de Costa Brava. Het was een belangrijke handelsstad en haven gesticht door de Grieken. Later werd het overgenomen door de Perzen, en daarna door de Romeinen. Dit resulteerde in een unieke mix van gebouwen en architecturale stijlen.

Tip: De Costa Brava is ook de thuisbasis van enkele van de meest schilderachtige en belangrijke Grieks-Romeinse en Iberische archeologische vindplaatsen in Europa. Ben je een geschiedenisliefhebber? Stippel dan een mooie route uit langs deze bijzondere archeologische vindplaatsen.

De cultuur

De Costa Brava is altijd al een populair gebied geweest onder kunstenaars die geïnspireerd werden door de natuurlijke pracht en praal van het kunstgebied. Grote namen, zoals Salvador Dalí, Joan Miró en Pablo Picasso, woonden en verbleven lange periodes in dit mooie gebied. Dit heeft natuurlijk ook veel invloed gehad op de Costa Brava, zo kennen meerdere dorpjes (zoals bijvoorbeeld Cadaqués) artistieke gemeenschappen, bijzondere musea en een bruisende cultuur.

Er zijn dan ook veel festivals en feesten die plaatsvinden in de Costa Brava: van beroemde muziekfestivals zoals het Cap Roig festival in Calella tot traditionele feesten als de Fiesta Mayor, er is altijd wel iets te doen. Een vrij onbekend festival is de Temps de Flors in Girona. Het is een lentefestival waarbij de hele stad Girona vol staat met de mooiste bloem vertoningen en waarbij privétuinen voor het publiek worden geopend zodat ze de prachtige bloemen kunnen bewonderen.

Tip: De Costa Brava is écht Dalí-land, zo ligt hier namelijk ook de zogenoemde Dalí driehoek: Figueres is de geboorteplaats van de kunstenaar en hier staat ook het Teatro Museo Dalí, in Púbol staat het Kasteel die Dalí voor zijn muze Gala gekocht heeft en in Cadaqués staat het huis waar Dalí gewoond heeft en waar nu een museum gevestigd is.

Sporten

Ook de natuur van de Costa Brava is veelzijdig, zo kun je hier zowel genieten van stranden, natuurparken, bergen, baaien en de zee. Hierdoor kun je in dit kustgebied  vrijwel elke sport beoefenen: van wandelen en canyoning tot duiken en surfen. De vele natuurparken in de bergen zijn perfect voor bergbeklimmen, mountainbiken en wandelen. De baaien langs de kust bieden vervolgens weer vele geweldige locaties om te snorkelen.

Tip: Eén van de beste plekken om watersport te beoefenen is Llafranc, waar zandstranden zeil- en surfmogelijkheden bieden en de nabijgelegen Medes eilanden een paradijs zijn voor duikers en snorkelaars.

Talen

De officiële eerste taal aan de Costa Brava (en heel Catalonië) is Catalaans, en dus niet zoals je zou verwachten het Spaans! De meeste Catalanen zijn echter wel tweetalig, en spreken dus zowel Spaans als Catalaans.

Tip: Spreek je geen Spaans of Catalaans? Met Engels zul je je zeker ook prima kunnen redden tijdens je vakantie aan de Costa Brava. Het is wel altijd handig om een woordenboekje of taalgids mee te nemen, zo kun je je toch verstaanbaar maken als er echt geen Engels gesproken wordt.

De reis

Er bestaan verschillende manieren om te reizen naar de Costa Brava: met het vliegtuig, de auto, de bus of de trein. De snelste manier om naar de Costa Brava te reizen is natuurlijk met het vliegtuig, je vliegt er minder dan twee uur over. Er liggen meerdere vliegvelden in en rondom de Costa Brava: in Girona, Barcelona en Reus.

Rijd je liever met de auto naar de Costa Brava? Dan kun je natuurlijk lekker veel meenemen en misschien wil je ook wel gewoon gaan kamperen met je eigen tent, camper of caravan. De reis zal dan wel zo een 14 tot 15 uur in beslag nemen, houd rekening met tolwegen (waarvan de kosten soms best wel eens hoog op kunnen lopen) en de zomerdrukte.

Wil je graag low-budget naar de Costa Brava reizen? Eén van de goedkoopste opties is het reizen per bus. Dit is vooral een populaire optie onder veel jongeren die dan een pakket boeken waarbij accommodatie en busreis inbegrepen zitten. Bereid je wel voor op een lang reisje: inclusief pauzes ben je toch al snel zo een 20 uur aan het rijden.

Wil je lekker in alle rust reizen, zonder veel te hoeven doen maar tegelijkertijd wel van het uitzicht kunnen genieten? Reis dan per trein, vanuit Nederland kun je Girona, Figueres of Barcelona vrij gemakkelijk per trein bereiken. Van daaruit kun je dan een bus of een andere trein nemen naar de badplaatsen. De reis duurt ongeveer 12 uur en je zult wel een paar keer moeten overstappen.

Tip: Reis je via Barcelona of Girona? Combineer dan jouw strandvakantie met een leuke citytrip naar één van deze twee bruisende steden.