8 must-see plekken aan de Costa Dorada

Het oude Romeinse amfitheater van Tarragona

De Costa Dorada staat voornamelijk bekend om haar zanderige, goudkleurige stranden! Een plek waar je heerlijk kunt genieten van het lekkere weer en de prachtige omgeving. Stel je nou toch eens voor… prachtige stranden met fijn zand, afgelegen baaitjes en een prachtig uitzicht over de helderblauwe Mediterraanse zeeDit en nog veel meer biedt namelijk de Costa Dorada.

Deze “Gouden Kust” kent namelijk een uitstekende ligging ten zuiden van Barcelona, met meer dan 200 kilometer aan kustlijn. Maar dit kustgebied is meer dan alleen maar fijne zandstranden. Zo vind je hier ook hele mooie historische plekken, een bruisende cultuur en een uitgebreid aanbod voor de sportliefhebbers.

In de Costa Dorada vind je landinwaarts een uitgestrekt natuurlandschap met vredige dorpjes en boerderijen omringd door wijngaarden, olijfboomgaarden en moestuinen. Veel van de plaatsjes zijn gebouwd rondom een kasteel of fort, hierdoor is het ook een ideale plek voor de liefhebbers van cultuur, geschiedenis en historische bezienswaardigheden. Het fijne aan dit kustgebied is dat het heel divers is, naast de slaperige dorpjes vind je hier ook levendige stadjes en populaire toeristische trekpleisters.

Ga jij op vakantie naar dit heerlijke gebied? Ontdek dan zeker deze 8 must-see plekken aan de Costa Dorada.

Tarragona


Houd jij heel erg van het bezoeken van historische plaatsjes met een rijke geschiedenis en een levendige cultuur? Dan is Tarragona echt
the-place-to-be voor jou!

Tarragona ​​was oorspronkelijk een oude Iberische nederzetting, maar in de 3e eeuw voor Christus vestigden de Romeinen zich hier en maakten van dit plaatsje een belangrijke militaire en politieke basis. Tarraco, zoals Tarragona destijds genoemd werd, groeide snel en kreeg zelfs een eigen valuta. Dankzij deze levendige geschiedenis, kent dit plaatsje dan ook enkele van de beste bewaard gebleven Romeinse ruïnes van Spanje.

Een van de meest indrukwekkende Romeinse monumenten in Tarragona is de Pont del Diable, een perfect bewaard gebleven aquaduct. In het stadscentrum is de Passeig Arqueològic ook zeker een bezoekje waard. Hier kun je de oude Romeinse stadsmuren ontdekken die een doolhof van charmante Middeleeuwse straatjes omsluiten. Tijdens je bezoek aan Tarragona mag ook een bezoek aan het prachtige oude Romeinse amfitheater niet op je to-do-list ontbreken! De Middeleeuwse trots van Tarragona is de Santa María kathedraal, de grootste van Catalonië.

… maar dit is zeker niet alles, Tarragona zit namelijk vol met historische schatten! Het is een heerlijk plaatsje om lekker doorheen te slenteren en op te gaan in de rijke geschiedenis.  

En mocht je niet zo van het cultuur snuiven zijn….Tarragona heeft uiteraard ook een prachtig zandstrand!

Salou 

Salou ligt aan de Cabo de Salou, op enkele kilometers van de stad Tarragona. Maar dat betekent zeker niet dat deze twee plekken op elkaar lijken. Salou is namelijk weer een heel ander soort vakantieplaatsje. Zo is Salou met name een populaire optie onder zowel de strand- als de feestliefhebbers. Dit is dan ook één van de meest toeristische plekken van dit kustgebied.

Salou is een stadje welke ontstaan is als een klein handels- en visserijcentrum. Inmiddels heeft het echter ook een honderd jaar oude toerisme traditie. Dit uiteraard dankzij het uitstekende klimaat en de kust met het prachtige, heldere water.

Salou spreidt zich uit over een brede kuststrook waarin brede stranden, zoals die van Llevant of Platja Llarga, worden afgewisseld met rustige baaien met fijn, goudkleurig zand. Dit zon, zee en strand aanbod wordt verder aangevuld met veel waterplezier in de jachthaven. Hier meren allerlei plezierboten aan en is het dé plek is voor het beoefenen van watersporten. Verder kent het stadje uiteraard ook een bruisend nachtleven! Dit dankzij het uitgebreide aanbod aan bars, terrasjes, restaurants en discotheken.

En mocht je toch nog meer plezier willen maken, dan ligt er aan de rand van Salou het Universal’s Port Aventura pretpark, één van de grootste pretparken van Spanje.

Cambrils


Cambrils is een dorpje waar het leven echt draait om de zee. Het dorpsleven speelt zich dan ook af rondom de haven, dat als bijzondere element een oude verdedigingstoren kent. Voordat je de boulevard oversteekt, kom je langs een signaal toren bekend als de
Telégrafo de l’Esquirol, die in vroegere tijden werd gebruikt om via vlaggen en lichten contact te maken met andere delen van de kust. Je merkt het al, het dorpje staat echt in het teken van de zee.

Verder kent het plaatsje ook mooie historische plekjes. Denk hierbij aan het oude fort van de Baron van Vilafortuny, wat tegenwoordig een vakantiecentrum is. Vanaf de haven loopt er een pad de stad in waar je heerlijk over kunt slenteren. Stop ook zeker even bij het heiligdom van El Camí, met een crypte, en een aangrenzende uitkijktoren.

Roda de Bará

Twintig kilometer ten noorden van de hoofdstad van de provincie Tarragona ligt Roda de Barà. Een mooi toeristisch stadje dat vooral bekend is vanwege de Romeinse boog. Roda de Barà was namelijk een belangrijk communicatie knooppunt in het Romeinse tijdperk omdat de Augustan weg hier passeerde. Op deze hoofdroute staat dan ook het meest emblematische monument van de stad, de Barà boog. Het is een imposante triomfboog van meer dan 10 meter hoog.

Roda de Barà is verder ook een belangrijk toeristisch gebied aan de Costa Dorada dankzij de mooie stranden met fijn, goudkleurig zand, zoals het Larga of Pelliseta strand, en moderne zwemfaciliteiten waardoor je optimaal van deze zonnige kust kunt genieten. Verder kun je langs de kust ook het heiligdom van Mare de Déu de Barà en de overblijfselen van een verdedigingstoren bewonderen.

Torredembarra

Het plaatsje Torredembarra bezit één ​​van de weinige natuurlijke stranden in Catalonië, Els Muntanyans, met half-verschuivende duinen en zoutwaterlagunes. Een ander populair strand is La Paella, die aan de boulevard en het maritieme gebied van het plaatsje ligt. De kliffen van El Roquer, die ongeveer 2.000 meter lang en 25 meter hoog zijn, zijn ook een indrukwekkende verschijning om te bezoeken.

Het plaatsje Torredembarra zelf is echter ook zeker de moeite waard! Zo kent het een historische wijk waar je een kasteel kunt bewonderen welke dateert uit de 16e eeuw. Het oudste gebouw in Torredembarra is de toren van de stad. Deze komt waarschijnlijk uit de 12e of 13e eeuw komt en gebouwd is in de Mudejarstijl. Het plaatsje kende daarnaast ook stadsmuren waarvan er nu nog twee toegangspoorten (Padrines en La Bassa) over zijn. Andere opmerkelijke gebouwen zijn de kerk van Sant Pere, Cal Checo, een gebouw dat van lokaal cultureel belang is, en de vuurtoren.

Mont-roig del Camp

Mont-roig del Camp is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen aan de Costa Dorada, voornamelijk vanwege de 12 kilometer lange stranden en het uitgebreide aanbod aan hotels, campings, vakantie villa’s en woonwijken. De stranden zijn lang en zanderig en naast de drukbezochte stranden vind je hier ook kleinere, vredigere baaien.

Ben je echt een sportliefhebber? Dan kun je hier ook gerust je hart ophalen! Zo kun je hier vele watersporten beoefenen zoals windsurfen, onderwater vissen of waterskiën. Verder kun je hier ook goed paardrijden en golfen.

Maar dat is niet alles, je kunt er ook mooie historische bezienswaardigheden bezoeken zoals de Mare de Déu de la Roca Shrine, een bijzonder gebouw op een heuvel met een prachtig uitzicht, of de de 19de-eeuwse Sant Ramon kapel, die tot op de dag van vandaag dient als een mijlpaal voor zeilers.

Calafell

Met een ligging bovenop een heuvel op zo een 1,5 kilometer van de Costa Dorada, combineert het plaatsje Calafell de charme van het historische erfgoed met een maritieme traditie. Er zijn vele mooie historische plekjes in Calafell die het bezoeken waard zijn, maar het middeleeuwse kasteel en de romaanse kerk van Santa Creu vallen toch het meeste op.

De toeristische voorzieningen zijn vooral geconcentreerd in de oude visserswijken, La Platja of Marina de Calafell, met vele restaurants, hotels, appartementen en woningen. Binnen het district Calafell is het ook de moeite waard om het Iberische dorp Les Toixoneres (5e tot de 2e eeuw voor Christus) te bezoeken, dat tegenwoordig bekend staat als de Iberische Citadel van Calafell en dat is herbouwd zodat bezoekers het leven van de beschaving van 2500 jaar geleden kunnen meemaken.

Reus

Reus is niet alleen de geboorteplaats van Gaudí en een van de meest culturele plekken van Catalonië, maar kent ook nog eens prachtige historische must-see plekken.

Begin je tour op het plein Plaza de Prim, waaraan het mooie Fortuny theater ligt. Daal dan af via de Calle de Monterols naar het plein Plaza del Mercadal. Hieraan ligt het Casa Navàs gebouw, een modernistisch juweeltje ontworpen door Doménech i Montaner. Bezoek ook zeker het Centro de Lectura gebouw, een populair athenaeum met een waardevolle bibliotheek en interessante kunstwerken. Hoogtepunten op het plein Plaza de Sant Pere zijn de 16e-eeuwse gotische kerk en de achthoekige klokkentoren met uitzicht over de hele Costa Dorada.

Ben je een musea liefhebber? Ga dan naar het archeologisch museum Salvador Vilaseca en het Provinciaal Museum, met schilderijen en tekeningen van Marià Fortuny en sculpturen van Joan Rebull. Als je geïnteresseerd bent in Gaudí, heeft Reus een bijzondere route die je leidt langs het huis waar hij is geboren en de kerk waar hij werd gedoopt, en eindigt in het Gaudí Centrum.