Cuenca: De “hangende” stad

Cuenca ligt in de provincie Cuenca en in de regio Castilië – La Mancha. De stad ligt op 1000 m. hoogte. De stad is goed te bereiken per hogesnelheidstrein. In de zomer kan het flink warm worden en de inwoners zoeken graag verkoeling in de bergen.

Door de Moren werden er muren gebouwd rond de stad “kunka” waar de naam Cuenca vandaan komt. Nadat de stad veroverd werd door Alfons VIII werd begonnen met de bouw van een kathedraal en die verovering word nog elk jaar gevierd met San Mateo. Dus als je Cuenca wilt bezoeken doe dat dan rond 21 september, want dit is een mooie gelegenheid om mee te maken. Deze kathedraal werd de eerste gotische kathedraal van Spanje. Op het plein van Cuenca kun je ook het mooie barokke gemeentehuis vinden.

De stad ligt tussen de 2 rivieren,  Júcar en Huécar, en is daarom langgerekt van vorm. Cuenca staat bekend om de “hangende huizen”. Deze huizen zijn gebouwd op een uitstekend rotspunt. Hier is nu een museum voor abstracte kunst te vinden. De meeste inwoners wonen in het nieuwe deel van de stad wat op vlak terrein is gebouwd.

Als je door de oude binnenstad loopt waan je jezelf in de Middeleeuwen. Als je in Cuenca bent moet je zeker een bezoekje brengen aan het Parador hotel. Dit hotel bevind zich in het voormalige klooster “Convento de San Pablo. Vanuit hier heb je ook een prachtig uitzicht over de oude binnenstad. Het klooster en de stad zijn verbonden door een stalen brug, de Puente de San Pablo, maar als je hoogtevrees hebt kun je beter omrijden!

De stad was en is erg populair onder kunstenaars, vooral voor de inspiratie. Antonia Perez heeft er daarom een museum opgericht. Als je van kunst houdt dus zeker een gouden kansje om dit museum te bezoeken als je in Cuenca bent! Er zijn trouwens meerdere musea te vinden in Cuenca.

Er zijn ook verschillende activiteiten te doen in Cuanca, zoals wandelen. Er zijn prachtige wandelroutes te vinden. Of in de rotsen kun je abseilen, voor de avonturiers onder ons. Ook in Cuenca kun je paardrijden.

Je kunt er ook een nachtelijke wandeling maken onder leiding van een gids. Dat is weer eens wat anders dan een gewone rondleiding op de dag! Schitterend om Cuenca eens ’s avonds te bewonderen, want de verlichting geeft een sprookjesachtig effect!

xxOok is er een blote voeten pad wat je kunt volgen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden in Cuanca! Je zult je in Cuanca en omgeving zeker niet vervelen. Het enige is dat hier geen stranden zijn, want het ligt in het binnenland van Spanje. Daarvoor kun je een keer een dag naar het strand gaan of als je niet van strandvakanties houdt is het helemaal geen probleem!

Als je in de buurt bent is het absoluut de moeite waard om dit stadje een bezoek te brengen, in ieder geval de oude binnenstad en de omgeving! Je zult niet teleurgesteld worden!