We zijn je helpende vakantie hand met de TOP 10 van Blanes

Betover deze vakantie in de meest bijzondere die je ooit hebt gehad en kom naar Blanes

Iedereen heeft af en toe behoefte aan vakantie. Niet voor niets zijn er schoolvakanties in het leven geroepen en hebben werknemers een X aantal vrije dagen per jaar. Je kunt thuis blijven, maar eerlijkheidshalve, ga je niet veel liever op zomervakantie? Geniet minstens één keer per jaar van de Spaanse zon, zoals vele andere mensen, die niet verzot zijn op trieste, koude voorjaarsdagen en verregende, frisse zomerdagen!

Blanes is een geweldig vakantie resort, dat voor iedereen wat in petto heeft. Naast de discotheken in het toeristische deel van Blanes, zul je ontdekken dat Blanes veel meer te bieden heeft. Door het lezen van deze TOP 10 zul je achter alle magische details van Blanes komen.

In een oogopslag zul je zien dat je vakantie in Blanes een waar wonder zal zijn

1. Blanes Port (de haven van Blanes): de rots Sa Palomera en de visafslag

Wil je een leuke combinatie van het strand, sport en cultuur? Het havengebied van Blanes is ideaal hier voor! De haven van Blanes heeft nog als één van de weinige badplaatsen een werkende vissersvloot en behoort mede daardoor tot één van de belangrijkste van de Costa Brava. Het is dan ook zeker een aanrader met z’n allen rond een uur of 4 in de namiddag naar de befaamde visafslag te gaan. Het is bij uitstek de gelegenheid de vissersboten binnen te zien komen en de vis en zeevruchten met eigen ogen te zien. Nadat de boten zijn uitgeladen, is het tijd voor de vishandel, waar tal van andere bezoekers, zoals jou, op afkomen. En natuurlijk de restaurateurs en visboeren van heinde en verre.

Naast de dagelijkse aandacht naar de vis en zeevruchten, is de haven van Blanes ook een centraal punt als het gaat om aanlegplaatsen voor boten, recreatie, sport, zeilscholen, duikcentra en aantrekkelijke restaurants. Door alle variëteit die de haven van Blanes biedt, zul je niet snel verveeld raken. Voor een vleugje cultuur komt de prachtige rots van Blanes om de hoek kijken. Want ondanks de historische decemberstorm in 2008 staat het symbool van Blanes, de rots Sa Palomera, nog altijd te schitteren.

2. Marineland, in Palafolls (nabij Blanes)

Wil je een onvergetelijke dag met de kids en derest van de familie? Het zal een spetterende dag zijn voor groot en klein in Marineland. Het super 2-in-1 waterpark met zeedieren- en vogelshows ligt op slechts 6km van Blanes.

In Marineland is veel aandacht voor de kinderen. Er is zelfs speciaal een deel ingericht voor de kleintjes, waar ze genieten van hun eigen glijbanen en andere waterattracties onder toezicht van de badmeesters en badjuffrouwen. In het waterdierenpark spelen de dolfijnen de hoofdrol. Tijdens hun show laten ze samen met hun coaches/trainers hun ware kunsten zien. En als je de dolfijnen hebt zien flipperen, dan is het nog niet voorbij. Er zijn meer dierenshows en dit keer met de zeehonden en de zeker niet minder intelligente papegaaien.

Als je op vakantie gaat naar Blanes met je familie of vrienden, dan kan een dagje naar Marineland niet ontbreken!
Tip: Je kunt vanuit Blanes met de rechtstreekse en gratis service bus naar Marineland.

3. Catamaran Cruise vanuit Blanes

Ga voor een ontspannendagje uit op het water. Een catamaran trip is de beste keuze als je wilt genieten van het mooie weer en de zee! Ga aan boord van de catamaran vanaf het strand van Blanes. De bemanning zorgt voor de juiste koers en voorziet je van iets te eten en te drinken. Zoek je favoriete plekje op het dek en laat de zon je huid heerlijk bruinen, terwijl een aangenaam zeebriesje voor verfrissing zorgt. Het is een geweldige traktatie voor tijdens je vakantie!

Na ongeveer een uurtje uitvaren gaat de catamaran voor anker en is het tijd voor een bommetje! Spring op de watertrampoline, relax op één van de drijfmatten of ga opzoek naar ‘Nemo’, zijn familie en vrienden als je aan het snorkelen bent.

Of je nu met je familie bent of met een vriendengroep, voor iedereen is een catamaran trip één en al plezier en ontspanning op het water!

4. De botanische trots van Blanes: ‘Mar i Murtra’

Wandel tussen prachtige exotische planten en bloemen, en laat je meeslepen door de zomerse bloemengeuren. Op de prachtige heuvel van Sant Joan ligt halverwege de oogverblindende en ook zeer bekende botanische tuin van Blanes, Mar i Murtra. Deze botanische tuin is als het ware een balkon die op de eerste klippen van de Costa Brava hangt. Aan het begin van de 20e eeuw heeft Karl Faust deze wonderlijke botanische tuin ontworpen en onder z’n hoede genomen. Het grote project heeft hij samen met de beste architecten, tuinarchitecten en plantkundigen van die tijd gerealiseerd.

Vóórdat je daadwerkelijk in de tuin komt, passeer je een poort en een geweldig mooi gebouw. Het gebouw is ontworpen door Joseph Noucentiste Goday. De mooie kleurrijke tuin van ongeveer 5ha heeft fraaie wandelpaden dwars door de tuin en langs de kust. De meer dan 4.000 soorten flora is onder te verdelen in tropisch, gematigd en mediterraans. Laat je verrassen door deze adembenemende botanische tuin van Blanes, net als de ruim 100.000 bezoekers die jaarlijks verrast worden door Mar i Murtra.

5. Wandelen door het historische centrum van Blanes

Ontdek het historische erfgoed van Blanes. In het dorp zul je zien dat er onder andere sporen zijn terug te vinden van de Iberiërs, de Romeinen en vooral van de Catalaanse bourgeoisie in de 19e eeuw. Het middeleeuwse centrum van Blanes heeft in haar straten allerlei cultureelhistorische hoogstandjes. Zo valt er te denken aan het waarschijnlijk meest oude erfgoed van BlanesCapilla de la Antigua. Een ander hoogstandje is het plein, Plaza de la Virgen Maria, waar vroeger de vis werd verkocht. Het plein met, als detail, de behouden oude ingangen van het oude ommuurde dorp.

Tijdens een wandeling door het historische deel van Blanes zul je prachtige architecturale hoogstandjes ontdekken, zoals het erfgoed Casa de la Vila (het stadhuis), de Fontein van Cristalina Mina (1854), de gotische fonteinen uit de 15e eeuw en het plein Plaça dels dies Feiners waar vroeger de markt van Blanes werd gehouden.

Andere wetenswaardige plekken die zeker de wandeling waard zijn: Casa Tordera (modernistisch huis), de bij elkaar staande statige huizen en middeleeuwse huizen aan de Carrer Ample, de parochiekerk en de voormalige burggraven van Cabrera welke een prachtige nalatenschap van de gotische stijl weergeven.

6. De heuvel Sant Joan

Natuur, cultuur en historie kun je perfect combineren, wanneer je het bijzondere dorp Blanes bewondert vanaf de heuvel Sant Joan! Ten noorden van de haven van Blanes ligt de voet van heuvel aan de weg richting Cala de Sant Francesc aan het eerste kruispunt.

Begin met een fascinerende wandeling naar de top van Blanes (166m hoogte). In welke richting je ook zult kijken, je zult genieten van een prachtig uitzicht. Daarnaast kun je op de top van Sant Joan een bezoek brengen aan het kasteel Castell de Sant Joan. Het 11e eeuwse kasteel staat ook wel bekend als Forcadell. Van het middeleeuwse kasteel is de verdedigingstoren en een gedeelte van de muur behouden gebleven. Net buiten het kasteel staat Ermita de Sant Joan. Deze werd in de 13e eeuw wegens ruimte gebrek buiten het kasteel gebouwd.

Je kunt lekker wandelen naar de top van Blanes, maar je kunt ook met de mini-trein vanaf Plaza Catalunya naar Castell de Sant Joan.

7. El Focs de Blanes (de vuurwerkcompetitie van Blanes)

Wil je iets spectaculairs zien? We nodigen je uit voor de grootste vuurwerkwedstrijd van Europa! In de 3e of 4e week van juli vindt de jaarlijkse vuurwerkcompetitie van de Costa Brava plaats in Blanes. Aan het Concurso de Fuegos de Artificio de la Costa Brava doen niet alleen vele Spaanse deelnemers mee, maar ook buitenlandse deelnemers laten hier hun vuurwerkkunsten zien. Er kan er natuurlijk maar één de winnaar zijn en die wordt beloond met veel eer van zijn werk en de trofee Vila de Blanes.

Elk jaar is het vuurwerkspektakel in Blanes weer een groot succes. De stranden, terrassen, wandelpaden, de berg van Sant Joan en zelfs vanaf de boten op het water is het zwart van de mensen. Elke dag komen er zo’n 120.000 à 150.000 bezoekers naar de vuurwerkshow in Blanes.

Tip: De toegang tot het centrum van Blanes is zowel vóór als na de vuurwerkshow zeer beperkt. Zorg er dan ook voor dat je vroegtijdig in Blanes bent om je plekje te zoeken en dat je de tijd neemt.

8. Markt van Blanes

Geniet van de vele en vooral ook de goedkopere artikelen! Iedere maandagochtend is het weer raak aan de boulevard voor het oude centrum van Blanes. Jaja, het is tijd voor de markt! Ben je het fruitige type of ben je juist gesteld op een zomerse groente dag? In Blanes is alles wat je nodig hebt. Iedere ochtend, behalve op zondag, staan de marktlui voor je klaar met vers fruit, groente en lokale specerijen aan de Passeig de Dintre (de straat die parallel loopt aan de boulevard van het historische centrum van Blanes). In de straat Mas Enlaire is de zogeheten Mercat Municipal. Hier staan ruim 100 kraampjes met voedingswaren, huishoudelijke middelen en nog veel meer.

De meeste markten zijn in de ochtend, maar wat als je geen ochtend mens bent? Probeer je markt geluk op maandag tot en met vrijdag in de namiddag! Ga rond een uur of 4 in de namiddag naar de haven van Blanes en zie hoe de vissersboten binnen komen en hoe het er aan toe gaat tijdens de visafslag.

9. Go Kart Blanes

Ben je een snelheidsduivel en hou je van sensatie? Dan past een race op de kartbaan van Blanes precies bij jou! Laat op Go Kart Blanes zien wat voor mega coureur je bent.

Er zijn verschillende soorten karts. Zo kun je met 130km/u over de baan scheuren, maar je kunt het ook rustiger aan doen. Tenslotte, plezier staat altijd met stip bovenaan. Hou je kart onder controle en werk aan je technieken met de normale kart, die 60 km/u gaat. En voor de kids? Er is een speciale kartbaan en kart die tot 25 km/h gaat!

Het bijzondere aan de baan van Go Kart Blanes is de mogelijkheid om in de avond te karten. Meer opwinding en sensatie met de speciale verlichting. Er is ook een bar en een terras waar je kunt genieten van een drankje. En natuurlijk heb je vanaf het terras perfect uitzicht op de kartbaan.

10. Bars, dicotheken en terrasjes

Op een zomeravond is het heerlijk om wat ontspanning te zoeken in een bar of op een terrasje. Blanes is meer gericht op familie toerisme en heeft daardoor minder discotheken dan bijvoorbeeld Lloret de Mar. Desalniettemin, er is meer dan genoeg voor een gezellige avond in Blanes.

Wanneer je in Blanes bent, zul je zien dat Blanes twee verschillende kanten kent. In het middeleeuwse centrum van Blanes vind je bij de haven kleine gezellige bars en sfeervolle terrasjes. Het is hier perfect voor een drankje of een heerlijke fruitige cocktail samen met je familie of vrienden. In het moderne (toeristische) deel gaat het uitgaansleven tot diep in de late uurtjes door. Hier vind je dan ook de discotheken die Blanes rijk is en de internationale cafés en bars!

Hoe vakantiegangers van Blanes in hun vakantiestemming blijven voor 365 dagen per jaar

Een klein dorp als Blanes heeft veel te bieden. Je kunt het zo relaxt of actief als je zelf wenst. Je zult begrijpen dat we niet alles in deze TOP 10 kunnen zetten. Neem daarom een kijkje en zoom in op Blanes.

Een vakantiehuis biedt je de luxe van privacy en meer vrijheid

Wat is je meest gewenste manier om je vakantie door te brengen? Ga naar de starters TOP 10 kit