Wat te doen in Spanje? De 10 leukste ideeën op een rijtje

Ga je op vakantie naar Spanje en wil je weten wat je in dit prachtige vakantieland allemaal kunt doen? Van de talloze dingen die je tijdens je Spaanse vakantie kunt ondernemen hebben we de allerleukste activiteiten voor je op rijtje gezet. Jouw reis naar Spanje wordt vast onvergetelijk!

1.     Vamos a la playa

Met ruim 5000 kilometer aan kustlijn alleen al op het vaste land is het niet voor niets dat een strandbezoek op nummer één van deze lijst staat. Van de zonnige kustlijn langs het azuurblauwe water van de Middellandse Zee tot aan de ongerepte kliffen van Golf van Biskaje. Vergeet ook de vulkanische stranden van de Canarische Eilanden en de exotische baaien van de Balearen niet. Hou je van het strandleven, dan haal je in Spanje je hart op. Vergeet dus niet je zwemkleding en badlaken in te pakken als je naar het zonnige zuiden vertrekt.

2.     Paella en andere Spaanse culinaire hoogstandjes

Spanjaarden houden wel van lekker eten en een groot deel van het sociale leven speelt zich dan ook af rondom de maaltijd. Beroemd is het Spaanse rijstgerecht Paella dat geserveerd wordt in grote ronde pannen. Oorspronkelijk komt het uit Valencia, maar dit gerecht prijkt op menig menu door het hele land. Langs de kust zijn vis en zeevruchten een veelvoorkomend ingrediënt. Doe je tegoed aan vers gegrilde sardientjes of proef de gevarieerde keuken tijdens een heerlijke tapasmaaltijd.

3.     Het Spaanse uitgaansleven

Van lokaal café tot aan grote discotheken waar wereldberoemde Dj’s hoogstpersoonlijk hun platen draaien, Spanje heeft het allemaal. Lloret de Mar is misschien wel de ultieme plek voor wie van uitgaan tot aan zonsopgang houdt, maar ook party-eiland Ibiza staat bekend om de bruisende discotheken. Dit betekent niet dat het uitgaansleven op andere plaatsen niet veel voorstelt. In tegendeel zelfs! In grote steden en badplaatsen zoals Barcelona, Madrid, Marbella en Salou is het aanbod aan uitgaansgelegenheden supergroot. Waar je ook heengaat in Spanje, een avondje in het lokale café of een nachtje doorhalen in een club hoort erbij.

4.     Boottocht op zee

Ga je op vakantie naar Spanje, dan zal de zee vast dichtbij zijn. Ga mee op een catamaran of zeilboot, of huur zelf een boot. Deze activiteit zorgt niet alleen voor een verkoelend zeebriesje tijdens de warme dagen, je ziet Spanje letterlijk vanaf de andere kant. Kom tot rust met het geluid van de kabbelende golfjes die tegen de zijkant van de boot klotsen. En misschien spot je nog wel dolfijnen tijdens je tochtje op water.

5.     Bezoek een pretpark

Aan pretparken en amusement geen gebrek in Spanje. In Lloret de Mar staat het grootste waterpretpark van Europa: Waterworld. Hier ben je verzekerd van een dag plezier met familie en vrienden van alle leeftijden. Voor de allerkleinsten zijn er leuke pierenbadjes en ligweides, terwijl de oudere durfallen hun adrenaline een boost geven in attracties waarvan namen als X-treme Mountain en Speed Furious even spannend klinken als de glijbaan zelf. Port Aventura bij Salou is een ander pretpark waar jong en oud een heerlijke dag doorbrengt. De allerkleinsten beleven de dag van hun leven in Gnomo park in Lloret de Mar.  

6.     Winkelen op de markt

Vrijwel iedere plaatsje in Spanje heeft één of meerdere markten, waardoor je eigenlijk iedere dag wel ergens langs kraampjes kunt slenteren. Op de weekmarkten bieden verkopers allerlei soorten handelswaar aan: van kleding en stoffen tot aan lokale delicatessen of mooi keramiek. De meeste vissersdorpen beschikken nog altijd over een oude visafslag, waar dagelijks de verse vangst van de dag wordt verhandeld. De grotere plaatsen en steden hebben bijna allemaal een overdekte versmarkt, waar je van maandag tot en met zaterdag terecht kunt voor de meest verse tomaten, groenten, hammen en vis. Eén van de meest bekende markten van het land is Mercat de Boqueria aan de Ramblas in Barcelona, terwijl Mercado Central in Valencia de grootste versmarkt van Europa is.

7.     Avontuurlijke watersporten

Of je nu een echte waterrat bent of niet, tijdens je vakantie aan de Spaanse kust beoefen je de leukste watersporten. Echte snelheidsduivels stappen op een bananenboot, kiezen voor  parasailing of gaan een middagje op pad met een jetski. Neem je de omgeving liever wat rustiger in je op, ga dan kajakken of suppen. Vooral aan de Costa Brava is dit een unieke manier om de grillige kustlijn en verscholen baaien te bewonderen. Benieuwd naar de onderwaterwereld? Vanaf vrijwel ieder strand in Spanje loop je het water in om met je snorkel de vissen te bewonderen. Een heel bijzonder plekje zijn de beschermde Medes-eilanden voor de kust van Estartit, waar je prachtige begeleide duikexcursies maakt tussen de vissen en het koraal.

8.     Wijnroutes

Spanje produceert overheerlijke wijnen en het leuke is dat je diverse wijnhuizen tijdens je vakantie kunt bezoeken. Iets ten zuiden van Barcelona ligt de wijnregio Penedès. Een route in dit gebied voert je door een heuvelachtig landschap met niet alleen wijngaarden, maar ook kastelen. Uit het uiterste zuiden van het land komt de beroemde sherry, of zoals de Spanjaarden het zelf noemen “Jerez”. De hoofdstad van dit drankje heet Jerez de la Frontera, waar je diverse typische  bodega’s kunt bezoeken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon overal in het land op het terras genieten van een echte Spaanse wijn, zonder een bodega te bezoeken.

9.     Bezoek een flamenco show

De flamenco is een typisch Spaanse volksdans die zijn oorsprong heeft in Zuid Spanje. De danseressen dagen prachtige jurken en worden begeleid door gitaarmuziek. De zang, dans en het ritmische klappen van een flamenco show zorgen voor een typische en onvergetelijke avond. Hoewel de volksdans uit Andalusië stamt, kun je gelukkig in het hele land van dit spektakel genieten, waaronder bij diverse “Tablaos” in Barcelona en ook in hotels worden shows gegeven. Boek tevoren je entreeticket, want de shows zijn erg populair. Loop je op de bonnefooi binnen, dan is de kans groot dat de voorstelling is uitverkocht.

10. Verblijf in een villa

Goedkope villa Lloret de Mar
Club Villamar – Villa Nayara – Costa Brava

Maak van je vakantie in Spanje een onvergetelijke tijd een villa te boeken waar je met vrienden en familie kunt nagenieten van de dagen die je samen onder de Spaanse zon doorbrengt. Ben je op zoek naar een intiem vakantiehuis, of juist een grote villa? Bij Club Villamar vind je jouw ultieme vakantiehuis, vaak zelfs met een privézwembad.

Wil je meer weten over Spanje en wat je tijdens je vakantie voor leuke dingen te wachten staat? Lees dan hier verder en ontdek alles wat je altijd al wilde weten over dit prachtige vakantieland en de vele mooie plekje.