Een vergrootglas op het wat onbekendere Córdoba.

Córdoba is een wat onbekende stad in Andalusië. Deze stad heeft geen eigen vliegveld zoals Sevilla en Granada dat hebben, dus zijn er wat minder toeristen te vinden. Zonde, want het is een stad met schitterende plekjes! Zeker de moeite waard om eens te bezoeken en zelf uit te vinden hoe bijzonder deze stad is. Ik zal in deze blog de meest bijzondere bezienswaardigheden noemen.

Met stip op nummer 1 staat de Mezquita. In het jaar 784 is deze Moorse moskee gebouwd. In de 16e eeuw hebben de katholieken in het midden een kathedraal neergezet. De buitenmuren zijn versierd met gekalligrafeerde teksten en ingelegde stenen. Eerst kom je binnen op een binnenplaats met sinaasappelbomen, maar wat je daarna tegen zult komen? In 1 woord prachtig! Een grote ruimte met pilaren en bogen. Ondanks dat het groot is heeft het toch een warme uitstraling. Er zijn nog stukjes bewaard gebleven van de Moorse invloeden. Ik ga er verder niet te veel over vertellen, want het is leuker om het zelf te gaan bekijken!

Het kasteel de Alcazar de los Reyes Cristianos is een kasteel wat ook gebruikt is als gevangenis.Het is in de 14e eeuw gebouwd en hier zijn Christelijke en Islamitische stijlen terug te vinden. Er ligt een prachtige tuin rondom het kasteel. Vanaf de toren van de Alcazar heb je een geweldig uitzicht over Córdoba.

De Juderia is een joodse wijk in het centrum van de stad. Hier is een synagoge te bezichtigen die in 1315 gebouwd is. Schattige huisjes met smalle straatjes en veel bloemen zijn hier te vinden. Leuk om souveniertjes te kopen en lekker wat te eten, zoals bv. tapas.

Wat ook echt typisch Córdoba is, is de 331 m. lange  Romeinse brug, de Puento Romano. Vooral ’s avonds prachtig verlicht. Aan het eind van de brug staat de Torre de Calahorra. Hier is een museum te vinden over de cultuur van Andalusie. In deze stad kom je dus allerlei invloeden vanuit de geschiedenis tegen. Dat maakt het zo bijzonder!

Op het Plaza de Corredera kun je lekker zitten, en om je heen kijken. Ook zijn hier musea die je kunt bezoeken. Een aanrader om lekker ontspannen je dag door te brengen en lekker door de stad te slenteren.

Buiten Córdoba, zo’n 8 kilometer, ligt de verdwenen stad, Medina. Deze stad is in 940 gebouwd, maar is maar 100 jaar in gebruik geweest. Een klein deel van de stad is opgegraven en gerestaureerd.

Een leuke bijkomstigheid is bijvoorbeeld de fietstour door de stad. Er is een grote speeltuin, dierentuin en botanische tuinen. Ook genoeg te doen voor de kinderen dus! Wat verder ook erg prettig is, is dat deze stad ook wat goedkoper is, dan de grotere steden in Spanje. Altijd leuk!

Nogmaals, als je wat van de geschiedenis over Spanje weet (zie mijn blog over de geschiedenis van Spanje) dan kun je allerlei invloeden van de geschiedenis terugvinden in deze stad. Zeer fascinerend dat er zo veel bewaard is gebleven!