De gewoontes van Spanje die anders zijn dan we gewend zijn!

Als Spanjaarden iemand groeten doen ze dat met 2 zoenen op de wangen. Gapen met je handen boven je hoofd brengt ongeluk en douchen na het avondeten zal voor een hartaanval zorgen, geloofd de Spanjaard.

Als Spanjaarden een kwaaltje hebben gaan ze eerst naar de apotheek om daar uit te leggen wat ze mankeren. Ze krijgen daar wat voor en als dat niet helpt gaan ze pas naar de huisarts.

Spanje is de strengste wat anti roken betreft, dus als je rookt dan moet je zeker uitkijken waar je rookt!

Spanjaarden zijn zeer vriendelijke en gastvrije mensen. Niets is hen te veel als het om gasten gaat, maar ze houden niet van vervelende of ironische opmerkingen over hun land. Dat vinden ze een gebrek aan respect!

Kinderen krijgen niet de familienaam van hun vader, maar ook van hun moeder.

Er zijn in Spanje ook naamdagen die gevierd worden naast de verjaardagen. Zo hebben mensen vaak de naam van een heilige. Als er iemand jarig is wordt diegene gefeliciteerd door aan zijn oor te trekken.

In Spanje moet je er niet raar van opkijken als er servetjes, olijfpitten enz. op de grond liggen in een restaurant. Dat betekend dat het een goed restaurant is, dus ga vooral daar eten waar het een zooitje is! Spanjaarden bestellen ook altijd een dessert. Dat kan ook koffie zijn, of 1 dessert die ze met z’n allen opeten. In een restaurant gebruikt de Spanjaard vaak brood als bestek. Maar brood dippen kan echt niet!

Spanjaarden houden ook erg van gokken. Vooral tijdens de kerstloterij worden er massaal loten gekocht. Op televisie wordt er veel aandacht aan gegeven. Kerstkaarten worden alleen gestuurd aan mensen die ze niet gaan ontmoeten in de komende weken na kerst. Op kerstavond krijgen de kinderen wel cadeautjes, maar die worden eerder bewaard voor Driekoningen op 6 januari.

De 28ste december is bij de Spanjaarden als bij ons het 1 april. Er komen vreemde dingen in de krant voor en er worden grappen uitgehaald.

Tijdens het nieuwjaar hebben ze veel tradities. Tot middernacht blijven ze thuis en als de klok 12 slaat steken ze bij elke klokslag een druif in hun mond. Daarna wensen ze elkaar nieuwjaar.

Als je rood ondergoed aandoet beloofd het nieuwe jaar meer romantiek. En geld in de schoenen doen geeft meer kans op fortuin. Sommige gaan zelfs met koffers naar buiten zodat ze dat jaar kans hebben op een grote reis. Eigenlijk zijn de Spanjaarden ook erg bijgelovig en dat uit zich in deze gewoontes.

Op Driekoningen vieren de kinderen wat bij ons Sinterklaas is. Ze zetten hun schoen en krijgen cadeautjes. Er wordt een grote ronde cake met gedroogde vruchten gegeten en daar zitten 2 verassingen in. Degene die het cadeautje in de cake vindt is de koning of koningin en mag die dag de kroon dragen. Degene die de boon vindt moet het volgende jaar voor de cake zorgen.

Grappig, zo heeft iedereen zijn eigen gewoontes!