Zon-zeker of onzeker, luxe of primitief? Kom naar Spanje!

Over jaarlijks terugkerende vakantiedilemma’s;
ontdek welk type vakantieganger jij bent.

Wat doe jij dit jaar met de vakantie? Blijf je dichtbij huis of zak je af naar het zonnige zuiden? Wordt het kneuterig kamperen of ga je voor comfort en huur je een luxe vakantievilla?
Het zijn vragen die ons elk jaar weer bezighouden. Misschien kan ik je door middel van dit blog helpen de knoop door te hakken, zodat je je vakantieplannen lekker vroeg en dus voordelig kunt vastleggen!

Ooit was ik gek op kamperen in eigen land. Jaren achtereen vertrokken we begin juli met ons samengestelde gezin met zes jonge kinderen voor drie weken naar ons vaste stekkie op een ‘kindvriendelijke camping in een bosrijke omgeving’.

Die eerste zomers waren een groot succes. Met een zon die uitbundig scheen en temperaturen die tropisch aandeden was het campingleven heerlijk simpel. Eten deden we buiten, een wasje droogde waar je bij stond en de kinderen vermaakten zich de hele dag op het speelveld of in het zwembad. Kamperen was geweldig!

Tot we het een zomer wat slechter troffen. We hielden het geen dag droog; het regende, plensde óf miezerde. De eens zo idyllische camping veranderde in een modderpoel; onze vakantie in een nachtmerrie. Op deze manier was kamperen toch een stuk minder leuk!

Na drie dagen Monopoly in een te krappe voortent en onophoudelijke regenbuien besloten we er op uit te trekken. De bioscoop, een tropisch zwembad, een overdekt speelparadijs: acht keer entree, acht keer patat, cola en ijs, en op de terugweg langs McDonalds. De hemel liep leeg, maar onze bankrekening ook!

Een paar dagen later deelden we onze vakantie-ervaringen met onze vrienden. Net als de jaren daarvoor hadden zij die zomer een vakantievilla in Spanje gehuurd. Afgunstig luisterden we naar hun verhalen over zon, zee en strand. Waarom wij het ook niet eens probeerden, vroegen ze zich af. Zou het misschien leuk zijn om met z’n allen te gaan? Dan konden we de kosten samen delen.

Enthousiast geworden struinden we het internet af, op zoek naar een passende villa. Wat een enorme keuze! De prijzen vielen ons reuze mee. We boekten nog diezelfde dag.

Dit was pas echt genieten! Met enkel wat zomerkleding vertrokken we met z’n allen naar de Costa Brava. We reden ’s nachts, dat schoot lekker op. Onze villa, heerlijk rustig gelegen en op slechts vijf minuten rijden van een prachtig strand, bood meer dan voldoende privacy voor twee gezinnen. We genoten van de grote tuin en het fijne zwembad, waarin de kinderen zich de hele dag vermaakten. De omgeving was fantastisch; er was zóveel te zien en te doen!

We bezochten kastelen, markten en authentieke vissersdorpjes, beklommen de oude stadsmuren van Gerona, struinden alle strandjes in de wijde omgeving af en doken van de rotsen, zó de helderblauwe zee in. De barbecue brandde elke avond; wat stokbrood en salade erbij en klaar was kees. En pas als we alle sterren hadden geteld, rolden we tevreden ons bed in.
Drie weken lang zon, zee en plezier. Het leven was verrukkelijk!

Uitgerust, gebruind en voldaan keerden we naar huis. Met nog voldoende geld op onze bankrekening om onszelf onderweg te trakteren op hamburgers en patat.

Welke vakantie past bij jou? Zelf ben ik er inmiddels achter dat ik geen ‘die hard’-kampeerder ben. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat vakantie in eigen land of kamperen niet leuk kan zijn! Wil jij weten welke vakantie bij jou past? Lees verder en ontdek tot welk vakantietype jij behoort!

KUDDEDIER OF KLUIZENAAR?
Hoe belangrijk is privacy voor jou? Houd je van drukte en gezelligheid? Maak je graag een praatje met Jan en alleman? Ben jij het type ‘bakkie hier, biertje daar’ en doe je graag mee aan bingospelen en spooktochten?
Je bent een kuddedier; het ‘cosy campinglife’ past perfect bij jou.
Ben je graag op jezelf, met je eigen gezin of vrienden? Geniet je van rust en privacy en zoek je de drukte liever alleen op als je daar zin in hebt?
Dan behoor je tot de kluizenaars. Kies voor een vakantieverblijf met meer privacy, zoals een vrijstaande villa of een hutje op de heide.

KAMPEERTIJGER OF LUXEPOES?
Hoe belangrijk is luxe voor jou? Is jouw lijfspreuk ‘primitief is prima’ en trek je er het liefst op uit met zakmes, verrekijker en kompas? Voel je je pas helemaal één met de natuur als je van je op butagas bereide maaltijd smult? En slaap je nergens beter dan in de ruige natuur?
Als je deze vragen met een volmondig ‘ja’ beantwoordt, ben jij een echte kampeertijger.
Raak je compleet in paniek bij de gedachte ook maar één nacht in een tent te moeten doorbrengen, en dobber je in je dromen in je privé-zwembad met uitzicht op zee? Sleep je, behalve je föhn, stijltang en achttien verschillende kleuren nagellak, het liefst ook de complete inhoud van je inloopkast mee, inclusief vijf paar schoenen met hoge hakken?
Geen twijfel mogelijk; jij behoort tot de luxepoezen. Zelfs Glamping is voor jou een risico. Kies in plaats daarvan voor een comfortabele vakantievilla, voorzien van alle gemakken.

REGENRIDDER OF ZONAANBIDDER?
Hoe weerbestendig ben jij? Ben jij het stoere ‘all-weather-type’, dat zich niet laat kisten door wat regen en kou? Vind je het ’s zomers al snel te warm en zoek je liever de schaduw op?
Dan ben jij een echte regenridder en is een vakantie dichtbij huis zeker te overwegen.
Kun je slecht tegen de kou en is jouw stemming sterk afhankelijk van het seizoen? Onderga je elk voorjaar een ware metamorfose en kom je tot bloei bij de eerste zonnestralen? Is jouw credo ‘hoe heter, hoe beter’ en lig je het liefst uitgekleed en ingesmeerd op het strand of aan het zwembad?
Dan behoor je duidelijk tot de zonaanbidders en kun je je het beste in zuidelijke richting begeven!

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen en dat je, hoe dan ook, een geweldige vakantie zult hebben!

Heb jij nog vakantietips of leuke anekdotes? Laat je reactie hieronder achter!

Zin gekregen in vakantie? Kijk dan eens op onze website voor schitterende vakantiehuizen in Spanje! Of volg ons op Facebook!