Waarom Souvenirs Kopen Het Allerergste Is Om Te Doen

Ga je een souvenirtje kopen? Misschien moet je dat toch maar niet doen…

Ergens tijdens een lange avondwandeling op de markt realiseerde ik mij dat de meeste verkopers de kraampjes al aan het sluiten waren.

Ik had nog maar een beperkt aantal opties om een souvenir te kopen en deze verdwenen met de minuut.

Ik begon in paniek te raken in mijn zoektocht naar het perfecte souvenir om mee naar huis te nemen, vlak voordat mijn vlucht zou vertrekken de volgende ochtend.

Zou een sjaal leuk zijn? Misschien een handgemaakt beeldje? Past dit handgemaakte doosje überhaupt eigenlijk wel in mijn handbagage?

Dit was het moment dat ik besefte dat ik niet alleen op was van de zenuwen, maar dat ook mijn geduld op begon te raken en dat ik het niet eens meer naar mijn zin had.

Souvenirs kopen is gewoonweg niet leuk.

Nee, echt niet! Voor alle tijd die ik er in steek om iets geschikts te vinden, vind ik achteraf het eindresultaat zelden tot nooit de moeite waard.

Wat mij betreft schaffen we het souvenirs kopen dus gewoon helemaal af. Ik denk dat het meer je vakantie-ervaring verpest dan dat het iets toevoegt. Ik weet dat sommigen graag willen dat we een prulletje mee naar huis nemen, maar mag ik een suggestie doen?

Aan het einde van het artikel zal ik je een aantal tips geven om je te helpen bepalen waar je je vakantiegeld wel aan kunt uitgeven op je volgende reis.

Voor die tijd ga ik het hebben over waarom je ZELDEN een souvenir zou moeten kopen en waarom het zo’n ontzettende verspilling is van je tijd, geld en vakantie.

Je Verliest Je Focus

Misschien zit het winkeltje wel ergens in dit steegje…

Toen ik op die markt aan het ronddwalen was verloor ik UREN aan tijd, denkend aan het vinden van het perfecte souvenir. Ik was ondertussen al aan piekeren over het feit dat ik deze plek zou gaan verlaten, een plek waar ik verliefd op was geworden, en waar ik bovendien niet gauw meer naartoe zou terugkeren.

En wat denk je dat mijn laatste herinneringen aan deze plek waren?

Rondzwerven op een markt, om een goedkoop prulletje te vinden terwijl ik werd lastig gevallen door verkopers die een simpele toerist in de maling wilden nemen.

Ik verloor mijn focus. Elke dag, tijdens elk bezoek aan een nieuwe plek, of dat nu een heiligdom was of de eeuwenoude straten, nam ik niet de tijd om er echt van te genieten. In plaats daarvan, was ik gefocust op vragen zoals:

“Wat is de beste plek om een souvenir te kopen?”

“Zal ik nog wachten tot morgen? Of heeft deze winkel misschien de beste prijs?”

“Misschien vind ik op een andere dag nog iets beters?”

Ik was zo afgeleid van het genieten en ervaren van deze reis dat ik op het eind een beloning kreeg in de vorm van een goedkoop stuk metaal.

Daarom wil ik graag oproepen om vooral je focus niet te verliezen. Je bent daar immers om te genieten, te ontdekken en te ervaren…

…en nadenken over waar de beste winkel is of het vinden van een goede aankoop leid je daar alleen maar van af.

Als ik er nu op terug kijk dan zijn de mooiste herinneringen altijd de momentopnames, ongeacht wat ik op dat moment aan het doen was. Of dat nu het drinken was van Mai Tai’s op het strand of het kijken naar een straatverkoper die zijn snacks bereidt.

Je Verliest Kostbare Tijd

Tijd krijg je nooit meer terug…

Als er iets is waar je altijd een tekort aan hebt als je reist, is het wel tijd. En als je net zoals iedereen bent, heb je maar een beperkt aantal dagen om er een leuke vakantie van te maken.

Je verliest het complete besef van tijd wanneer je van winkel naar winkel aan het ronddwalen bent, op zoek naar de beste souvenirs en kado’s. Ik heb zo’n hekel aan al die tijd die verloren is gegaan. Je belooft nog aan jezelf dat je “gewoon wat meeneemt wat je tegenkomt”, en in plaats daarvan wordt een hele zoektocht gewijd aan het vinden van het juiste item.

Je kunt veel betere dingen doen met je tijd. Een ervaring creëren die je daadwerkelijk onthoudt voor een langere tijd, in plaats van een grappig t-shirt kopen die uiteindelijk achter in je kledingkast beland.

Je Beperkt Je Ervaringen

Zijn je souvenirs gewoon troep?

Gek hoe ik terug kijk op sommige spullen die ik gekocht heb in het buitenland: ik denk alleen nog maar aan dat ene ding.

Als ik bijvoorbeeld een schelp of een handtas kocht, dan denk ik nu alleen nog maar terug aan dat ene moment of de specifieke dag waarop ik het kocht.

Als ik er echter ECHT over nadenk, dan was die vakantie vol met nieuwe ervaringen, gelach, heerlijk eten, verdwaald raken, nieuwe ontdekkingen, goede vrienden, grappige momenten…

…maar het enige waar ik aan kan denken is die schelp van die ene dag.

We neigen er naar om onze vakantie-ervaringen te versimpelen naar dat ene ding dat we kochten, of wat we als cadeau gaven.

Maar hoe leg je iemand uit over de magie, de geuren, of die avondmarkt met behulp van een t-shirt? Dat gaat niet.

Dat is wat souvenirs met ons doen. Ze verminderen de volledige ervaring en ze zullen nooit het verhaal kunnen bevatten. Sterker nog, ik zou wel graag iets willen hebben dat de hele reiservaring vastlegt, maar het enige wat dat kan, zijn mijn herinneringen.

IF YOU ARE SERIOUS ABOUT BUYING GIFTS, READ THIS:

Oké, als ik je niet kan overhalen om te stoppen met souvenirs kopen op vakantie, heb ik hier nog een paar tips die in elk geval je ervaring verrijken.

Volg deze tips om het meeste te halen uit je tripjes naar de winkel.

Koop Een Item Met Een Herinnering

Remember that one night…?

Als ik iets wil kopen, dan koop ik iets dat me doet denken aan wat ik heb meegemaakt.

Wil je terugdenken aan die bizarre maaltijd in dat ene restaurant waar de ober dacht dat je dertig empanadas had besteld in plaats van drie stuks?

Koop dan een kleinigheidje van dat restaurant, omdat het je doet denken aan die gebeurtenis.

Souvenir is Frans voor ‘om te herinneren’, dus het voelt een beetje alsof je terug gaat naar de oorsprong: iets kopen dat je helpt herinneren aan een wild, gek, grappig of raar ding dat je hebt gedaan.

Koop Iets Voor Een Vriend, Maar Alleen Als Je Het Toevallig Ziet

Voor jou, mijn vriend…

Ik hou er van om cadeaus te geven aan mijn vrienden. Dus wanneer ik op reis ben, houd ik vaak mijn vrienden in het achterhoofd.

Als ik niet samen met ze kan reizen, verras ik ze graag met iets leuks, interessants of cools waarvan ik denk dat ze er dol op zouden zijn.

Maar ik maak het niet mijn prioriteit om een cadeau te kopen. Ik hou nou ook weer niet ZO veel van mijn vrienden… 😉

Hoe dan ook, ik kan nooit een cadeau kopen dat zoveel impact heeft als er daadwerkelijk zijn, dus ik behandel het cadeau geven hetzelfde als wanneer ik het thuis in een winkelcentrum zou halen.

Als ik iets tegenkom waarvan ik denk dat mijn vrienden het fantastisch zullen vinden, neem ik het mee. Zo niet, dan maak ik me er ook niet druk om. Dat geeft minder stress, minder zorgen en mijn vrienden en familie hebben geen verwachtingen dat ze iets zullen krijgen iedere keer als ik terugkom van een reis.

Steun Een Local Die Je Hebt Ontmoet

Steun een lieve vrouw en haar familie…

Steun een lieve vrouw en haar familie…

Als ik een aankoop doe, dan doe ik dat graag om een local te steunen die ik heb ontmoet.

Er is één ding wat ik HAAT aan de toeristische sector, en dat is hoeveel kwaad het kan doen aan de lokale economie. Toen ik door Bali aan het reizen was, haatte ik de grote toeristische centra omdat de marktkramen hier relatief duurder waren en vol zaten met misleidingen en bedriegers. Bovendien kon ik geen enkel goed cadeau vinden.

Mijn voorkeur gaat er naar uit om vrienden te worden met iemand op een plek waar weinig toerisme mogelijk is. Wanneer je dan iets koopt, weet je dat het die persoon en zijn familie, het dorp en zelfs de lokale community steunt.

Dat is waar toerisme voor mij om draait:

Een toevoeging hebben voor de lokale economie.

 

Ik voel me niet te goed om cadeaus te kopen of souvenirs te verzamelen, maar ik HAAT het idee om er een prioriteit van te maken. Dan vind ik liever iets als ik het toevallig tegenkom en hoef ik niet gestrest te zijn als dat niet het geval is.

Ik vind het belangrijker om simpelweg ervaringen te verzamelen, door wat foto’s te maken en alleen mijn voetafdrukken achter te laten.

Als je het met met eens bent, laat het dan vooral weten. Ik hoor graag hoe jij denkt over reizen en cadeaus kopen. Misschien heb ik wel wat over het hoofd gezien, dan wil ik het graag weten.