Reizen Langs de Bezienswaardigheden van Dan Brown’s Origin

Het is geen geheim dat de fans van Dan Brown houden van zijn boeken …

Ze zijn spannend, opwindend en zorgen ervoor dat je toch nog altijd één hoofdstuk wilt lezen voordat je gaat slapen.

Ik heb zelf een paar lange nachten doorgebracht terwijl ik probeerde om het juiste moment te vinden om het boek opzij te leggen. Brown schrijft het gewoon op zo’n manier dat hij het ons onmogelijk maakt om zo maar even te stoppen.

Dus toen ik hoorde dat zijn nieuwste thriller, Origin, in zijn totaliteit in Spanje zou afspelen, wist ik dat ik het gewoonweg moest lezen.

Voor diegenen onder jullie die niet bekend zijn met de stijl van Dan Brown, zijn hoofdpersoon Robert Langdon wordt ingezet in spannende scenario’s waarin hij steden en continenten doorkruist om een misdaad op te lossen. Dan Brown gebruikt hierbij meestal echte plaatsen als achtergrond voor zijn boeken. Zijn verhalen worden hierbij gevuld met gebouwen, oude kunstwerken en mensen uit het verleden.

En zijn lezers houden ervan om juist die plaatsen te bezoeken en die kunst te zien die zo significant in zijn boeken naar voren komt. Tot op de dag van vandaag, om gek van te worden, worden de medewerkers van het Louvre aangesproken door mensen die vragen waar ze de specifieke kamers kunnen vinden die worden genoemd in zijn roman The Da Vinci Code.

En voor dit nieuwe boek geldt precies hetzelfde. Het speelt zich af in vier steden in Spanje, waarbij het hoofdpersonage tijdloze locaties bezoekt die dienen als decor voor zijn boek. Maar in plaats van het gebruik van historische kunst, zijn de stukken die in Origin genoemd worden allemaal moderne kunststukken: architectuur, schilderijen en sculpturen.

Als je, zoals veel van zijn lezers, de plaatsen en stukken wilt ervaren die je aandacht trekken, heb ik een lijst samengesteld met de topplaatsen die je MOET bezoeken tijdens je Origin-tour.

Guggenheim Museum, Bilbao

Hier begint het verhaal. Dit is de plek waar de actie van start gaat. Dit moet dan ook je eerste stop zijn tijdens je eigen Origin-tour.

Hoewel dit museum beroemd is om het grote aantal moderne kunststukken binnen, is het toch het gebouw zelf dat zo theatraal is.

Het museum is ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry en is een wervelende, gebogen massa van glas, kalksteen en titanium die op iedere manier afwijkt van de normale standaard. Het is zelfs een ware opgave om te bepalen welk deel van het gebouw wat precies is.

Het is een van de grootste musea in Spanje, en een populaire keuze voor toeristen, het is dus ook geen wonder dat Brown dit als zijn eerste belangrijke decor heeft gekozen. Ga dus heerlijk een dag of twee genieten van de stad Bilbao, maar blijf daar niet te lang hangen, want je volgende stop is het formidabele Barcelona.

De Sagrada Familia, Barcelona

Als je de voetsporen van Langdon blijft volgen kom je uiteindelijk bij een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van heel Spanje:

De Sagrada Familia

Het is moeilijk vast te stellen welk deel van dit gebouw nou zo beroemd is. Ligt het aan het feit dat het al meer dan 115 jaar in aanbouw is? Is het de enorme omvang en complexiteit van een kerk die anders is dan elke andere kerk in de wereld? Of is het toch omdat het voor het eerst werd ontworpen door de legendarische Spaanse kunstenaar en architect Gaudí, dat het de zo’n enorme mensenmassa trekt?

Wat de reden dan ook mag zijn, de Sagrada Familia is de Spaanse Taj Mahal, een plek die zowel heilig is als bezocht wordt door miljoenen mensen. En wat nog opmerkelijker is, is dat de voltooiing nog wel zeker 10 jaar op zich laat wachten en het nog zo’n 20 jaar duurt tot de decoratieve buitenkant volledig afgewerkt is. Zo complex was de visie van Gaudí toen hij de constructie overnam. In feite is het zo complex dat om het in 2026 voltooid te hebben, het eeuwfeest van Gaudí’s dood, ze zich echt moeten haasten om dit überhaupt te realiseren.

Hij deed de beroemde uitspraak: “Mijn klant heeft geen haast” toen hem werd gevraagd waarom het zo lang duurde. Ik denk echter dat hij zich toen realiseerde hoe lang het echt zou gaan duren om het af te maken.

Nu kun je deze prachtige onafgemaakte basiliek verkennen door een toegangsprijs te betalen. Deze vergoeding wordt gebruikt om de constructie te financieren om zo de resterende torens en gebouwen die nog moeten worden gebouwd, te voltooien.

Als je echt een deel wilt uitmaken van de setting van het boek, moet je zeker een van de torens beklimmen. Het geeft je een uniek perspectief op de stad eromheen.

Zoek het verschil…

Parc Güell, Barcelona

Het kleurrijke Parc Güell

Natuurlijk kan uw bezoek aan Barcelona, en in uw toer naar de bezienswaardigheden uit de Origin niet compleet zijn zonder een rondleiding door Parc Güell. Hier spelen namelijk enkele scenes af van enkele van de meest dramatische delen van het boek. Zonder het verhaal te verklappen, voor de mensen die het nog niet hebben gelezen, kan ik aangeven dat dit een van de delen van je tour wordt waar je het meest naar uit zal kijken.

Parc Güell is een compleet ander ontwerp van Antoni Gaudí, een openbaar park welke uit verschillende elementen bestaat. Parc Güell staat nu op de Werelderfgoedlijst tussen de “Werken van Gaudí”.

Met zoveel verschillende actiepunten in het boek, is het moeilijk om te bepalen welk deel van het park je het leukst vindt. Maar terwijl je door de futuristische moderne architectuur wandelt, moet je vooral niet vergeten dat Gaudí dit oorspronkelijk voorzag als een plek voor stedelijke huisvesting.

 

Of je nu een fan bent van Dan Brown of niet, je moet het ermee eens zijn dat zijn boeken mensen echt inspireren om te reizen, om iets nieuws te zien. En ik ben er dan ook trots op dat zoveel plekken in Spanje in zijn nieuwe boek als belangrijke bezienswaardigheden worden vermeld.