De zin van reizen

De zin van reizen

Tegenwoordig reizen veel mensen overal en nergens naar toe voor ontspanning, zaken, familiebezoeken. Maar er zijn ook mensen die ergens naar op zoek zijn. Ze denken door reizen iets te vinden en ik vind dat ontzettend fascinerend. Reizen geeft je het gevoel van vrijheid, even niets te hoeven en je ziet wel wat de volgende dag je brengt! Misschien is het wel een vlucht voor iets, maar je zal het toch een keer onder ogen moeten komen.

Reizen is iets wat heel anders is dan het dagelijkse leven. Het geeft je een kijkje in een totaal andere cultuur, natuur en gewoontes. Je stapt volledig buiten je eigen wereld. Wat is het dat mensen op vakantie MOETEN? Ze hebben die ontspanning nodig om daarna de druk van prestatie weer aan te kunnen. Mensen kijken je bijna raar aan als je zegt dat je niet op vakantie gaat! Er zijn onnoemelijk veel reclames en reisbureaus die het reizen aanprijzen. Het is bijna zo dat je iets belangrijks mist als je niet op vakantie gaat en in principe is dat ook zo. We kunnen zo ontzettend veel leren van andere culturen en het is zo heerlijk om even niets te hoeven! Er is zoveel moois te ontdekken op deze wereld en dan te bedenken dat de meerderheid van de mensen op deze aardbol de middelen niet heeft om te reizen… Dat brengt ons in een uiterst bevoorrechte positie!

Dus reizen maakt je een beter persoon? Je bent te gast in een ander land en dat maakt je onderdanig. Je probeert je aan te passen aan een andere cultuur. Als je de taal niet spreekt probeer je van alles om jezelf duidelijk te maken. Je bent veel relaxter en je hebt veel meer geduld. Eigenlijk zouden we ons leven moeten leven alsof we altijd op reis zijn!

Als jongeren voor het eerst alleen op vakantie mogen zonder hun ouders zijn ze natuurlijk door het dolle heen. Even op eigen benen staan! Reizen heeft dus ook een opvoedkundige rol! Jongeren kunnen, op een ontspannen manier, even proeven van het leven wat het is om alles zelf te moeten regelen. Ik geloof dat ik zelf eerst mijn kind op een groepsreis zou sturen, om toch nog een beetje die begeleiding te hebben!

Je kunt als volwassene trouwens ook kiezen voor reizen met een reisbegeleider als je niet zo avontuurlijk aangelegd bent. Of als je alleen bent zijn groepsreizen heel leuk om aan deel te nemen. Voor iedereen is er wel een vorm van reizen die bij hem of haar past. Reizen is niet meer weg te denken uit onze samenleving! Er zijn zelfs mensen die zichzelf zo hechten aan een land, of verliefd worden op iemand daar, en gaan emigreren. De mogelijkheid om te reizen  heeft er voor gezorgd dat we de wereld binnen ons bereik hebben en dat we andere talen leren. We leren van andere culturen en gebruiken, en bovenal geeft het ontspanning! Dus we kunnen zeker zeggen dat reizen zin heeft!