Is Reizen de Oplossing Voor Alle Problemen in het Leven?

Vroeger zei men het al, en dat is misschien al wel zo’n 250 jaar geleden, dat reizen de man en vrouw maakten tot wie ze waren.

Reizen werd toen al gezien als een statussymbool, een teken dat je echt iets bereikt had in je leven. Het was een gespreksonderwerp en toonde duidelijk het verschil tussen de achtergrond van twee mensen. Want met wie van die twee mensen zou je immers liever het gesprek aan gaan? Of als we nog een stapje verder gaan, met wie zou je zelf liever een relatie aan gaan of aan aannemen in je bedrijf? De keuze zal absoluut zijn geweest voor diegene die bereisd was.

Waarschijnlijk is de beste manier om dit verder toe te lichten, is als je er over nadenkt hoe we tegenwoordig aankijken tegen iemand die doorgestudeerd heeft .

Deze mensen hebben een opleiding genoten, zijn onderricht en hebben vaardigheden en een visie waar we als gemeenschap van houden en veelal waardering voor kunnen opbrengen. We hebben vaak simpelweg respect voor iemand die doorgestudeerd heeft. Ook nu zijn dit de mensen met wie we eerder een gesprek aan gaan, waar we liever mee trouwen of aannemen binnen een bedrijf.

Reizen en opleiding, ook al lijken het twee compleet andere dingen, toch verschillen ze in grote lijnen niet zo heel veel van elkaar. Ze hebben namelijk hetzelfde effect op wie we zijn en hoe we ons ontwikkelen. Het gaat er dan niet om wat we allemaal gezien hebben van de wereld, of welke vakken we gevolgd hebben.

Het gaat om het bredere perspectief. Het gaat om de nieuw inzichten die je hebt verkregen. Waar het echt om gaat is dat je buiten de kaders treedt van dat gene dat je al kent, en met open ogen het onbekende tegemoet te gaan. Dat je jezelf uitdaagt en dwingt om te groeien en te veranderen, (hopelijk) ten goede.

Het wordt dan ook tijd dat we reizen niet langer alleen maar als een uitstapje zien om lekker van de zon te genieten en om een goedkope souvenir te scoren maar dat we reizen, net als vroeger, weer als volwaardig gaan beschouwen. We moeten reizen weer meer op niveau gaan zien, tot iets wat zeer hoog aangeschreven staat en ook gewaardeerd wordt.

Ik ben namelijk van mening dat reizen ZOVEEL meer is dan alleen maar op zoek gaan naar een nog warmer plekje op het strand (ook al ben ik zelf een enorme zon, zee en strand aanbidder). Tuurlijk moet je tijdens je reis nog lekker bruin worden, een paar vakantiefoto’s maken, of misschien zelfs een buikinfectie oplopen.

Denk er echter eens over na waar je nog meer na je reis mee thuis kunt komen. Je kunt ook thuiskomen met een volledig nieuwe kijk op het leven, een frisse manier van denken en misschien zelfs wat meer begrip en compassie voor je medemens. Maar boven alles, moeten we niet vergeten dat reizen natuurlijk gewoonweg super gaaf is!

Laten we daarom met onze gedachten even terug te gaan naar de tijd waarin we nog gewoon van reizen hielden (ook al was het niet iets wat we zomaar vanzelfsprekend deden). Laten we eens kijkje gaan nemen bij de oplossingen die reizen ons in de loop der jaren gebracht heeft.

Reizen om te Leren

Ik word helemaal enthousiast, alleen al bij het idee, dat reizen een manier is waarin je kunt leren. Waarin de hele wereld dus eigenlijk een klaslokaal is met daarin 7 miljard leraren die jou een opleiding geven. Een opleiding zoals je die  in geen enkele school ooit zou krijgen.

Sta er maar eens een momentje bij stil, wat je nou eigenlijk leert door naar school te gaan. Is dat in principe niet hetzelfde wat je leert als je op reis gaat, waarin je nieuwe culturen ontdekt, nieuwe talen leert, en nieuwe plekken bezoekt waar je het bestaan niet eens van wist?

Leer perspectief te hebben

Als je naar de middelbare school of universiteit gaat is de diversiteit van mensen die je daar ontmoet, één van de eerste schokken die je zult ervaren. Vaak is dit namelijk de eerste keer dat je wordt blootgesteld aan een hele nieuwe cultuur, een nieuwe manier van denken en een nieuwe manier van handelen. Mensen vanuit de hele wereld ontmoeten elkaar en vermengen zich op universiteiten. Wat ons meteen brengt naar de oorsprong van het woord “universiteit”.

Een Unie door Diversiteit: Universiteit

Eigen is reizen eenzelfde soort ervaring. Tijdens je reis ga je eigenlijk volledig buiten je comfortzone en stapt in een geheel nieuwe cultuur, manier van denken en handelen.

Laat me je hiervan een voorbeeldje geven:

Ben je ooit op vakantie naar Spanje geweest? Op je reis naar Spanje wordt ondergedompeld in een geheel nieuwe cultuur. Een cultuur die heel anders denkt en waar ook alles anders werkt dan in het vertrouwde thuis. Neem bijvoorbeeld de Spaanse “Siesta”, waar ik overigens zelf helemaal dol op ben, tijdens de hitte halverwege de middag neemt bijna het hele land een moment van rust. Iets wat voor ons non-stop doorwerkende Nederlanders geheel ondenkbaar is.

Uiteraard is Spanje niet het enige land waar ze een “Siesta” kennen. Probeer maar eens een garage in India te vinden, of een restaurant in Brazilië die om 15.00 uur open is. Maar het nieuwe perspectief, dat bijna iedereen in de middag een rustmoment heeft, is geweldig om te ervaren.

En, uiteraard doordat iedereen goed uitgerust is tijdens de “Siesta”, kun je overal tot laat in de avonden eten en drinken. Iets wat je waarschijnlijk in je eigen cultuur niet zou ervaren.

Leer het Onbekende Kennen

Net zoals wanneer je lessen op school volgt, kun je tijdens het reizen hele nieuwe dingen leren en ontdekken, die echt compleet nieuw voor je zullen zijn.

Op school kun je een cursus gaan volgen over bijvoorbeeld de Geschiedenis van Islamitische Architectuur, of Combinatorische Theorie, of over Antimicrobieel rentmeesterschap. Dit zijn compleet nieuwe en onbekende onderwerpen voor je om over te leren.

Maar, je kunt ook het vliegtuig pakken en in real life de rituelen gaan beleven van een klooster uit Bhutan, of het eten van een Nepalese straatventer proberen, of je door het verkeer van het zakendistrict in Ho Chi Minh Stad bewegen.

Al deze nieuwe ervaring dwingen je om je ogen te openen en informatie in je op te nemen, waarvan je het bestaan niet eens wist. Zodra je je blootstelt aan het nieuwe, het onbekende, ben je je ineens veel meer bewust over hoe de wereld om je heen werkt.

Want wie had dat ooit gedacht, dat door te proberen om over te steken bij een drukke Vietnamese weg, je slimmer zou worden?

Leer een Nieuwe Uitdaging

Niemand heeft ooit gezegd dat de universiteit eenvoudig zou zijn. Tenminste niemand die ik ken heeft dat ooit gezegd. Er zullen heus wel enkele studiebollen zijn die de uitdaging van een hogere opleiding leuk vinden en het continue studeren waarderen, maar die mensen bevinden zich niet in mijn vriendenkring.

De universiteit is moeilijk, uitdagend en dwingt je om flexibel te blijven zodat je kunt groeien en later succesvol zal zijn. Je kunt niet simpelweg helemaal niets doen op de middelbare school of universiteit, en dan verwachten dat je goede cijfers haalt. Als je beter wilt worden of goede cijfers wilt halen, moet je met alle uitdagingen om leren gaan.

Nou, ik kan je vertellen dat er niets lastiger is dan proberen te onderhandelen met een knorrige taxichauffeur, in een taal waar je ook nog eens niets van begrijpt. Of om tijdens je vlucht erachter proberen te komen wat de wisselkoers is van het land waar je naar toe gaat. Een andere crime is om erachter te zien te komen of je wel of niet met je linkerhand mag eten.

De uitdaging van het reizen is een onderdeel van het leren. Je slaat je vleugels uit en leert om beter te worden. Misschien was die eerste ontmoeting op de markt moeilijk, maar nu heb je wel de waardevolle kunst van het onderhandelen geleerd. Misschien is het een uitdaging om met de wisselkoers rekening te houden en geld, maar nu ben je je wel bewust van de waarde van spullen.

De uitdaging om in iemand anders zijn cultuur te zijn, is in eerste instantie moeilijk, maar daarna is het zo belonend. Want aan het einde zal blijken dat het allemaal de moeite waard is geweest.

Reizen voor je Gemoedsrust

Dat het leven niet altijd makkelijk is en soms zelfs zwaar, dat begrijp ik als geen ander. Je hebt je werk, rekeningen, ziektekostenverzekering, benzinekosten, het gras dat gemaaid moet worden, de kinderen die ingeënt moeten worden, dat verplichte praatje dat je met de buren moet maken, en dan tot slot nog al die tv-series die je nog moet kijken.

Dat is allemaal ook wel erg zwaar en het is dan ook niet raar dat je niet kunt wachten om er even tussenuit te gaan.

Ik geloof oprecht dat in die gevallen reizen de beste manier is om even afstand van alle hectiek te nemen en wat rust te vinden. Rust voor de geest, het lichaam en de ziel. Soms moet je gewoon even ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Dus, wat is voor jouw de ultieme ontsnapping?

Is het een trektocht maken door een bergachtig gebied?

Is het wake boarden achter een boot op een kristalhelder meer?

Of is het de stilte opzoeken in een prachtige rustieke villa die je helemaal voor jezelf hebt?

Wat het ultieme voor jou dan ook maar is, vergeet niet dat je het overal ter wereld kunt vinden. Wanneer je je gemoedstoestand even helemaal wilt tot bedaren wilt brengen en even weg wilt van alle zware lasten is ook jou droomplek ook binnen handbereik.

Reizen om te ontdekken

Nog niet zo heel erg lang geleden was op ontdekking gaan één van de belangrijkste redenen om op vakantie te gaan. Laten we dat niet vergeten als we op ontdekking gaan, tijdens één van onze eigen reizen.

Ontdek Prachtige Monumenten

Mijn hele leven al droomde ik ervan om de Taj Mahal in Agra, India te bezoeken. Er werd altijd gezegd dat de Taj Mahal, het grootste monument voor het eren van de liefde is, een gebouw geheel van wit marmer, gebouwd voor een koningin, door een koning, die oneindig veel van haar hield.

En ook al had ik er thuis inmiddels al duizenden foto’s en video’s van gezien, het was toch een magische ervaring toen ik daadwerkelijk door de oostelijke poort liep en de Taj Mahal voor het eerst in het echt zag.

Ik ben er inmiddels een paar keer geweest, maar het gevoel van ontdekking blijft iedere keer weer net zo opwindend. Monumenten kunnen dit gewoon met je doen. Omdat ze wereldberoemd zijn betekent dat niet persé dat jouw persoonlijke ontdekking van het monument daardoor ineens minder opwindend is. Naar al deze prachtige plekken op de wereld reizen, ook al is het geen baan, geeft het net zoveel voldoening. Dat is iets dat reizen met je kan doen.

Ontdek Iets Heiligs

Wat is een heilige plek?

Dat is een plek waar geschiedenis geschreven is. Het is een plek waar een veldslag werd uitgevochten, of waar een land werd opgericht, of waar mensen zijn gestorven voor een groter doel. Het woord “heilig” wordt gebruikt, als aanduiding voor iets waaraan een verheven waarde wordt toegekend. We markeren sommige plekken in de wereld, omdat deze plekken een grote en diepe betekenis voor ons hebben.

Zelf op een heilige plek staan is niet iets wat je kunt ervaren door het simpelweg op tv of op een foto te bekijken. De gebouwen van Auschwitz betreden, over de straten in Jeruzalem wandelen waar Jezus gelopen heeft, of de stilte in een Egyptische tombe ervaren, is werkelijk met geen pen te beschrijven. Het is zo onwerkelijk om op een plek te staan waar geschiedenis is geschreven. Dat gevoel van grandeur moet je echt zelf zien en ontdekken, en dat doe je alleen door zelf daadwerkelijk een heilige plek te bezoeken.

Ontdek Jezelf

Verlies jezelf niet in alle drukte van de wereld. Soms is het moeilijk om je te herinneren waarom je ook alweer naar je werk gaat, waarom je je kinderen naar school brengt, en waarom je woont waar je woont.

Je moet op reis gaan om die dingen over jezelf te ontdekken die je wellicht vergeten bent. Misschien door te wandelen door een Spaans kustplaatsje, ontdek je weer dat je van verse vis houdt. Of misschien ontdek je door over de markten van Marrakesh te struinen, dat je eigenlijk niet eens van Marrakesh houdt… 😉

Soms moet je even uit de waan van alle dag stappen om iets nieuws te ontdekken…..

….over jezelf.

Reizen om weer te verbinden

De meeste mensen overschatten hoe lang een jaar duurt, en onderschatten de duur van een decennium.

Te vaak kijk je om je heen en zie je dat je vrienden doorgegaan zijn, je kinderen groot geworden zijn en je jezelf domweg afvraagt:

“Waar is de tijd gebleven?”

Misschien is het nu wel de tijd, om de tijd iets minder snel voorbij te laten gaan. Hoe? Door met mensen te reizen van wie je houdt. Neem de tijd om je geliefden te herontdekken en je weer met ze te verbinden door de ervaring van het reizen.

Ik weet dat mijn meest favoriete herinneringen aan vrienden en familie de herinneringen van het reizen zijn. Het zijn heus niet allemaal geweldige herinneringen, maar er verschijnt altijd weer een lach op mijn gezicht als ik het erover heb.

“Weet je nog toen…”

“Jouw gezicht was zo ontzettend grappig toen…”

Deze momenten en herinneringen zorgen ervoor dat we weer met elkaar verbonden raken. We kunnen onze oude foto’s weer tevoorschijn halen en de video’s bekijken van toen we samen reisden.

Reizen is leuk in je eentje.

Maar samen reizen is nog veel beter.

 

Zoals je merkt, ben ik echte reisfanaat. Misschien ben ik dus ook wel een beetje bevooroordeeld als ik het erover heb. Maar ik geloof echt dat reizen de oplossing is (en zou moeten zijn), voor veel van de problemen in ons leven is.

Wil je weten hoe reizen jou leven kan verreiken?

Klik hier om Club Villamar te volgen, en voor de beste deals voor het huren van een vakantievilla!