De 3 Mooiste Steden aan de Costa Brava

14487195563_aa82f258be_b
De prachtige kleurrijke huizen langs de Onyar Rivier

De Noord-Oostelijke regio van Spanje, ook wel bekend als de Costa Brava, is een van de mooiste en cultureelste gebieden langs de Mediterraanse kust. Costa Brava betekent zelfs letterlijk ‘de wilde kust’ en heeft werkelijk ontelbare pareltjes van witte zandstranden en typische vissersdorpjes om te bezoeken. Het zijn er zoveel dat het haast onmogelijk is om te kiezen! Maar wees gerust, want ik ga je daarbij helpen. Ik heb drie prachtige bestemmingen hieronder voor je op een rijtje gezet die bekend staan om hun bijzondere geschiedenis, buitengewoon uitzonderlijke landschap en tenslotte, hun adembenemende schoonheid.

Blanes – de toegangspoort tot de Costa Brava

21616058358_6a9f926bfd_b
De kalmte en rust van Blanes in de nacht

Ondanks het feit dat de Romeinen deze stad aan de Costa Brava ‘Blanda’ (in het Nederlands “saai”) hebben genoemd, is het hier alles behalve saai! Waarschijnlijk verwijst deze naam dan ook meer naar het milde rustige klimaat aan de kust. Dit deel van de kust staat bekend om de stranden die zich uitstrekken over 4 kilometer, waarvan S’Abanell het meest bekend is. Dit strand is zo uitgestrekt dat het er zelden te druk is. Het is een uitstekende plek om te bezoeken met je familie, dankzij de uitstekende kwaliteit van het zeewater en het rustige tij. Lokale vissers verkopen hier hun vangst van de dag op een veiling tussen de vele fruit- en groentemarktjes. Daarnaast kent Blanes ook een hoop prachtige botanische tuinen, genaamd Jardi Botanic Marimurtra. Deze onvoorstelbaar mooie tuinen, ontstaan in de jaren ’20, staan bovenaan een klif op de rotsen, wat je een prachtig panoramisch uitzicht over de kristalheldere zee oplevert. De goed onderhouden tuinen bevatten ruim 4000 verschillende soorten, inclusief planten die van oorsprong uit Catalonië, Centraal-Amerika en Zuid-Afrika komen. Jardin Botanic Marimurtra staat wereldwijd bekend als een van de mooiste plekken van de Mediterraanse Zee; een must-see voor iedereen die een bezoekje brengt aan Blanes.

Girona – Dé Plek van Uitzonderlijke Architectuur

Hoewel je gauw afgeleid kunt raken van de bizar mooie stranden van de Costa Brava, is deze regio ook nog eens één van de mooiste plekken om architectuur te bewonderen. Welke je een kijkje geeft in de rijke historie van deze prachtige regio. Een van de beste voorbeelden hiervan is Girona, de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam. Girona dateert van 79 jaar voor Christus en heeft daarom een variatie aan uitzonderlijke architectuur. Zo is er bijvoorbeeld de Kathedraal Santa Maria van Girona, een kathedraal met een prachtige mengelmoes van barok, gotische en Romaanse stijl met daarbinnen een gotisch schip van ruim 22 meter breed (ook wel bekend als ‘the Jewish Quarter’ of ‘Call’). Daarnaast is er het klooster van ‘Sant Pere de Galligants’, waar zich ook het archeologische museum van Catalonië bevindt. De kronkelende middeleeuwse straten van Girona zie je bovendien terug in de televisieserie Game of Thrones. Voor echte wandelaars is Girona een stukje hemel op aarde, dankzij haar vele wandelpaden en eeuwenoude muren die de stad omarmen. Je kunt zelf de muren bewandelen of met een van de vele walking tours op pad. De drie kilometer-lange ‘Passeig de la Muralla’ heeft bijvoorbeeld niet alleen een oneindig uitzicht over de stad, maar ook op de Pyreneeën in de verte. Je trip naar Girona is niet compleet zonder dat je de ‘hangende huisjes’ hebt gezien, die in de rivierbank liggen van Onyar. Deze felgekleurde huisjes zijn uniek in de stad. Hoewel de meesten nog steeds gewoon bewoond worden kun je wel Casa Masó bezoeken, wat ooit het thuis was van de beroemde architect Rafael Masó. Verder kun je hier op ontdekkingsreis op de brug die over het Pont d’en Gómez ligt, een brug gebouwd door Gustave Eiffel (die je stiekem al kent van een ander bekend Frans bouwwerk!).

Cadequés – De Costa Brava Op Z’n Best

Een plek die beroemd is geworden dankzij inspirerende artiesten zoals Picasso, Duchamp, Matisse, en bovendien de geboortestad is van Salvador Dali (nu een absolute must-see). Met ontelbare verwijzingen in films en boeken, weet je dat er iets heel erg bijzonders is aan deze stad. Op een rit van twee uur vanaf Barcelona ligt in de provincie Girona het pittoreske stadje Cadequés, de belichaming van een typisch vissersdorpje aan de Costa Brava: heldere blauwe wateren, dobberende bootjes en steile kronkelende straten. Voor veel Europeanen is het een populaire bestemming voor een jaarlijks bezoek in de zomer om even te ontsnappen. Hoewel het druk kan worden in het hoogseizoen, voelt Cadequés toch een beetje alsof de tijd er stil staat. Dit komt omdat de stad relatief afgelegen ligt – het is alleen te bereiken via de bergen van Cap de Creus. Vaak wordt Cadequés dan ook een eiland genoemd, en zullen de kleine stranden altijd te ver weg zijn voor massatoeristen. Als je op zoek bent naar een echte, authentieke mediterraanse plek om uit te rusten, dan is Cadequés perfect voor jou. Wees er alleen op voorbereid dat je er waarschijnlijk nooit meer weg wilt.

Foto credits: Pixabay&Flickr