Spanje: het land wat rijk is aan tradities!

Wat zijn typisch Spaanse tradities?

De belangrijkste traditie is wel de Fiesta Mayor. Elke dorp of stad heeft een patroonheilige en 1 keer per jaar wordt ter ere daarvan een feest gehouden. Ieder dorp of stad heeft zin eigen tradities, maar overeenkomt het vuurwerk en vuur en dat er tot in de ochtend wordt gefeest!

Op 28 december moet je er niet van opkijken als je in de maling wordt genomen, want dat is in Spanje net zoiets als bij ons 1 april.

Van 6 tot 14 juli zijn er de stierenrennen, wat natuurlijk ook typisch Spaans is. Net als de stierengevechten die het hele jaar door plaatsvinden.

De kermis in Sevilla wordt gezien als 1 van de belangrijkste tradities in Spanje. Een groot feest, erg leuk om eens mee te maken!

En natuurlijk de tomatengevechten in de zomer! De meest grappige traditie van Spanje, maar ook wel een beetje zonde van de tomaten!

Tradities tijdens familiefeesten in Spanje

Kerst in Spanje is erg belangrijk, omdat het een familiefeest is. Familie is erg belangrijk voor de Spanjaarden. Tradities die bij de kerst horen zijn: kerstmarkten en levende kerststallen die overal te vinden zijn. Bijna iedere Spanjaard doet mee aan de loterij rond de kerst! Op kerstavond wordt er gegeten met de familie en gaat men daarna naar de kerstnachtmis. Op eerste kerstdag wordt er weer gegeten met de familie en soms krijgen de kinderen een cadeau van Papa Noël. Maar meestal gebeurd dit op 6 januari op Driekoningen. Driekoningen lijkt een beetje op het Sinterklaas bij ons. Op de avond van 5 januari is er een optocht waar snoep gestrooid wordt en de kinderen mogen hun schoen zetten. Op 6 januari is het traditie om een ringvormige cake te eten met een koningsfiguur en een boon erin. Wie het koningsfiguurtje in zijn stuk cake heeft wordt tot koning gekroond en wie de boon heeft moet het volgende jaar voor de cake zorgen!

Met oud en nieuw wordt er bij elke klokslag een druif gegeten, dus je moet snel achter elkaar 12 druiven kunnen eten zonder te stikken. Als dat niet lukt voor de laatste klokslag dan heb je het hele jaar pech! Een slimme traditie die bedacht is door de druiventelers om te veel aan druiven kwijt te raken.

Vreemde tradities in Spanje

In Spanje kun je beeldjes kopen van (beroemde) mensen die poepen. Er zijn mensen die ze verzamelen. Poep staat voor vruchtbaarheid.

Ook tijdens eerste kerstdag komt er “poep” om de hoek kijken. De kinderen slaan op een uitgeholde boomstam, met een gezicht, waar ze op slaan tot het dingen gaat “poepen”. Dus wanneer er snoep uit komt rollen.

Op de dag van de ganzen hangt de Spanjaard een gans op zijn kop boven het water. De kop van de gans wordt ingevet en zodra men erlangs vaart springt men ophoog om de kop van de gans te trekken. Dit is natuurlijk niet makkelijk vanwege het vet. Degene die de kop er het eerste aftrekt heeft gewonnen.