Hoe is het stierenvechten eigenlijk ontstaan?

De geschiedenis van het stierenvechten

Vanaf de Middeleeuwen ontstaat er in heel Europa een barbaarse periode tot aan de 18e eeuw. Er worden bijvoorbeeld heksen, maar ook andere mensen en dieren gemarteld. Ook dan worden er al stierenfeesten gehouden in heel Europa. Na de Verlichting heeft Europa afgerekend met de barbaarse gebruiken en werd men wat zedelijker en rationeler. In Spanje is de stierenvechten traditie blijven bestaan. Maar waar ligt de oorsprong van het stierenvechten?

De Romeinen kenden de gladiatorenspelen waar de oorsprong zou kunnen liggen. Ook zou de Minotaurusmythe van Kreta aan de oorsprong kunnen liggen. Anderen zeggen dat de Arabieren uit Noord – Afrika de traditie hebben overgebracht. Waarschijnlijk is dat de vruchtbaarheidscultus van de Iberiërs aan de oorsprong ligt. De Spanjaarden hebben die traditie overgenomen: fiestas de toros. Een verloofde moest dan voor het huis van zijn toekomstige bruid een stier (laten) doden. In de 12e eeuw werden aan het hof tijdens bruiloften stierspelen gehouden. Ook geboortes, doop, militaire triomfen, gesloten verdragen en koninklijke bezoeken waren redenen voor stierengevechten. De adel bevocht de stier alleen vanaf het paard. Het was ongepast om dat te voet te doen. Dat werd overgelaten aan anderen. Het gaat hier om de eer en de moed van de adel en men krijgt er niet voor betaald.

Maar de allereerste vergelijkbare stierengevechten worden bij de Moren gevonden. Zij daagden al een stier uit met een rode mantel op het dorpsplein. De christenen namen dit over van de Arabieren en er zijn schetsen van varianten dat de matador vast werd gebonden en zo de stier moest doden.

In de 18e eeuw veranderen de stierengevechten en worden er regels geschreven. Zo werd bijvoorbeeld alle macht aan de presidente toegekend om het heft in handen te houden.

Komen stierenvechten alleen in Spanje voor?

Veel mensen koppelen het stierenvechten aan Spanje, maar het komt ook in andere landen voor. Zo worden er ook stierengevechten gehouden in Zuid – Frankrijk. Je kunt daar zelfs je kind op laten leiden tot stierenvechter van 12 tot 17 jaar. Verder kun je het stierenvechten ook in Portugal vinden. Daar wordt de stier alleen niet meer in de arena gedood, maar daarbuiten. Dus dan ziet het publiek het niet. Er is 1 plaats waar het, ondanks het verbod, nog wel in de arena gebeurd, Barrancos.

Er zijn ook landen in, met name, Latijns Amerika, zoals Mexico, Ecuador, Venezuela, Peru, Colombia, Guatemala en Brazilië waar stierenvechten worden gehouden. Het stierenvechten zit dus in Latijns bloed!

Verder zijn er landen waar met stieren gevochten wordt zonder bloed te vergieten, zoals in El Salvador, Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Panama, Bolivia, Honduras en Costa Rica. Ook in Zuid Korea worden stierengevechten gehouden, maar daar is weinig over bekend.

Feitjes over stierenvechten

Er is een opleiding voor stierenvechten voor tieners, maar je kunt het ook leren door simulatie.

Er zijn ook vrouwen die deze sport beoefenen. Een bekende is Cristina Sanchez.

Het vlees van de afgeslachte stier wordt gewoon bij de slager verkocht, dus het kan zo zijn dat je een “corrida” stier aan het eten bent als je rundvlees koopt in Spanje.