Het Picasso museum, 1 van de grootste attracties van Barcelona

Wie was Picassso

Picasso is 1 van de bekendste kunstschilders van Spanje en zelfs wereldwijd kennen de meeste mensen deze naam. Hij heette Pablo (nog een paar voornamen) Ruiz Picasso. Hij had 2 achternamen. De eerste van zijn vader en de tweede van zijn moeder en het grappige is dat de achternaam van zijn moeder bekend is geworden. Toen Pablo geboren werd (in 1881) dacht de vroedvrouw dat hij niet leefde en schonk geen aandacht aan hem. De oom van Pablo redde Pablo van de verstikkingsdood. Pablo was dus eigenlijk een wondertje en niet zo maar 1!

Toen Pablo 13 jaar was deed hij een toelatingsexamen voor het Academie voor schone kunsten en daar werd hij gelijk aangenomen. Hij mocht zelfs 2 jaar overslaan!

Het kunstenaarsbloed had hij van zijn vader. Picasso was blijkbaar iemand die makkelijk verliefd werd, want er zijn meerdere vrouwen in zijn leven geweest. Picasso was een echt casanova. Elke keer als hij verliefd was op een andere vrouw was dat te zijn in zijn schilderstijl. Pablo Picasso heeft 4 kinderen bij 3 verschillende vrouwen.

Pablo is overleden op 8 april 1973. Hij is 91 jaar geworden!

Er is zoveel te schrijven over Pablo Picasso, maar deze blog gaat over zijn museum.

Het ontstaan van het Picasso museum

Er zijn 5 aangrenzende middeleeuwse paleizen in de wijk El Born te Barcelona, waar het Picasso museum gevestigd is. Het museum had eerst een andere naam, nl. Colecctión Sabartés, want het land werd geregeerd door Franco en die had iets tegen Pablo Picasso. De eerste werken van het museum werden geschonken door de vriend van Pablo Picasso, Jaum Sabartés. Later heeft ook Picasso werken aan het museum geschonken. Helaas bleef de afkeer van Franco bestaan en Picasso week uit naar Parijs.

Het museum bezit dus vooral vroegere werken van Picasso uit zijn jeugd, toen hij in Barcelona woonde. Van de 3 Picasso musea in de wereld is deze de grootste!

Wat moet je weten bij een bezoek aan het Picasso museum?

Als je niet in de rij wilt staan kun je online tickets kopen, want je weet nooit hoe druk het is. Als het bezoek aan het museum gratis is kun je er natuurlijk wel vanuit gaan dat het druk is. Het museum bestaat uit 35 zalen, dus je kunt er wel een paar uur voor uittrekken als je alles rustig wilt bekijken. Tot 18 jaar zijn de tickets gratis, mits er een begeleider bij is. Je kunt een audiogids bij de ticket boeken, maar die zijn er niet in het Nederlands. Dat geldt ook voor de gids waarmee je een rondleiding kunt reserveren. Als je in Barcelona bent dan is het een gemiste kans als je dit museum niet bezoekt! Alleen het gebouw op zich is al de moeite waard! En ook al houd je niet van kunst, het is toch wel heel bijzonder om de werken van Picasso in het echt te bekijken! Een echte aanrader!