Op vakantie met de auto naar Spanje

De reis naar Spanje

Als je met de auto naar Spanje gaat dan moet je door Frankrijk. Dat kan niet anders. Vooral ‘s zomers moet je daar goed te tijd voor nemen in verband met veel verkeer op de weg en werkverkeer. Ook moet je weten dat je in Frankrijk tolwegen hebt en dat je daar best wat geld aan kwijt bent. Qua reistijd maakt het natuurlijk uit waar je in Spanje moet zijn, want als je in het noorden moet zijn ben je een stuk sneller op de plaats van bestemming dan dat je nog door heel Spanje heen moet rijden naar het zuiden.

In Spanje zelf

Ook in Spanje zijn er tolwegen, die meestal rustig zijn. De tolwegen beginnen met AP of in Catalonië met C-32 of C-33. Deze wegen zijn best duur en je betaald tol doordat je door een tolpoort moet rijden waar je de tol kunt betalen. De wegen zijn meestal goed onderhouden. Spanjaarden gunnen je soms weinig ruimte, dus je moet een beetje durven in het verkeer als je ergens tussen wilt. Ook seinen de Spanjaarden met hun lichten als ze in willen halen. Dat is wel handig om te weten, want je kunt ook denken  dat ze je voor laten gaan en dan heb je een probleem! In de steden moet je uitkijken voor scooterrijders, want die manoeuvreren overal tussendoor. Meestal kijken ze zelf ook wel uit voor auto’s, maar je kunt maar beter uitkijken. In de stad is sowieso wat meer chaos, dus extra uitkijken geblazen!

Tips voor een vakantie naar Spanje met de auto

In Spanje moet een Spaans voertuig 2 gevarendriehoeken bij zich hebben, dus het is beter als je dit als toerist ook doet. Verder moet je een reflecterend vest bij je hebben, en een reservewiel. Je kunt het beste ook een verbanddoos meenemen, reservelampen, een brandblusser en een reservebril (als je een brildrager bent).

Je mag in Spanje als je achter het stuur zit niet mobiel bellen, dus ook niet als je stil staat. Handsfree mag wel, maar dan zonder oordopjes. Ook als je gaat tanken mogen de mobiele telefoon en radio’s in de auto niet aan staan. Je mag eventueel een klein biertje drinken in Spanje als je achter het stuur zit, maar als je nog maar net je rijbewijs hebt mag dat niet. De eerste 2 jaar na je rijbewijs mag je maar 0,1 promillage in je bloed hebben, dus dat is niks! Er zijn wel eens toeristen die een boete hebben gehad voor het dragen van slippers / sandalen of hoge hakken bij het rijden, dus let op je schoenen. In Spanje is het verplicht om voorin gordels om te doen, maar ook als je achterin zit moet je een gordel om. Tanken kun je overal in Spanje en het is zelfs goedkoper dan we gewend zijn. Dat is weer een leuke bijkomstigheid! Ook voor elektrische auto’s vindt je er oplaadpunten, maar het is goed om van te voren uit te zoeken waar die precies zitten.