Pollensa – Beste Tips en Info: Wat te zien en te doen?

Pollensa, mooie en aangename vakantiestad in het noorden van Mallorca

Pollença, ook wel eens Pollensa geschreven, ligt in de noordelijke punt van het Balearen eiland Vakantiehuizen en Villas Pollenca

Pollensa dankt haar aantrekkingskracht aan haar gerenommeerd muziekfestival

In de maanden juli en augustus vinden sinds meer dan 50 jaar de internationale muziekweken plaats in Pollença. Dit vooraanstaande muziekfestival vindt plaats in de kruisgang van het voormalige Santo Domingo kloosteren speelt een zeer belangrijke rol voor het bestaan van Pollença. Op het programma staan vooral klassieke concerten, maar ook wereldmuziek en jazz. Volgens een columnist is Pollença een echte trekpleister geworden voor ‘mensen met een goede smaak’. Zowel toehoorders als uitvoerders en buitenlandse investeerders trekken jaarlijks naar Pollença omwille van deze concerten. Velen onder hen kochten er een sprookjesachtige finca met een oud huis en bouwden er een zwembad. Geen wonder dus dat Club Villamar hier vele mooie villa’s te huur aanbiedt.

Pollensa, bedevaartsoord op de Calvarieberg

Van de oude Romeinse stad schiet jammer genoeg niet veel meer over. Nadat Pollença in 1552 door de piraten in de as werd gelegd, is men er aan de wederopbouw gestart. De mooiste bezienswaardigheden van Pollença liggen op de kruisweg die begint aan het stadhuis, gevestigd in de voormalige jezuïetenkerk Montesión daterend van 1697. Achter de Plaça Major vind je de 365 steile treden die je leiden door een haag van cipressen en verschillende kruiswegstaties naar de top van de 170 meter hoge Calvarieberg, de Piug de Calvari. Elke traptrede die je beklimt, betekent een boetedoening van een kleine zonde, eentje voor elke dag van het jaar.

Boven staat de kleine, maar mooie 18de-eeuwse gotische kapel met het gotische kruis van Christus, dat hier op wonderbaarlijke wijze zou terechtgekomen zijn. Het Mariabeeld aan de voet van het kruis is een object van verering. Van hieruit heb je een prachtig zicht op de hele stad en het weelderige landschap aan de overzijde van de Torrent Sant Jordi. Op Goede Vrijdag komen niet alleen de inwoners van Mallorca, maar ook talrijke toeristen naar Pollença om de Processie over de kruisweg bij te wonen. Honderden mensen met mantels, maskers en puntige hoeden nemen deel aan de processie die in alle stilte verloopt op het ritme van een tragisch luidende trage trommelslag.

Beklim alle 365 treden van de Calvarieberg in Pollensa, Mallorca

Pollensa, historische stad met interessante bezienswaardigheden

De huizenblokken van Pollença liggen gegroepeerd rondom de Plaça Major. Op zondagmorgen is het hier een drukte van jewelste tijdens de wekelijkse markt. De aankopen worden afgesloten met een drink in één van de vele gezellige bars rondom het plein. De populairste bestemming is het café Espanyol. Enkele honderden meters ten zuidoosten van dit plein heb je de overdekte markthal van Pollença, de Mercado Cubierto. Ten noorden van de Grote Markt staat de sobere 13de-eeuwse Nuestra Senora de los Angeles kerk, gebouwd door de ridders van de tempeliers. Ten zuiden van de Grote Markt van Pollença wandel je door de Cerrer Antonio Maura naar de Covento Santo Domingo, een voormalig dominicanenklooster,dat tegenwoordig het Museo Municipal herbergt. Dit museum herbergt een verzameling archeologische vondsten zoals houten sarcofagen in de vorm van een stier, die dateren van 1500 v. Chr. De kloostergang en de kloosterkerk zijn de moeite waard om een kijkje te nemen. Het Casa Museu Dionís Bennàssar stelt mooie olieverfschilderijen tentoon van de Dionís Bennàsar. En een klein museum, gehuisvest in een 18de-eeuws huis vertelt de menselijke evolutie in relatie tot kunst en kunstnijverheid. Over de drooggevallen bergbeek ligt de Pont Romana, de enige overgebleven getuige van de Oude Romeinen.

Interessante uitstapjes in de dichte omgeving van Pollensa

Ten zuiden van Pollença vind je nog een 14de-eeuwse kluizenaarsverblijf l’Ermita de la Mare de Déu del Puig op de top van de 330 meter hoge heuvel, de Puig de Mari.Het Mariabeeld in de kapel van het klooster zou eveneens op miraculeuze wijze op deze bergtop terechtgekomen zijn. In het klooster kun

je overnachten. En het uitzicht vanaf de Puig de Mari reikt bij helder weer tot aan de Cap de Formentor. Op 6 kilometer ten noorden van Pollença kun je de ruïnes van het 13de-eeuwse Castell del Rei bezichtigen, gelegen op het landgoed van de bankiersfamilie March. Deze plek is enkel te voert bereikbaar en toegankelijk op zaterdagen van 8.00 tot 15.00 uur. De wandeling duurt ongeveer 4.30 uur heen en terug.

Pollença zelf ligt iets landinwaarts en beschikt dus niet over stranden. Maar op 7 kilometer ten noordoosten van Pollença ligt het mooie badplaatsje Cala Sant Vincenc, gelegen in de gelijknamige inham. En in de brede baai van Pollença, op 6 kilometer ten noordoosten van Pollença, ligt Port de Pollença. Deze badplaats heeft een 4 kilometer lang zandstrand, de Platja de Pollença, en een grote jachthaven. Deze mooie baai ligt ingeklemd tussen de schiereilanden Formentor en Alcúdia met hun respectievelijke Cap de Formentor en Cap des Pinar.

Geniet van een heerlijk dagje strand, Platja de Pollenca

Voor de golfliefhebbers is er een mooi golfterrein met 9 holes in de buurt van Pollença. Het golfdomein is prachtig gelegen en biedt een panoramisch zicht op het Tramuntana gebergte, de baaien van Pollença en Alcúdia, en het natuurpark S’Albufera. Het goed onderhouden golfterrein kenmerkt zich door een inheemse vegetatie met voornamelijk pijnbomen en olijfbomen. Het terrein wordt besproeid met gezuiverd water en is hiermee in perfecte harmonie met het milieu en de natuur. Golf Pollença biedt ook een golfschool en het verhuur van materiaal.

Pollença is de ideale vakantiebestemming voor wie graag cultuur, stranden en een prachtige natuuromgeving wenst te combineren.

Hier biedt Club Villamar meer dan 60 prachtige villa’s met zwembad aan. Twijfel niet langer en boek nu je vakantiehuis bij Club Villamar!

Boek nu uw vakantievilla in Pollenca