Kamperen in Spanje: prima te doen!

Welke vormen van kamperen heb je in Spanje?

Er zijn 3 soorten campings: eenvoudig kamperen, standaard kamperen en nudistisch kamperen. Eenvoudig kamperen (zona de acampada) is echt eenvoudig, met bijna geen voorzieningen en nauwelijks toezicht. Het standaard kamperen is zoals wij het kennen en nudistisch spreekt voor zich!

De Spaanse campings zijn onderverdeeld in 4 klassen: luxe, eersteklas, middenklasse en eenvoudig. Dit hoort aangegeven te zijn. De klassen zeggen niets over de kwaliteit, maar over de faciliteiten die aanwezig zijn.

Over het algemeen zijn de campings in vakantievilla spanje verzorgd en schoon. Op campings die het hele jaar open zijn hebben de standplaatsen vaak hun eigen watertoevoer, afvoer en elektriciteit. Telefoonaansluitingen en centrale antennesystemen zijn vaak aanwezig. En ook wifi is meestal wel beschikbaar.

Bij luxe kamperen heb je wel het campingidee, maar dan wat comfortabeler. Bv. een grote tent met een houten vloer, een keukenblok en comfortabel meubilair. Deze vorm van kamperen zie je steeds meer!

Wild kamperen mag als dat aangegeven is of met toestemming van de eigenaar of de autoriteiten (lokaal).

Waar moet je op letten als je gaat kamperen in Spanje?

De tarieven van de campings zijn afhankelijk van de tijd van het jaar, het gebied en het comfort. Kinderen tot 10 jaar zijn meestal gratis of met korting. Dus je zou geld kunnen besparen als je kijkt waar, wanneer en hoe je kampeert. Houdt wel rekening met extra kosten zoals toeristenbelasting, voor de wasmachine als je die wilt gebruiken, en eventuele huur van voorwerpen of materialen. De prijzen zijn meestal per standplaats.

Als je in het hoogseizoen op een camping wil staan moet je van te voren reserveren, want de campings zijn dan overbevolkt. Als je zeker wilt zijn van een plekje kun je dus beter van te voren reserveren.

Er is meestal wel een verschil tussen de zomer en de winter qua beschikbaarheid van de voorzieningen. In de winter is bv. maar tijdens bepaalde uren warm water beschikbaar. En ook de winkels, restaurants en zwembaden zijn soms tijdens bepaalde tijden open of worden helemaal niet geopend. Het is wel goed om dat even te checken als je niet voor verassingen wilt komen te staan!

Praktische tips

Als je geen kinderen hebt kun je beter buiten het hoogseizoen gaan! Dat scheelt een hoop drukte! En meestal is dat ook goedkoper, dus als je die keuze hebt, waarom niet!

Het drinkwater op de camping is meestal te gebruiken en te drinken. Als dat niet zo is moet dat aangegeven worden en kun je water in de winkel kopen. Als je het niet echt vertrouwd dan kun je sowieso in ieder geval gewoon drinkwater kopen.

Je kunt prima kamperen in Spanje en vaak zijn er ook wel reviews te vinden die je kunt lezen. Of via verhalen van mensen weet je wel een beetje welke camping goed is. Twaalf procent van de Nederlanders gaan op vakantie in Spanje dus allicht is er iemand in je kennissenkring die tips voor je heeft!etH