Ibiza stad of Eivissa – Hier wil je nooit meer weg!

Ibiza of Eivissa, de hoofdstad van het Balearen eiland Ibiza

De stad Ibiza is de hoofdstad van het gelijknamige Spaanse Balearen eiland Ibiza. Het officiële grondgebied van Ibiza stad (of Eivissa in het Catalaans) is eigenlijk maar één vierkante kilometer groot. Maar tegenwoordig worden de omliggende gebieden samen met de oorspronkelijke kern in één adem Ibiza of Eivissa genoemd en omvat een gebied van 11,40 vierkante kilometer. Hier horen dus ook de haven of Marina Botafoc, het Talamanca strand en Figueretes nu bij Ibiza stad of Eivissa. Momenteel staat de teller van het aantal inwoners van Ibiza op ongeveer 50.000, maar er komen er ieder jaar bij. Ibiza mag dan al op een eiland liggen, met zijn luchthaven op slechts 8 kilometer van het stadscentrum is Eivissa gemakkelijk en snel bereikbaar met het vliegtuig. Aan de uitgang staan verschillende taxibedrijven en openbare bussen (lijn 10) die je snel naar je bestemming brengen, tenzij je ervoor kiest om een auto te huren voor je vakantie.

KLIK HIER voor de mooiste luxe villa´s in Ibiza

Ibiza stad, onderverdeeld in verschillende wijken met elk hun eigenheid

Ibiza is een stad van tegenstellingen en verrassingen. In tegenstelling tot Sant Antoni de Portmany, de absolute party stad van het eiland Ibiza, is Ibiza een sfeervolle, intellectuele en culturele stad. Je vindt in Eivissa wel een aantal discotheken, maar Ibiza stad is in de eerste plaats een prachtige historische stad, waarvan de oude stadskern Dalt Villa door de UNESCO in 1999 tot werelderfgoed verklaard is. Aan de voet van Dalt Villa liggen de Sa Penya en de La Marina wijken, waar je de beste boetieks, restaurants, bars en toeristische winkels kunt vinden. ’s Avonds komen de bars en discotheken tot leven, maar de partygangers zijn er veel rustiger dan die van Sant Antoni.

Dalt Villa, de prachtige en sfeervolle cultuurhistorische oude stadskern van Ibiza

Breng een bezoekje aan Dalt Villa, Ibiza Stad

Dalt Villa, omringd door een 16de-eeuwse stadsmuur, is de oude stadskern die je vanuit de haven ziet liggen op de top van een heuvel. Het geheel van huizen met gotische ramen heeft een rustiek middeleeuws karakter. De bouwvallige gevels liggen verscholen achter een witte kalklaag of bebloemde priëlen en patio’s. Via de Portal de ses Taules kom je Dalt Villa binnen. Een steil steegje brengt je naar de hoogste top waar de kathedraal de Sant Maria de las Nieves prijkt. De toren en het portaal van de sacristie dateren nog uit de 16de eeuw. De barokke elementen doen vermoeden dat de rest stamt uit de 18de eeuw. In het museum in de sacristie vind je mooie priestergewaden, barokke en gotische schilderijen en verschillende kerkschatten.

In de oude stad van Ibiza is het zalig wandelen in een doolhof van kleine, smalle straatjes. Als je cultuur wilt opsnuiven, stap dan even binnen in het Museo d’Art Contemorani, waar je de werken van kunstenaars van Ibiza kunt bewonderen en kopen. In het archeologisch museum op de plaats van de kathedraal vond je eeuwenoude beeldjes, keramiek en oude munten. Ook rond het Plaça de Espanya staan enkele mooie gebouwen zoals het voormalige klooster dat nu het stadhuis herbergt, de Santa Domingokerk met zijn prachtige plafondschilderingen en keramische vloer, een huis met een mooi beschilderde gevel. In een zijstraatje, de Carrer Pere Tur staan nog mooie 18de-eeuwse herenhuizen.

Ibiza stad en de havenwijk La Marina: winkelen tot 24 uur en party’s tot in de late uren

Grenzend aan de haven van Ibiza, waar veerboten vanuit de naburige eilanden Mallorca, Menorca en Formentera aanmeren, ligt de wijk La Marina. Deze voormalige arbeiderswijk, is intussen uitgegroeid tot een druk bezochte wijk met kantoren, banken, winkels, restaurants en uitgaansmogelijkheden. De winkels zijn hier open tot 24 uur en daarna kan je tot in de vroege uren feesten in de verschillende bars, cafés, discotheken en clubs. Sommige discotheken dateren uit het tijdperk van de hippies. De grootste clubs zijn zonder enige twijfel de Pacha, de Amnesia, de Privilege Ku Club, de Space en de El Davino. In sommige discotheken kunnen meer dan 1000 man binnen en ieder jaar komen hier gekende dj’s hun platen draaien.

Ibiza stad en de armoedige arbeidersbuurt Sa Penya: uitbundige discotheken en opzienbarende clubs

Tussen de oude stad Dalt Villa en de haven van Ibiza ligt de oude visserswijk Sa Penya, het oudste gedeelte van Eivissa buiten de stadsmuren. In de wijken waar de armste inwoners van Ibiza stad wonen blijf je ’s avonds best uit de buurt. Begeef je liever naar de straten waar het nachtleven er uitbundig aan toe gaat. In de smalle Carrer de la Verge, wellicht de meest opzienbarende straat van Ibiza, vind je verschillende homoclubs, SM bars en dragshows. Van hieruit vertrekken parades met dragqueens en dansers. Naast de vele uitgaansgelegenheden vind je in dit gedeelte van Ibiza ook winkels en in de Carrer d’Enmig is een unieke hippiemarkt, waar je van alles kunt kopen.

Heerlijk rondslenterren op de hippiemarkt Las Dalias

De nieuwe wijk van Ibiza of Eivissa en haar romantische boulevard

In de nieuwe wijk van Ibiza stad vind je eerder verzorgde woningen, hotels, banken en huishoudelijke winkels. De Vara de Reyis een aantrekkelijke boulevard met fijne restaurantjes en winkeltjes. Hier zijn geen monumenten te bezichtigen, maar de romantische sfeer van Ibiza is hier wel nog te snuiven.

Ibiza stad en de stranden in de omgeving

Ibiza stad zelf heeft geen stranden. Ten zuiden van deze stad ligt het plaatsje Playa d’en Bossa bij Sant Jordi de Ses Salines. Hier heb je één van de grootste stranden van het ganse eiland Ibiza. Door de aanwezigheid van de Club Space, heeft dit strand vooral bijval bij de jongeren. Nog meer zuidwaarts ligt Ses Salines met het gelijknamige strand Playa de Ses Salines. In de voorstad van Eivissa kan je zonnebaden op het strand van Figueretas, waar je ligzetels en parasols kunt huren.

Ben je ook zo gebeten door deze verrassende vakantiestad? Reserveer dan nu je vakantiehuis bij

Boek HIER uw luxueuze villa in Ibiza stad