Hoe staat het met het kraanwater in Spanje?

Algemene gegevens die bekend zijn over het kraanwater in Spanje:

Je kunt het kraanwater in Spanje gewoon drinken en gebruiken met koken. In 99,3 % van de gevallen is het water van zodanige kwaliteit dat je het kunt drinken. Dus check altijd even of je niet toevallig over de 0,7 % beschikt die je niet kunt drinken. Dit moet duidelijk aangegeven zijn in dat geval, dus dat zou je moeten kunnen zien in dat geval. Het kraanwater in Spanje komt voor 1% vanuit de zee, voor 69% uit rivieren en stuwmeren en 30% uit de grond. Het feit waar het water vandaan komt heeft invloed op de smaak van het water. Zo bevat water uit de grond meer sulfaat en carbonaat en dat proef je. Onafhankelijk van waar het water vandaan komt wordt chloor toegevoegd aan het water om bacteriën te doden. Dit kun je aan het water ruiken en er in proeven. Daarom kiezen voor Spanjaarden ervoor om water wat ze drinken, of voor de koffie en thee, in de winkel te kopen.

Tips wat betreft het drinkwater in Spanje

Je kunt dus het water uit de kraan toch drinken, maar als je toch liever water in de winkel koopt dan kun je kiezen uit koolzuurhoudend water (agua con gas) en water zonder koolzuur (agua sin gas). Water is in alle soorten en maten plastic flessen of zelfs bidons te verkrijgen. Je kunt ook letten op de ingrediënten die toegevoegd worden aan het water. Zo verschilt het nogal hoeveel natrium (sodio) er aan het water toegevoegd wordt en dat is chemisch. Sommige mensen kiezen ervoor om water in glazen flessen te kopen, omdat plastic ook weer invloed heeft op de smaak van het water en chemische bestanddelen bevatten. Je zou ook het kraanwater kunnen filteren, maar dat gefilterde water is weer moeilijk te controleren, dus weet je nog niet zeker wat je binnenkrijgt.

Ervaringen van mensen met het Spaanse kraanwater

Veel mensen klagen over het hoge kalkgehalte in het water, dus je zou er over na kunnen denken om daar een filter voor aan te schaffen. Dat is wat vriendelijker voor je apparaten. Verder hebben mensen tips wat betreft het chloor in het water. Bijvoorbeeld kraanwater in een flesje doen en zonder dop in de koelkast zetten. De volgende ochtend kun je heerlijk fris water drinken. Of water in een fles doen en even laten staan. Dan zakt het chloor naar onderen en kun je het “goede” water er af gieten. De onderste laag gooi je dan vanzelfsprekend weg. Je kunt ook een filter gebruiken voor de chloor en daar zijn meerdere opties voor te vinden. Daar kun je je verder in verdiepen als je dat wilt doen. Grappig dat mensen zeggen dat je het water wel goed kunt gebruiken voor het tanden poetsen. Door het chloor worden ze zichtbaar witter, dus dat is dan weer een voordeel! Heel veel mensen drinken het kraanwater gewoon en er is niks aan de hand met ze, dus doe waar jij je goed bij voelt.