Laat Je Niet Naar Beneden Halen Door Het Leven: Hoe Een Vakantie In Spanje Je Weer Helemaal Op Kan Laden

Je kent het gevoel…

Het leven kan stressvol zijn. Je hebt een sombere baan. Je verduurt weken van regen, sneeuw of grijze, bewolkte dagen. Je hebt het gevoel alsof je leven nergens naartoe gaat. Het beste deel van je week is wanneer je op vrijdagavond naar huis mag.

Klinkt dit bekend?

We hebben allemaal wel eens een dipje. We ervaren allemaal momenten waarin we ons uitgeput voelen, volkomen zonder energie, en niet in staat zijn om de kracht te vinden voor de volgende obstakels in het leven.

Wat is er nodig om weer nieuwe energie op te doen? Hoe krijg je de levenslust weer terug in je vermoeide lichaam? En, bovenal, hoeveel zal dit kosten?

Het is tijd om weer helemaal op te laden, jezelf weer tot leven te brengen en energie te krijgen voor het nieuwe jaar. En wat is de beste manier om dat te doen?

Een vakantie. Ja, je hebt een pauze nodig van je normale leven, op zo’n manier dat het niet alleen de uitputting stopt, maar je motor weer helemaal opnieuw opstart en je het leven weer op een nieuwe manier aankunt wanneer je terugkomt. Er is immers niets effectiever dan een vakantie om je leven te vernieuwen.

Een Nieuwe Ervaring

Probeer eens iets nieuws op Mallorca.

Onze lichamen wennen er aan om steeds maar weer hetzelfde te doen. Het maakt niet uit wat, maar je moet iets nieuws ervaren om je lichaam en geest te verlossen van de routine die je hebt gecreëerd.

Stel je voor: elke dag, bij elke maaltijd hetzelfde eten. Of stel je voor hoe snel je lichaam er aan gewend zou raken om elke dag dezelfde sportroutine te doen, zonder het te veranderen. Je went er aan, raakt verveeld en hebt genoeg van steeds maar weer hetzelfde leven. Een nieuwe ervaring is dan goed voor je lichaam en geest.

Het beste van een vakantie is dat je een hoop nieuwe ervaringen opdoet in een korte periode. Een weekje weg op het eiland Mallorca of rondslenteren in Barcelona is een goede ontspanning voor je lichaam en je geest.

Dit kun je niet elke dag proberen.

Je krijgt de kans om nieuwe gerechten te proberen, een nieuwe taal te oefenen en om deel te nemen aan nieuwe gebruiken. De zichten, geuren en geluiden geven je elke dag een nieuwe sensatie en forceren je om je oude manier van denken los te laten. Er worden zelfs nieuwe verbindingen in je hersenen aangelegd, zodat je nieuwe dingen die je nog nooit hebt gezien kunt begrijpen.

Het hele concept van vakantie nemen gaat over verandering. Het gaat over het veranderen van niet alleen je locatie, maar ook je instelling. Laten we kijken naar een aantal veranderingen die je door zal maken wanneer je op je volgende vakantie gaat.

Verandering van Plek

Lezen op het strand

Wij houden van het concept van een vakantie, want je ervaart iets nieuws op een nieuw tempo. Je past werkelijk de snelheid aan waarmee je dingen doet wanneer je op vakantie bent. Wanneer je normaal gesproken aan tijd denkt, is dat iets waarvan we nooit genoeg hebben. Je bent te laat voor dit of je hebt niet genoeg tijd voor dat. Tijd ontglipt ons altijd. Of tenminste, dat is hoe we er over denken.

Maar heb je wel eens een nieuwe manier ontdekt om over tijd na te denken? Wanneer je op vakantie bent, heb je nooit te weinig tijd. Je hebt het gevoel alsof er altijd nog meer tijd aan komt. Er is geen haast om dingen te doen, want je hebt nog wel een extra uurtje, of nog een dag, en je maakt je er geen zorgen over. Dit is een voorbeeld van zo’n ervaring.

Heb je bijvoorbeeld dit ooit wel eens gedaan? Je haast je uit je bed in de ochtend, staat een paar minuten onder de douche, pakt snel een mueslireep en neemt een slok sinaasappelsap, voordat je naar de auto rent om snel naar je werk te rijden.

Vergelijk dit nu met de vrije tijd waarmee je wakker wordt wanneer je op vakantie bent. Het eerste wat je op zal vallen is dat je geen wekker hoeft te zetten. Je staat op wanneer je daar zelf zin in hebt. Je kunt 15 minuten langer blijven liggen als je daar zin in hebt. Er is geen planning waar je je zorgen om hoeft te maken.

Daarna wandel je rustig naar je keuken in je privé villa, waar je gaat zitten voor een uitgebreid ontbijt terwijl je een aantal hoofdstukken van je boek leest. Je zit wel zo’n 45 minuten aan tafel. Pas dan begin je na te denken over wat deze dag je zal gaan brengen.

Zie je het voor je om hier uit te kunnen rusten?

Door deze verandering in tempo rust je uit en kan je lichaam de stress van de dagelijkse routine loslaten. Als je niet elke dag al je energie kwijt bent om de drukte van het leven bij te kunnen houden, kun je je werkelijk ontspannen en je lichaam opladen zoals dat zou moeten.

Verandering van Omgeving

Een verandering van omgeving is goed voor de geest.

Er is geen regel die zegt dat een vakantie in een resort, op een berg, of aan het strand moet zijn. De enige ‘regel’ is dat je de omgeving om je heen verandert. Op vakantie neem je de tijd om de omgeving om je heen op te merken en de verandering van locatie ten opzichte van wat je gewend bent te ervaren.

Dit is wanneer je de kans krijgt om echt iets anders te ervaren dan je normale leven. Neem een lokale bus om een stad op een nieuwe manier te bekijken. Fiets langs kustgebieden, terwijl je de geluiden van de zee in je opneemt en langs strandgangers en zonnebaders rijdt. Ga ’s ochtends vroeg pas naar bed en zie een kant van de stad die je normaal gesproken niet te zien krijgt.

Een verandering van omgeving is meer dan alleen een verandering in wat je ziet. Alhoewel we het bekijken van bezienswaardigheden zeker zouden aanraden als een uitstekende manier om je omgeving te veranderen, gaat het echter om alle sensaties: zicht, geur, gevoel, geluid en smaak. Op vakantie kun je alles veranderen wat je normaal gesproken zou doen, zodat je je lichaam kunt laten ‘schrikken’ met nieuwe sensaties die je nog nooit hebt geprobeerd of ervaren.

Verandering van Verantwoordelijkheden

Of je nou een manager bent of een werknemer aan het begin van de carrièreladder, we zouden je graag een goede vakantie aan willen raden om even al je verantwoordelijkheden weg te nemen waarvan je ooit dacht dat die zo belangrijk waren.

Wanneer je op vakantie gaat, krijg je de kans om je gevoel voor plezier, avontuur en spanning in te pakken voor wat je te wachten staat. Daarentegen kun je alle verantwoordelijkheden die je met je mee draagt lekker thuis laten.

De meeste mensen realiseren zich niet dat ze een last op hun schouders dragen totdat ze op vakantie zijn en plotseling geen enkele verantwoordelijkheid hebben. Misschien is je enige taak dan om een goed restaurant te vinden om te lunchen. Of misschien slechts om simpelweg te ontspannen naast het zwembad terwijl je een cocktail drinkt en de wereld aan je voorbij laat gaan.

Het Opladende Effect van een Vakantie

Het beste moment om een vakantie te nemen is voordat je de burnout voelt. Als de batterij van je leven op rood staat, is het misschien tijd om jezelf op te laden tijdens een vakantie en je lichaam even helemaal te laten uitrusten.

Vertrek niet pas wanneer het al te laat is. Neem vandaag nog die welverdiende vakantie.