10 magische plekjes in Spanje

Als ik heel eerlijk mag zijn, ben ik niet echt het type om een hele dag op het strand te zitten in de zon. Ik word er een beetje onrustig van en heb het idee dat ik iets moet doen. Hoewel ik stranden echt prachtig vind, de zee rustgevend en hier echt wel een heerlijke wandeling kan maken, blijf ik het gevoel houden dat er zoveel van het land nog onontdekt is. Als je net als ik niet de hele dag op het strand wilt zitten, is dit gelukkig geen reden voor ons om Spanje over te slaan. Het land heeft zoveel magische plekken waar je ook gewoon een mooi kleurtje kunt opdoen, terwijl je geniet van spectaculaire natuurwonderen.

Begrijp me niet verkeerd, ik kan best genieten van een verblijf in een hotel waar vrijwel alles voor je gedaan wordt. Het liefste zit ik toch in een leuk vakantiehuisje, graag met eigen zwembad natuurlijk, een beetje van de toeristische drukte vandaan om de wat minder bekende magische plekjes van Spanje te bekijken. En die zijn er hier genoeg. Ik zet 10 van deze mooiste bezienswaardigheden voor je op een rijtje. Van sommigen zal je wel gehoord hebben, maar ik hoop dat er ook een aantal verrassingen voor je tussen zitten. Van ondergrondse rivieren, grotten en woestijnen, het zijn allemaal plekken die je eigenlijk niet mag missen!

Onze top 10 van magische plekjes in Spanje

1. De langste bevaarbare ondergrondse rivier 

Aan het begin van het natuurpark Sierra de Espadán liggen de unieke grotten van San José. Hoewel er genoeg grotten te vinden zijn, staan niet alle grotten open tot het publiek. Maar wat deze grotten nu echt bijzonder maakt, is de ondergrondse rivier die hier doorheen stroomt. Het is de langste bevaarbare ondergrondse rivier in Europa en kan je hier met een bootje overheen varen. Waar de rivier ontspringt of hoe lang de rivier precies is, weet men niet precies. Je kunt een rondvaart boeken van 45 minuten die eindigt bij de spectaculaire, 10 meter hoge Sala de la Catedral. Ook is er een stuk waarbij je uit de boot stapt om tussen de stalagmieten en stalactieten te wandelen. In het natuurgebied zelf kan je de rest van de dag doorbrengen met wandelen, zwemmen, een picknick of een barbecue.

2. De grotten Las Cuevas del Drac op Mallorca

Een van de mooiste bezienswaardigheden op Mallorca zijn de drakengrotten, of de grotten van Drach. Hier ligt ook het grootste ondergrondse meer van Europa die maar liefst 170 x 30 meter is. Je kunt hier een tour volgen waarbij je in een uur ongeveer 1200 meter door de grot aflegt. De gids vertelt je alle weetjes van de grot, terwijl je zelf de schitterende lichteffecten aanschouwt. De grot wordt helemaal magisch als je het klassieke concert hier meemaakt die wordt uitgevoerd door een cellist en twee violisten.

 

3. De binnenstranden van Asturië

De meeste stranden kennen we natuurlijk aan de kust. Kilometerslange zandstranden aan een helderblauwe zee. Maar in Spanje kennen ze ook een landinwaarts gelegen strand in de deelstaat Asturië. Het binnenstrand ligt tussen groene weides, is niet breder dan 50 meter en behoort tot een van de Natuurmonumenten. Het zeewater dat zich hier vormt, vindt haar weg via ondergrondse tunnels naar de binnenstranden. Het strand is nog relatief rustig omdat het niet door veel toeristen is ontdekt. Langzamerhand zijn er steeds meer mensen die dit magische stukje strand wel ontdekken, dus wellicht zal dit in de toekomst veranderen.

 

4. De Tabernaswoestijn

Hoewel er geen echte woestijnen zijn in Europa, is de Tabernaswoestijn een van de weinige, natuurlijke half-woestijnen. Het ligt in het zuidoosten van Almeria en heeft een beschermde status. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is ongeveer 18°C en ’s nachts dalen de temperaturen zelfs in de winter niet onder het vriespunt. Jaarlijks valt er ook maar 200 millimeter regen en het aantal zonuren is hier per jaar 3000 uur. Als je dus geen geld hebt om richting de Sahara of Kalahari af te reizen, dan is dit een interessant gebied die je leuk kunt combineren met een bezoek aan de hoofdstad van Almeria.

 

5. Playa de las Catedrales

Hier ga ik dus ook rustig een dag rondwandelen op het prachtige strand Playa de las Cathedrales. Langs de zee reizen de kliffen ruim 32 meter de hoogte in. Door de wind en zee hebben deze kliffen in de loop der jaren een bijzondere vorm gekregen. Als je wacht totdat het eb wordt, kan je hier schitterend door gigantische bogen wandelen. Maar ook als je wacht op zonsondergang, en de lucht feloranje en -rood kleurt, dan maak je hier schitterende foto’s.

 

6. De waterval die in de Atlantische Oceaan klettert

Watervallen zijn er natuurlijk genoeg, maar het bijzondere aan deze is dat het in de Atlantische Oceaan neerklettert. De Cascada del Ézaro is 40 meter hoog en ligt aan de Costa de la Muerte in de deelstaat Galicië. De meeste van ons hebben geen excuus nodig om een mooie en spectaculaire waterval te zien, en als je deze bezoekt, dan kan je ook mooi wandelen in de omgeving.

 

7. Zwemmen in smaragdgroene poelen

Als je altijd al wilt zwemmen in een kloof tussen de bergen, dan ben je bij Pou Clar aan het juiste adres. De naam betekent letterlijk ‘heldere poel’ en hier vind je ook heel mooie meren waar je een verfrissende duik kunt nemen. Maak een leuke wandeling langs ‘de bevroren pool’ of ‘de paardenpoel’ of ga picknicken op deze schitterende plek in de buurt van Valencia.

 

8. Het roze zoutmeer van Torrevieja

Ja dat lees je echt goed. Dit wereldberoemde meer ligt aan de Costa Blanca en is roze. Het water heeft een hoge dichtheid, waardoor je hier gewoon op het water blijft drijven. Het is een favoriete plek voor Spanjaarden zelf om hier met hun familie naartoe te gaan. Officieel mag je in dit meer niet zwemmen, maar je maakt hier ook een heerlijke wandeling om even helemaal tot rust te komen. Je kunt het meer ook goed combineren met een bezoekje aan het smaragdgroene Salada de la Mata.

 

9. Cueva de los verdes op Lanzarote

Dat je op een vulkanisch eiland zoals Lanzarote een schitterende grot zoals deze aantreft, is niet zo gek. Deze ongeveer 5000 jaar oude grot loopt van de vulkaan Corona tot aan de kust. Dit betekent dat het meer dan 7 kilometer lang is. Deze ‘groene grot’ heeft ooit gediend als schuilplaats voor de bevolking, maar tegenwoordig kan je hier een mooie toer volgen. Met prachtige kleuringen van geel, blauw en groen kijk je hier echt je ogen uit.

 

10. Het gedeelde eiland tussen Spanje en Frankrijk

Isla de los Faisanes, ofwel het Fazanteneiland, is wel een heel apart eiland. Het is een eiland in de grensrivier Bidasoa, tussen Spanje en Frankrijk, en wisselt iedere 6 maanden van eigenschap. Van 1 februari t/m 31 juli behoort het tot Spanje, terwijl het van 1 augustus t/m 31 januari bij Frankrijk hoort. Niemand woont daadwerkelijk op het eiland, en ook dieren vind je hier niet veel, op wat fazanten na. Het eiland wordt steeds kleiner, maar beide landen proberen het eiland nog te redden. Je kunt dan ook niet op het eilandje zelf komen, maar als je de Spaanse stad Irun bezoekt, kan je het gemakkelijk vanaf de weg bekijken.