Maspalomas

Maspalomas, een paradijselijke vakantiebestemming op Gran Canaria

Maspalomas, de oudste badplaats van Gran Canaria, maakt deel uit van de gemeente San Bartolomé de Tirajana in het zuiden van het eiland. Maspalomas is een paradijselijk gebied dat ligt tussen de duinen en de zee, aan de rand van een lagune en een oase van palmen. Helaas is er bij de bouw van hotels en appartementen niet veel gedacht aan het uitzicht. Gelukkig is er niet te veel gebouwd en is Maspalomas nog steeds omgeven door veel groen. Maspalomas is een rustige en nette badplaats die heel geliefd is bij de Noordeuropeanen die zowel in de zomer- als de wintermaanden willen genieten van zon, zee en strand. Het bekende aangrenzende Playa de Ingles, de leuke dorpskern, de indrukwekkende duinen, de prachtige ongerepte omgeving en de moderne uitgaansgelegenheden vormen een uitstekende mix voor een aangename vakantie op de Spaanse Canarische eilanden. Maspalomas mag dan al op een eiland liggen, met het vliegveld van Gran Canaria op slechts 30 kilometer en de goede infrastructuur van het openbaar vervoer is Maspalomas eigenlijk zeer goed bereikbaar.

Vakantiehuizen en villas in Maspalomas

Maspalomas en zijn klimaat

Net zoals op de andere plaatsen van de Canarische eilanden is het klimaat in Maspalomas bijzonder aangenaam zowel in de zomer als in de winter. De gemiddelde zomertemperaturen liggen rond de 25 graden, terwijl de gemiddelde wintertemperaturen ook nog rond de 20 graden schommelen. In Maspalomas regent het vrij weinig. Tussen de maanden april en augustus regent het in Maspalomas gemiddeld slechts 1 dag per maand.

Maspalomas en zijn korte geschiedenis

Toen de Canarische eilanden in de 15de eeuw door Spanje veroverd werden, dienden ze vooral als handelspost. Gran Canaria ontwikkelde zich als belangrijke haven voor de Spaanse scheepshandel. Door de innovatie van de scheepsvaart werd Gran Canaria steeds meer door toeristen bezocht. Rijke Europeanen kwamen hier voor enkele weken of maanden op vakantie om te genieten van de zon. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het toerisme in een stroomversnelling en werd Maspalomas opgericht in 1964. Door de gunstige klimatologische ligging in het zuiden van het eiland en de idyllische omgeving, werd Maspalomas vrij snel de populairste vakantiebestemming op Gran Canaria en één van de bekendste bestemmingen van de Canarische eilanden.

Maspalomas en zijn bezienswaardigheden: beschermd natuurgebied

Wandel door de schitterende duinen van Maspalomas.

Maspalomas hoef je niet direct te bezoeken om zijn culturele bezienswaardigheden. Daarentegen is Maspalomas wel een paradijselijk natuurgebied. Aan het strand net voor de duinen van Maspalomas staat een grijzen basaltstenen 60 meter hoge vuurtoren El Faro, die gebouwd werd in de 19de eeuw. De bouw van de vuurtoren heeft 28 jaren geduurd. In die tijd was het landschap van Maspalomas woestijnachtig en verlaten. Er diende een speciale kade aangelegd te worden met een platform voor het laden en lossen van de bouwmaterialen, die enkel over zee aangevoerd konden worden. Na de ingebruikname was de vuurtoren van Maspalomas het belangrijkste oriëntatiepunt voor de stoomboten op de routes tussen Europa, Afrika en Amerika die de weg zochten in de luwte van de Canarische passaatwind. Vandaag staat de vuurtoren van Maspalomas niet meer alleen. Achter deze vuurtoren loopt een pier tot ver in de zee, waar hobbyvissers graag hun hengels uitgooien. Voor de vuurtoren staat het huis van de vuurtorenwachters, een vierkantig gebouw dat tegenwoordig soms tentoonstellingen herbergt.

Hier begint de drukbezochte Boulevard Faro met talloze restaurants en souvenirwinkeltjes. De ideale plek om te shoppen, even uit te rusten na een dagje aan het strand, uit eten te gaan of gewoon iets te drinken aan de lange kustlijn. Iets verder van de vuurtoren van Maspalomas heb je een houten brug die leidt naar de Charca de Maspalomas, een prachtige lagune aan de monding van de Barrancos, waar het zoete water vanuit het binnenland zich vermengt met het zoute zeewater. Aan de oever kan je tussen het riet de rijkdom aan fauna en flora bewonderen zoals zilverreigers, lepelaars, hagedissen en trekvogels die even uitrusten op hun reis van Europa naar Afrika.

De 400 hectare spectaculaire zandduinen tussen Maspalomas en Playa del Ingles doen je denken aan de Sahara, waarvan de zandheuvels voortdurend van vorm veranderen onder invloed van de oceaanwinden. Het duingebied Las Dunas de Maspalomas bestaat uit fijn puur organisch zand dat ontstaan is door koraal en schaaldieren die gedurende miljoenen jaren door de branding fijngewreven en verpulverd werden door zandkorrels. Wanneer het strand droogviel, waaiden de zandkorrels landinwaarts, waar ze sikkelvormige zandheuvels vormde die wel 15 meter hoog kunnen worden. Dit 6 kilometer lange en 2 kilometer brede duingebied werd uitgeroepen tot een beschermd natuurgebied en is enkel toegankelijk te voet of op de rug van een kameel. Tijdens je wandeling door het duinlandschap waan je je als het ware op het Afrikaanse continent.

Maspalomas en zijn stranden

Op enkele passen van de Boulevard Faro kan je genieten van het witte strand dat zich uitstrekt van het duinengebied in het oosten tot aan het westen van Maspalomas, verdeeld in kleinere stranden zoals Playa Faro, Playa de las Mujeres en Playa de las Meloneras. Aan de oostkant van de vuurtoren loopt het strand langs de duinrand tot aan de Playa del Ingles. Je vindt hier ook afgelegen stukken waar nudisme beoefend kan worden. Surfers ontmoeten elkaar in de bocht waar Maspalomas overgaat in Playa del Inglès.

Sport en ontspanning in Maspalomas

Aan de oostkant van Maspalomas net voor de duinen bevindt zich de grootste golfbaan van het eiland. Hier kun je onder de heerlijke subtropische zon een partijtje golf spelen in de absolute stilte van de omringende natuur. Maspalomas is ook een uitstekende vakantiebestemming voor families met kinderen. De stranden zijn hier behoorlijk rustig en je vindt hier het grootste waterpark van het eiland. In Aqualand Maspalomas kunnen jong en oud zich een ganse dag vermaken in de vele attracties. Ongeveer 10 kilometer ten noorden van Playa del Ingles bevindt zich het Palmitos Park, een botanisch en zoölogisch park dat zeker een bezoek waard is. Naast de 50 verschillende soorten palmbomen ontdek je tientallen soorten cactussen, orchideeën, vlinders en exotische vogels zoals papegaaien. Aangezien Maspalomas zo goed als uitsluitend gericht is op het toerisme zijn de vakantiehuizen hier uitstekend.

Vind je villa in Maspalomas hier