Ervaringen en feiten helpen je om de 10+ beste kanten van Roses te zien

Hulp is op weg naar een prachtige vakantie in Roses

Voor de meeste vakantiegangers is de vakantie een zeer speciale gelegenheid. Een ultra perfecte vakantie is niet nodig, maar iets wat er op lijkt mag toch wel. Hoe krijg je dat voor elkaar? We weten dat dit is waarschijnlijk een ¨ ahaaaa-moment ¨ gaat worden.

Het enige wat je hoeft te doen is je vakantie op tijd regelen en op de hoogte zijn van wat je ter plaatse kunt doen. Op deze manier ga je genieten van een heerlijke vakantie EN kun je ook alvast zo snel mogelijk beginnen met je pre-vakantiestemming, zonder enige stress.

Roses (in het Spaans Rosas) is een heel speciale beroemd en ook authentiek dorp. Het had 1 van de 1e vissershavens aan de noord Catalaanse kust. Er zijn vele boeken en webpagina’s vol geschreven over Roses. Om je op weg te helpen, geven wij je alvast de eerste 10 gevarieerde dingen die je kunt doen tijdens je vakantie in Roses.

Roses’ 10+1 vakantietips

1. Golf de Roses, de beste plek volgens watersport maniakken

Aan het 80m lange strand met fijn zand wordt regelmatig een geweldige goede wind, volgens de verhalen van een aantal bekende wind- en kitesurfscholen. Meteorologische berichten bevestigen dit met het beste wind moment van 22 tot 46 km/u. Dit maakt Roses nog populairder. Vooral in de winter, wanneer de golven zelfs tot een hoogte van 2m gaan! Je kunt je voorstellen dat wanneer je helemaal water fanaat bent of een golven-freak, dat dit aanvoelt of als een droom die uitkomt.

Zeer prettig aan Roses is de enorme grote baai met fijn zand. Dit maakt het ook zeer aantrekkelijk voor koppels en gezinnen met kinderen. Het strand loopt geleidelijk af en er is voornamelijk een kustwind. Er is dus geen gevaar dat je naar de open zee drijft. Roses heeft allerlei toeristische attracties en culturele bezienswaardigheden. Natuurlijk kunnen we de watersportfaciliteiten niet overslaan, zoals de catamaran, zeilschepen, kajakken, duiken, windsurfen, roeien en kitesurfen. Even als de populaire rit op de banaan en een tripje in de lucht met parasailing.

2. Culinaire bezienswaardigheid: El Bulli

El Bulli is een zeer bekend restaurant in Roses van een nog bekendere chef-kok, genaamd Ferran Adrià. Helaas kun je sinds juli 2011 niet meer genieten van Ferran’s specialiteiten in El Bulli. Maar het wereldberoemde restaurant en Roses zijn zeker een bezoek waard.

In de tussentijd willen we je niet met lege handen laten staan. Ferran’s culinaire creaties kun je proeven in Barcelona. Fijnproevers die al een geweldige diner in ‘Tickets‘ zeggen dat je minimaal 2 maanden op voorhand moet boeken op de website van Tickets. Dat moet toch wel iets zeggen over het populairiteitsgehalte en het feit dat het een hier-moet-je-zijn-geweest culinair avontuur is.

3. Aquabrava, het waterpark van Roses

Plezier voor jong & ouder in Aquabrava, het waterpark van Roses

Met de Costa Brava als inspiratiebron is het geweldige waterpark Aquabrava ontworpen. Veel te gekke glijbanen, watervallen, de wereldwijd bekende ‘crazy rivers’ en meer wachten op je in Roses! Het is een dag vol waterpret voor alle leeftijden, gezien de kinderen (onder 120cm) hun eigen waterparadijs hebben in ‘Tropic Island’ en ‘Kids Lagoon’.

Enkele handige tips van vakantiegangers is altijd een leuke bonus. Voorkom teleurstellingen, want het is niet toegestaan om je eigen eten en drinken mee te brengen. We horen je denken: “Maar wat als ze niets controleren?”. Nou, dat doen ze wel. De entreeprijs is zeker de moeite waard voor een dagje ‘Aquabrava’ en de prijs is in de lijn van andere Europese waterparken. Hou trouwens de tijd in de gaten als je in de namiddag naar het waterpark wilt, want er geldt in de namiddag een verlaagde entreeprijs.

Zoek allerlei overbljfselen uit verschillende periodes in La Ciutadella

4. La Ciutadella, essentieel voor iedereen die Roses bezoekt

Deze indrukwekkende bezienswaardigheid laat je een historisch-artistiek complex zien en allerlei overblijfselen van verschillende periodes.

De militaire vesting La Ciutadella trekt zeker je aandacht. Het historische fort toont vele archeologische vondsten uit de Griekse stad Rhode. En bijvoorbeeld het Romaanse klooster. Een unieke tentoonstelling vind je in het museum El Museu de la Ciutadella de Roses’. Hier zie je overblijfselen van verschillende beroepen van de afgelopen 13 eeuwen.

5. Parc Natural del Cap de Creus is het artistieke en monumentale erfgoed nabij Roses

Norfeu Cap 1 van de heiligdommen nabij Roses

Heeft een wandeling in de natuur een positieve werking op je? Ja? Stel je dan voor dat je in Cap de Creus bent. Dit is een eerste klas culturele omgeving. In ieder geval, dat is hoe Parc Natural del Cap de Creus wordt aangeprezen door vakantiegangers en de lokale bevolking. Het natuurreservaat is meer dan 13.000ha groot. Je zult dan ook zeker weg dromen met een grote verscheidenheid aan bloemen en bomen langs je weg in het heiligdom La Punta del Cap de Creus of Norfeu Kaap.

Een leuk detail is dat in 1971 ‘La Punta del Cap de Creus’ decor was voor de film The Light at the Edge of the World. Daarnaast is ‘Norfeu Cap’ een wonder op zich zelf met haar vulkanische sporen van meer dan 10 miljoen jaar geleden.

Een tip van wandelaars die hier zijn geweest. Breng voldoende water, iets te eten en een dekmantel voor de zon mee. En draag vooral stevige schoenen in verband met de rotsachtige ondergrond.

6. Empuriabrava (Castello d’Empuries), ook wel bekend als de grote DZ

In de flank van Roses ligt het Venetië van de Costa Brava. Overweldig jezelf met meer dan 40km aan grachten rond de huizen van Empuriabrava.

Je voelt het waarschijnlijk al aankomen, maar je kunt Empuriabrava niet vergelijken met beruchte plekken aan de Costa Brava. De grote bars en disco’s zijn hier niet het imago. Empuriabrava heeft zijn eigen persoonlijkheid met een haven die tot 1 van de grootste in de wereld behoort.

Naast de romantische Venetiaanse sfeer en het historische erfgoed is Empuriabrava de plek voor skydiven! Helden die al de lucht in zijn gegaan voor het wagen van een sprong hadden briljante ervaringen. Niet voor niets wordt Empuriabrava ook wel de grandioze Drop Zone (DZ) genoemd. Grijp je kans wanneer je hier bent en bekijk de Costa Brava van een andere kant.

7. Karting Roses

Snelheidsduivels, graag je aandacht! Wil je het gaspedaal hard intrappen zonder een kans op een boete? Met de F1 monster van Karting Roses beleef je zeker een hoop plezier. Ben jij de coureur die met 110km/u over de kartbaan scheurt? Kun je je voorstellen hoe snel dat is op een kartbaan? Wil je eerst het kart-gevoel krijgen? In de F2 sports voel je je gelijk helemaal top met 85km/u.

Neem ook de kinderen met je mee. Voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar is een speciale kartbaan en karts. Wauw! De kinderen zullen versteld staan wanneer ze hun gave helm en over hun eigen kartbaan gaan in hun eigen kart!

8. Dwaal door de omgeving van Roses

De natuur van Roses is prachtig! Tijdens een mooie wandeling geniet je optimaal van de wonderen van moeder natuur. Je zult zeker gecharmeerd raken wanneer je het binneland in gaat of de kustpaden volgt.

Langs de kust vind je de vuurtoren van Roses en het kasteel ‘Castillo de Trinitat’. ‘Castillo de Trinitat’ is een 5-puntige stervormig kasteel met buitengewone overblijfselen.

Er zijn veel meer interessante historische en culturele troeven, zoals de Visigotische fort. Hiervan wordt gezegd dat het het meest bijzondere, verborgen en onbekende fort is, verscholen op een heuvel met uitzicht over het oude deel van Roses zijn.

9. Paratge Natural d’Interes de l’Albera

Aanschouw het Walhalla voor natuurliefhebbers

Het Albera natuurpark is zeer gemakkelijk te bereiken vanaf Roses en andere delen van de Costa Brava.

Het westelijke deel is bedekt met veel bomen en wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan bergbegroeiing. Een ander mooi deel is de oostzijde met haar struikachtige vegetatie en typische Mediterrane begroeiing.

In afwisseling van Albera’s prachtige natuur vind je her en der overblijfselen van kastelen. Bijvoorbeeld de kastelen Rocaberti, Requesens en Canadal (uit de 14e en 15e eeuw). Geschiedenis experts zeggen dat het meest opvallende is het 10de eeuwse klooster ‘Sant Quirze de Colera’ is. Daarnaast zijn de heuvels van Albera rijk aan erfgoed van de Romaanse kunst en een hoop megalithische monumenten.

10. Uitzichtpunt Puig Rom

Ga voor het beste uitzicht over Roses naar het uitzichtpunt Puig Rom. Hier kun je genieten van de ultieme panorama over de baai van Roses. En natuurlijk heb je een adembenemend uitzicht over het binnenland!

Als je goed kijkt zul je ook het Visigotische fort zien. Dit is 1 van de meest bijzondere bewaarde geheimen van Roses met resten uit de 7e eeuw.

TOP 10 + 1 EXTRA voor toeristen en liefhebbers van kunst en geschiedenis

Bezoek de 3 bedevaart punten van de Dalí driehoek en ontdek de wondere wereld van het surrealisme van Salvador Dalí. Het is zo indrukwekkend dat zelfs toeristen vanuit Barcelona komen (1,5 tot 2 uur enkele trein) en ze zeggen dat het écht de moeite waard.

– Casa-Museo Salvador Dalí (Cadaques / Port Lligat, ca. 17km van Roses)

Het hart van ‘Cap de Creus’ was een waar magneet voor vele schilders, schrijvers en andere kunstenaars. Zo werd ook Picasso door Cadaques verleid. Zijn wereldberoemde kubistische werken, geschilderd in 1910, zijn hier een geschenk van. Tegenwoordig is het huis van Salvador Dalí (in Portlligat) 1 van de bekendste toeristische attracties van Cadaqués. De verschillende vissershuisjes zijn beetje bij beetje een eenheid geworden. Het doolhof met verschillen hoogtes en traptreden is het resultaat van 40 jaar werk. Verwacht hier vooral het onverwachte. Een klein leuk voorbeeld hiervan is de spiegel in de slaapkamer die de zonsopgang op het bed weerspiegelt.

Voorkom teleurstellingen en boek je ticket online. Elke rondleiding duurt ongeveer 40 minuten met maximaal 10 personen per groep. De gids spreekt verschillende talen. Tijdens de rondleiding door het huis is er genoeg tijd om vragen te stellen. De rondleiding eindigt in de adembenemende tuin, waar je de zogenaamde ‘vrije tijd’ hebt.

Het centrum van Cadaques ligt op loopafstand. Oftewel, je kunt zowel voor- als nagenieten in het woongebied van Dalí en zijn vrouw.

– Casa-Museo Castillo Gala-Dalí (Púbol, 46km van Roses)

Het kasteel van Púbol is het excentrieke cadeau van Dalí aan zijn vrouw Gala. De grote indrukwekkende middeleeuwse creatie die hij 30 jaar tevoren al beloofd had voor haar te bouwen.

Tijdens je bezoek is het mogelijk om een rondleiding door de privé ruimtes te krijgen. Hoe dan ook, je gaat het leven van Dalí en zijn vrouw herbeleven. De stijl, meubels en foto’s nemen je mee terug in hun excentrieke en een beetje gekke wereld. Meer vleugje liefde en bewondering voel je wanneer je door de Italiaanse tuin wandelt als afsluiter.

– Teatro-Museo Dalí (Figueres, ca. 20km van Roses)

Het theater museum in Figueres toont meer dan alleen de fantastische werken van Salvador Dalí (volgens vele enthousiaste bezoekers). En niet alleen de binnenkant is opmerkelijk fenomenaal. De witte reuze-eieren op het dak trekken al de aandacht van heinde en verre.

Niet zonder reden is dit speciale en unieke theater museum het symbool van de stad Figueres. Na ongeveer 10 jaar aan inspannend werk op iedere detail zorgt dit er voor dat je nu van de ene verbazing in de andere valt als je door het theater museum loopt. Niet in alle musea mag je foto’s maken. Goed nieuws, want hier mag het! Natuurlijk wel zonder flitser.

Net als veel bezoekers kun je genieten van de interessante rondleiding met gids. Niet alleen zodat je weet waar je je camera op richt, maar ook omdat je de geboortestad van Dalí, Figueres, kunt bewonderen en derest van zijn wereld gaat ontdekken.

Roses heeft elke zomer 72.000 vakantiegangers op bezoek

Zodra je interesse gewekt is door Roses, is het erg verleidelijk naar meer informatie te zoeken. Gelukkig hoef je niet erg lang de strijd aan te gaan op internet, omdat je al op de link naar deze TOP 10 van Roses hebt geklikt. Om een soort van dank je wel te zeggen hiervoor, laten we je direct door naar de volgende webpagina met meer informatie over Roses.

Je kunt de vakantiedroom beleven, waar anderen van blijven dromen

Ja, je vakantiedroom is wat Club Villamar je kan bieden, omdat 95% van onze gasten hebben laten weten dat ze hun vakantiehuis weer gaan boeken bij Ga naar het TOP 10 overzicht en maak je keuze tussen meer TOP 10s