El Greco, de Griekse schilder die bekend werd in Spanje

Wie was El Greco?

El Greco leefde van 1541 tot 1614. El Greco was oorspronkelijk Grieks, vandaar ook de bijnaam “De Griek”.  Hij studeerde in Kreta en Rome waarna hij succesvol werd in Spanje. Hij werkte vooral in Spanje en is daar ook overleden. Hij werd vooral gevraagd door belangrijke mensen en maakte veel religieuze werken. Hij was ook door de Rooms Katholieke kerk naar Spanje gehaald, dus die waren als het ware zijn opdrachtgever. Zijn stijl was langgerekt met sprekende kleuren, het manierisme. Dat is een stroming in de kunst uit de hoog renaissance. De meeste kunstenaars worden beroemd na hun dood, maar bij El Greco duurde dat een tijd. Hij werd vergeten na zijn dood.  In de 19de eeuw kwam de bekendheid pas. Picasso en Pollock waren geïnspireerd door El Greco en brachten hem weer onder de aandacht.

Wat is bekend van El Greco?

“De begrafenis van de graaf van Orgaz” (1586-1588) is het bekendste werk van El Greco. Dit grote schilderij is te vinden in de Iglesia de San Tomé. Ook “The disrobing of Christ (1577-1579) is te vinden in Toledo, in de kathedraal. “De edelman met zijn hand op de borst” (1580) is te vinden in Madrid in het Prado. “Madonna en kind met Saint Martina en Sint Agnes” (1579 – 1599), is te vinden in Washington DC. Daar is ook “Saint Martin and the beggar” (1597 – 1599) te vinden.

El Greco schilderde ook landschappen zoals “Zicht op Toledo” (1598 – 1599). Dit is 1 van de weinig overgebleven landschappen en de bekendste. Het is te vinden in het Metropolitan museum of Art in New York. De opening van het vijfde zegel (1609-1614) is ook te vinden in New York. “Laocöon” (1610 – 1614) is een bijzonder schilderij voor El Greco, want het is het enige schilderij met een mythologisch thema. Dit schilderij is ook te bewonderen in New York. “The adoration of the shepherds” (1612 – 1614). Dit wordt het laatste werk van El Greco genoemd voordat hij stierf en is te bewonderen in het Prado. Tot 1954 was het te bewonderen in het klooster van Toledo, maar nu is het dus te vinden in Madrid.

Natuurlijk zijn er nog veel meer werken van El Greco te bewonderen, maar dit zijn de bekendste die hij heeft geschilderd.

In het Amsterdamse Rijksmuseum kom je ook een schilderij van El Greco tegen, namelijk “Christus aan het kruis” (1615).

Bijzondere feiten over El Greco

El Greco was zeer religieus en eigenwijs. Hij was niet bang voor een schandaaltje, want hij liet blijken dat hij “Het laatste avondmaal” van Michelangelo wel beter en christelijker had kunnen schilderen. Toen El Greco in Spanje kwam probeerde hij met zijn werk in de gunst te komen van Filips II, de Spaanse koning, maar dat lukt hem niet. Daarom ging hij over op religieuze werken waar hij wel succes mee had. Er is weinig over hem bekend, maar door bijzondere uitspraken werd hij ook wel eens als waanzinnig gezien.