Een villa huren in Peratallada, het dorp uit steen gehouwen

Algemene informatie over Peratallada

Peratallada ligt in de gemeente Forallac in Catalonië. Het ligt zo’n 20 km. bij Gerona vandaan. Peratallada hoort bij de best bewaarde Middeleeuwse dorpen van vakantiehuizen spanje.

Peratallada is in de 10e eeuw ontstaan. Toen werd er een kasteel gebouwd en zo ontstond er een dorp om het kasteel heen. Het hele dorp is op de rotsen gebouwd. In het kasteel zijn ondergrondse gangen te vinden. De kerk is buiten het dorp gebouwd, wat eigenlijk natuurlijk niet zo hoorde. Maar de kasteelheer en de priester hadden ruzie met elkaar, dus de kerk werd buiten het dorp gebouwd. Het leuke is dat er in oktober een feest wordt gehouden waarbij je mee terug wordt genomen in de geschiedenis. Alles wordt dan zoals het was in de Middeleeuwen. Geweldige ervaring, die je echt meegemaakt moet hebben!

De meeste oude huizen stammen uit de 12e tot 14e eeuw. Je waant je in dit dorp totaal terug in de Middeleeuwen, en als je er in oktober komt natuurlijk helemaal.

Bezienswaardigheden in Peratallada

Het kasteel en de kerk waar het al eerder over ging zijn natuurlijk de hoofd attracties van Peratallada. Tegenwoordig kun je in het kasteel slapen, want er is een hotel in gevestigd. Als je dat in oktober wilt dan moet je wel op tijd boeken, want die kamers zijn dan natuurlijk zo weg! Je kunt natuurlijk ook een eigen vakantiehuizen costa brava als je van je rust en privé houdt. Dan kun je je altijd terugtrekken uit het feestgedruis als het te veel wordt!

Het dorpje op zich is al een bezienswaardigheid op zich en verder is er niet zo veel te doen. Dan moet je echt naar de omgeving uitwijken.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Peratallada

Pals is net zo’n dorpje als Peratallada. Ook erg leuk om te gaan kijken. Hier zijn ook oude gebouwen te bekijken, zoals een kerk, een toren en een archeologisch museum. In augustus is hier een kaas – en wijnfestival, dus de fijnproevers moet hier zeker naar toe! Halverwege augustus is er de Nit d’Espelmes. Dan brand er geen enkele lamp, alleen maar kaarsen. En worden er allerlei concerten gehouden. Pals heeft ook een natuurpark waar je kunt wandelen en fietsen.

Je kunt een dag naar Gerona en dat is een grotere stad, dus daar is genoeg te zien. Je kunt met een toeristentreintje of een stadswandeling maken. Dan kom je gelijk een hoop bezienswaardigheden tegen. Een bezoekje aan de kathedraal, de Joodse wijk El Call en de basiliek, mogen zeker niet ontbreken. Het Arabische badhuis is ook prachtig. Deze is overigens niet gebouwd door de Moren, maar door de inwoners van Gerona om te laten zien hoe zoiets er uit heeft gezien. Het klooster en het theater van Gerona zijn ook mooi om te bekijken en de stadsmuren kun je bewandelen. Vanaf deze muren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Een dag naar Figueres staat natuurlijk ook op de planning. Even jezelf onderdompelen in de wereld van de beroemde Dali. En wat er verder nog te zien is in Figueres natuurlijk!