De woningtypes die je hebt in Spanje

Welke woningtypes kennen ze in Spanje?

Als je een huis wilt kopen in Spanje is het wel handig dat je weet wat voor soort huis er bij welke benaming hoort. Je hebt in Spanje de appartementen en die zijn zoals wij ze ook kennen. Op de begane grond eventueel met een stukje grond als tuin en hogerop een balkon. Als er gezamenlijke voorzieningen zijn dan kun je daar gebruik van maken. De vakantiehuis in spanje is een vrijstaande woning (of een geschakelde) en bestaat uit 1 verdieping. Er kan eventueel een dakterras aanwezig zijn. Meestal is er een eigen tuin aanwezig! Dan hebben we de cortijo. De cortijo is een woning met een flink stuk grond er omheen. De cortijo heeft vroeger gefunctioneerd als boerderij en er kunnen dus omgebouwde stallen op het terrein aanwezig zijn. Zo kun je dus gastverblijven maken of aantreffen. Je kunt hier prima een bed & breakfast beginnen. Een finca is een stuk grond waar op gebouwd is of niet. De functie van dit stuk grond is vastgelegd bij de gemeente, dus het is goed te checken wat de functie van de finca is als je deze wilt kopen. Misschien komt dat niet overeen met je plan voor het stuk grond.

Een duplex woning is een woning met een eerste verdieping en misschien een dakterras. Deze woningen kunnen gebouwd zijn in een rij of geschakeld met appartementen. Ook kunnen ze 2 onder 1 kap zijn. Als er sprake is van een tweede verdieping dan hebben we het over een triplexwoning.

En als laatste hebben we de villa / chalets. Deze woningen zijn vrijstaand en hebben een stuk grond. Deze villa met grond heeft een bestemmingsplan waar je je aan moet houden. Een maximale bebouwingsgraad en een maximale bouwhoogte en verder wordt je vrijgelaten als je wilt bouwen. Ook de indeling van de grond er omheen mag je zelf bepalen.

Waar moet je op letten als je een huis koopt in Spanje?

Als je een huis en grond of alleen een stuk grond koopt dan is het in ieder geval belangrijk om te checken bij de gemeente welke mogelijkheden je hebt. De bestemmingsmogelijkheden van de grond en welke mogelijkheden je hebt wat betreft bouwen of uitbouwen. Misschien heb je plannen die niet overeenkomen met de regels die gelden. Ook is het beter om in de winter een zomerhuis te kopen, want dan zijn ze goedkoper. Ook is het altijd goed als je Spaans kunt spreken en niet gelijk met een makelaar in zee te gaan. Soms wordt een huis aangeboden door meerdere makelaars, dus kan er verschil zijn in prijs.

Ook is het belangrijk om te kijken welke voorzieningen aanwezig zijn, zoals gas, water en stroom. Dit is in Spanje niet altijd vanzelfsprekend. En weet in welke omgeving je terecht komt. Misschien zijn  je buren wel heel vervelend bijvoorbeeld.

Welke makelaar moet je hebben?

Als de makelaar lid is van de API of GIPE dan is hij niet perse goed. Hij moet een schriftelijke opdracht hebben tot verkoop van het huis. Ervaring hebben en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben. Maak duidelijke afspraken met je makelaar en vraag naar bijkomende kosten, zodat je niet voor verassingen komt te staan.