De Spaanse Pyreneeën, waar je je op allerlei gebieden kunt vermaken!

Het ontstaan en de geschiedenis van de Spaanse Pyreneeën

Volgens Wikipedia zijn de Spaanse Pyreneeën ontstaan doordat het Iberische Schiereiland botste met Europa. Omdat de Pyreneeën een grensgebied zijn waren er steeds conflicten tussen Spanje en Frankrijk. Daarom werd in 1659 het Verdrag van de Pyreneeën afgesloten. Doordat Spanje afstand deed van wat gebieden kwam de grens ruwweg te lopen over de hoofdkam van de Pyreneeën.  Met enige uitzonderingen. In de Tweede Wereldoorlog staken veel vluchtelingen de Pyreneeën over, maar helaas werden velen van hen opgepakt en in de gevangenis of een kamp geplaatst. Er wordt ieder jaar een tocht georganiseerd om dit te herdenken.

Algemene informatie over de Spaanse Pyreneeën

De algehele lengte van de Pyreneeën bestrijkt 430 km. en de Pyreneeën zijn 80 km. breed. Twee derde van de Pyreneeën ligt op Spaans grondgebied. Het ontbrekende derde deel ligt op Frans grondgebied. De Pyreneeën vormen de grens tussen Spanje en Frankrijk. Aan de Spaanse kant zijn de hellingen minder steil dan aan de Franse kant. Aneto, Perdido en Posets zijn de hoogste bergen van de Pyreneeën en die liggen aan de Spaanse kant. De Spaanse provincies waar de Pyreneeën zich bevinden zijn van oost naar west:  Girona, Barcelona, Lleida, welke uitmaken van de regio Catalonië. Vervolgens komt Huesca, in de regio Aragon. Daarna Navarra in de gelijk genaamde regio en als laatste Gipuzkoa in de regio Baskenland. De Pyreneeën lopen dus door  6 provincies in 4 regio’s. Je kunt de Pyreneeën oversteken door passen die door de bergen lopen of tunnels die er onderdoor gaan.

Tips om te bezichtigen en te doen in de Spaanse Pyreneeën

Er zijn 3 nationale parken in de Pyreneeën, waarvan 2 zich in Spanje bevinden: Ordesa Y Monte Perdido en Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Verder zijn er regionale parken en natuurreservaten die je kunt bezoeken. Prachtige natuurgebieden waar je kunt wandelen en jezelf kunt vergapen aan de prachtige natuur.

Voor de sportliefhebbers kun je talloze bergsporten uitoefenen in de Pyreneeën. Ook de Tour de France en de Ronde van Spanje voltrekken zich in de Pyreneeën als je het leuk vind om als toeschouwer aan de kant te staan.

Er zijn ook prachtige traditionele bergdorpjes te bezoeken, zoals Burgui en Ochavia. Of Romaanse bouwwerken, zoals de Romaanse kerken in de Boi valllei. Of het Loarre kasteel of het kasteel van de Tempelridders in Monzón.

Ook zijn er traditionele feesten in de Spaanse Pyreneeën, zoals de Patum feesten in Berga. Of de Dag van het Vlot in Burgui. Ook heel bijzonder om mee te maken in de oudste belastingceremonie van Europa in de Roncal vallei.

Je kunt je op allerlei gebieden prima vermaken in de Spaanse Pyreneeën. Op cultureel gebied, qua sport, in de natuur, en voor de feestgangers is er ook genoeg te beleven. Je hoeft er niet eens echt ver Spanje voor in. Net over de grens is er al genoeg te beleven! Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in de Spaanse Pyreneeën! Een super mooie plek voor het huren van een huis in Spanje.