Caminito del Rey, het gevaarlijkste wandelpad van Spanje

Algemene informatie over Caminito del Rey

Dit pad loopt door de El Chorro kloof van Álora (Málaga) naar Campillos. Het pad loopt 100 m. boven de grond of eigenlijk boven de rivier El Chorro. Het pad zelf is 3 km. lang en ongeveer 1 m. breed. Maar als je het pad wilt bewandelen houdt dan rekening met een wandeling van 7,7 km. Je loopt van Ardales naar Álora. De parkeerplaatsen aan beide kanten zijn een eind verwijderd van het vertrek – en aankomstpunt. Je kunt het pad alleen bewandelen van noord naar zuid. Het is eenrichtingsverkeer! Je kunt met een bus van het eindpunt weer naar het beginpunt komen!

De geschiedenis van Caminito del Rey

In 1901 zocht men een manier om bouwspullen te transporteren naar de Chorro en de Gajtenejo watervallen. Daar wilde men namelijk hydraulische centrales bouwen en onderhouden. In 1905 was het dan zover: het pad werd geopend. In 1921 werd het pad gebruikt door Alfons XIII van Spanje (hij opende de dam Conde del Guadalhorce) en zo kwam het aan de naam “het Koningspad”. In de 20ste eeuw werd het pad gevaarlijk doordat het ernstig verviel.

Het pad werd gesloten in 1992, doordat er mensen naar beneden vielen met een dodelijke afloop. Ook werd het eerste deel van het pad gesloopt om te voorkomen dat mensen er toch op gingen. Helaas waren er nog steeds mensen die het pad opzochten en dat helaas niet meer konden navertellen. In 2006 werden er plannen gemaakt om het pad te restaureren. De restauraties startten uiteindelijk in 2014 en in maart 2015 werd het pad weer geopend. De architect van het pad was Luis Machuca. Het pad hebben ze nu goed verankerd in de rotsen door stalen bouten en er zijn leuningen die het pad een stuk veiliger maken.

Tips bij het bewandelen van Caminito del Rey

Als je hoogtevrees hebt dan raad ik het niet aan om het pad op te gaan! Je krijgt een helm op en die moet je altijd ophouden, voor je eigen veiligheid. Zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt, want je komt onderweg geen winkeltje tegen! Dat geldt ook voor wc’s, die zul je niet tegenkomen onderweg, dus zorg dat je van tevoren nog even naar de wc gaat. Kinderen onder de 8 jaar mogen het pad niet op en kinderen boven de 8 jaar moeten sowieso begeleid worden. Het kan zijn dat het pad gesloten wordt bij harde wind, dus kijk van te voren even naar het weer. Het is een flinke wandeling, dus zorg voor stevige wandelschoenen en comfortabele kleding. Als de zon schijnt kan het flink warm zijn, dus zorg voor bescherming tegen de zon en nogmaals voldoende water! En het meeste belangrijke: zorg ervoor dat je aan tickets komt. Die zijn schaars, omdat de toegang gelimiteerd is.

Als je het aandurft dan moet je deze unieke kans zeker niet laten lopen! Een onvergetelijke ervaring die niet mag ontbreken op je bucketlist!