Nerja – Strand aan de Costa del Sol – Wat te doen?

Nerja, rustig en aangenaam vissersdorpje aan de Costa del Sol

Nerja, van oorsprong een rustig vissersplaatsje aan de Costa del Sol, ligt in het uiterste oosten van de provincie Malaga, niet ver van Torrox en Frigiliana. Door haar mooie stranden, warm klimaat, prachtige grotten en veel natuurschoon trekt Nerja jaarlijks duizenden toeristen aan. De lokale bevolking leeft tegenwoordig vredig samen met de vele Europeanen die er blijven overwinteren of voorgoed zijn komen wonen. Het Sierra Nevada gebergte, 2 kilometer op de achtergrond van Nerja, biedt bescherming tegen verstoringen van het subtropisch microklimaat dat in Nerja heerst. Nerja ligt op slechts een uurtje rijden van de internationale vlieghaven van Malaga. Van daar uit is Nerja gemakkelijk bereikbaar met de bus of met een huurwagen.

Nerja leeft van het toerisme en huizen in Nerja huur je hier

Nerja heeft een rijke en oude geschiedenis

In de 30.000 jaar oude grotten zijn sporen gevonden van bewoners uit de steentijd. Overblijfselen van de Romeinen zijn onder andere een oude weg, munten en aardewerk. De Moren op hun beurt hebben de streek tot in de 15de eeuw bezet. Het ‘kasteel op de rots’, eerder gekend als het ‘Balcon de Europa’ dateert van 1487. Na de Spaanse Burgeroorlog, werden coöperaties opgericht om suikerriet, honing en de productie van suiker te kunnen exploiteren. De toevallige ontdekking van de grotten door een groepje spelende kinderen in de jaren 50 heeft Nerja op de toeristische kaart gezet. Het aantal inwoners is sindsdien verdrievoudigd. 25% daarvan zijn buitenlanders.

Cueva de Nerja, druipsteengrot met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten

De grotten van Nerja zijn de meest bezochte cultuurhistorische bezienswaardigheid in Spanje. De Cueva de Nerja is een druipsteengrot nabij het centrum van Nerja en stamt uit het paleolithische tijdperk. De gangen zijn er maar liefst 5 kilometer lang. Hiermee zijn ze de grootste grotten van Europa. De stalactieten en stalagmieten zijn ronduit indrukwekkend te noemen. Er is zelfs een stalactiet van 32 meter hoog gevonden. In de grot zijn ook werktuigen, aardewerken schalen, muurschilderingen van vissen en andere dieren en skeletten gevonden. Deze vondsten zijn van onschatbare historische waarde en zijn nu te bezichtigen in het aanpalend archeologisch museum. Onderzoek heeft uitgemaakt dat de grot dateert uit de prehistorie. De grot werd gebruikt als schuilplaats en begraafplaats. De druipsteengrot werd in 1960 opengesteld voor het publiek, waardoor Nerja uitgegroeid is tot een ware toeristische trekpleister. Jaarlijks wordt in juli een muziek- en dansfestivalgeorganiseerd in de grotten van Nerja.

Nerja staat voor zon, zee en strand, maar ook voor bergen

De 13 stranden van Nerja strekken zich uit over een afstand van 16 kilometer. Deze stranden zijn minder druk dan in het westen van de Costa del Sol. Het Burriana strand en het El Playazo strand grenzen aan de dorpskern van Nerja. Meer afgelegen is het naaktstrand Alberquillas. De Burriana en Torrecilla stranden behoren tot de mooiste stranden van Spanje. Verschillende schilderachtige, rotsachtige kleine baaien, waar het over het algemeen heel rustig is, vormen een verrassend contrast met de meer toeristische zandstranden. In de omgeving van Nerja moet je zeker ook eens een wandeling maken in de twee prachtige natuurparken, de Sierra Tejada en het Park Los Acantilados de Maro.

Nerja van op het Balkon van Europa

Op een 23 meter hoge rots in de Middellandse Zee werd in 1487 door Koning Alfonso XII een uitkijkpost gebouwd die een fantastisch zicht biedt op de Middellandse Zee. Vandaag wordt deze uitkijkpost het ´Balkon van Europa´ genoemd, een originele boulevard en ontmoetingsplaats voor duizenden toeristen en diverse artiesten zoals schilders en muzikanten die de toeristen vermaken. Aan één van de uiteinden van deze drukke Ramblas, ligt een fraai plein en de barokkerk El Salvador, waar je prachtige fresco’s kunt zien.

Culinair genieten in Nerja

In Nerja wordt veel verse vis gegeten, hoe kan het ook anders als je aan de kust bent. Ook in Nerja zijn tapasbars. Deze typische Spaanse mini-gerechtjes werden oorspronkelijk als hapjes bij het aperitief geserveerd. Vandaag krijg je nog steeds je tapas bij een drankje. Maar je kunt ook een bordje tapas vragen als lekker tussendoortje. En omdat Nerja dichtbij de Costa Tropical ligt, kun je hier ook vele soorten tropisch fruit krijgen.

Genieten aan de Costa Del Sol op een strand waar het nog niet te druk is?

Meer informatie over je vakantiehuis in Nerja