Evenementen en kalender van Tossa de Mar

Authenticiteit en uitstraling, dat zijn twee woorden die de badplaats Tossa de Mar perfect beschrijven. De culturele, religieuze en gastronomische evenementen bepalen het leven in Tossa de Mar.

Meedoen aan evenementen is een perfecte manier om de Catalaanse cultuur te ontdekken en mee te leven in het ritme van de kleine stad aan de Costa Brava. Ontdek het hele jaar door de tradities van het leven in een Catalaans dorpje.

Hierbij een evenementenkalender per maand voor Tossa de Mar

Van januari tot maart

5 januari: Drie Koningen
Dit is een evenement dat vooral leuk is voor families die op vakantie zijn aan de Costa Brava! Zowel de kleintjes als de volwassenen kunnen meedoen aan deze typische Spaanse optocht. De traditie van de drie koningen is groot in Spanje, dit zijn degenen die kerstcadeautjes aan de kinderen geven. Voor deze gelegenheid organiseren steden optochten met de drie koningen. Op de route delen zij zelfs snoepjes uit aan de toeschouwers.

20 februari: Carnaval in Tossa de Mar
Optocht voor “carnaval van de Costa Brava” in een fijne en gezellige sfeer. Doe mee door de optocht van de inwoners van Tossa de Mar bij te wonen of door jezelf te verkleden in je mooiste kostuum.

Ontdek de Costa Brava en haar tradities en kies voor een verblijf in Tossa de Mar. Gedurende het hele jaar, in het hoogseizoen en daarbuiten, biedt de stad mooie verrassingen.

Bekijk vakantiehuizen in Tossa de Mar.

Van april tot juni

Half-april: Indianos optocht
De Indianos zijn avonturiers uit de 18e en 19e eeuw, die oorspronkelijk van de Costa Brava kwamen en hun geluk zochten aan de andere kant van de oceaan. Ze kwamen rijk terug en hebben geweldige gebouwen laten bouwen in hun thuisdorpen. Hiervan zijn overal sporen terug te vinden in de steden en dorpen van de Costa Brava, zoals bijvoorbeeld het ziekenhuis van Sant Miquel in Tossa de Mar.

23 april: Sant Jordi
Sant Jordi is een populair Catalaans feest geweid aan geliefden. De traditie wil dat koppels op deze dag een roos en een boek uitwisselen. Geniet van dit typische feest en boek een romantisch weekendje in Tossa de Mar.

1 mei: Feest van Sainte Croix
Tijdens Sainte Croix worden verschillende processies georganiseerd in straten van Tossa de Mar. Er zijn competities voor de mooiste bloemenkruizen en bloemenperken en sardanes (traditionele Catalaanse dansen). Een warm traditioneel spektakel dat je zeker niet wilt missen tijdens een verblijf in Tossa de Mar.

26 mei: Corpus Christi
Ter gelegenheid van dit populaire religieuze feest, worden de straten van de oude stad bekleed met bloemen. Deze prachtige spectaculaire werkjes geven een uitzonderlijke charme aan Tossa de Mar. Je kunt ook genieten van populaire dansshows zoals de sardane en de processies.

Begin juni: EuroMediterranean Food Tourism Congress
Dit is een tweejaarlijks congres dat op hetzelfde moment georganiseerd wordt als het “fideos“ feest in Tossa de Mar. “Fideos” is kleine vermicelli die veel gebruikt worden in de Catalaanse gastronomie en vormen de basis van “fideua”. Dat is een soort paella waarbij de rijst wordt vervangen door pasta. Dit congres is geweid aan de Europese en mediterrane gastronomie. Dit is echt iets voor lekkerbekken en Bourgondiërs.

5 juni: de dag van de Visser
Dit feest gaat terug naar de origine van Tossa de Mar en eert de vissers! Vanaf de ochtend kun je een traditioneel zeemannenontbijt krijgen met gegrilde sardientjes op het hoofdstrand van de stad. ’s Avonds kun je “cremat” proeven, een traditionele warme drank op basis van rum, terwijl je luistert naar het zingen van de matrozen.

28 juni tot 1 juli: Festa Major van Tossa de Mar
De  “festa majors” zijn in Catalonië de stadsfeesten die meestal plaats vinden op de dag van de beschermheilige van de plaats. Ter gelegenheid van Sint Pierre viert Tossa de Mar haar ”festa major”. Bals, concerten, vuurwerken of sardanes: de stad laat zich op haar allermooist zien tot grote vreugde van de lokale bewoners alsook toeristen. Ga zeker naar de grote vuurwerkshow op 1 juli ter afsluiting van het feest!

Van juli tot september

27 augustus: zomercarnaval
Geniet van een fijne ontspannen sfeer met het zomercarnaval van Tossa de Mar. Shows en optochten naar hartenlust als je naar Tossa de Mar komt met familie of vrienden!

28 augustus: Internationaal Concours Snelschilderen in Tossa de Mar
Dit is een origineel evenement dat elk jaar wordt georganiseerd in Tossa de Mar. Kunstenaars moeten een werk geïnspireerd op Tossa de Mar maken in slechts één dag! Naast de prijsuitreiking, kun je ook de gemaakte kunstwerken bewonderen. Deze worden in Tossa tentoongesteld aan het einde van het zomerseizoen.

De hele maand september: gastronomische campagne “Cim-i-Tomba”
“Cim-i-Tomba” is een typisch gerecht van Tossa de Mar op basis van steenvis. Ter gelegenheid van dit gastronomische evenement bieden verschillende restaurants een speciaal menu op basis van de bekende Cim-i-Tomba als voorgerecht gevolgd door een hoofdgerecht en dessert. De ideale gelegenheid om dit typische gerecht en de vele variaties hierop te ontdekken in restaurants en om de Catalaanse gastronomie te ontdekken.

Van oktober tot december

8 en 9 oktober: Sardane dansfeest
Dit is een typisch Catalaans evenement! De sardane is een traditionele dans die in een groep uitgevoerd wordt. Tijdens de bijeenkomsten leven de dansers zich tijdens twee dagen helemaal uit, bijgestaan door verschillende orkesten.

13 oktober: Pastoraalfeest Sant Grau
Dit religieuze feest vereert de middeleeuwse kluizenaar Sint Grau die in Tossa de Mar leefde. Voor die gelegenheid wordt er een openbare mis georganiseerd in het klooster van Sint Grau, dat in het Cadiretes-gebergte ligt. Je kunt ook een sardane show bijwonen.

December: kerstmarkt in Tossa de Mar
Ontdek de Catalaanse ambacht en gastronomie bij de kraampjes ter gelegenheid van de kerstmarkt in Tossa de Mar!

Ga naar het VVV-kantoor van de stad of klik hier voor hun website voor meer informatie over alle evenementen in Tossa de Mar.