De Moorse toren of de toren van Can Magí in Tossa

Tossa de Mar wordt gekarakteriseerd door haar brede verscheidenheid aan historische getuigenissen. Middeleeuwse gebouwen staan naast moderne kapellen en weelderig modernistische huizen.

Met de Moorse toren kun je de tijden van de zestiende eeuw in Spanje herleven. Een spannend bezoekje dus!

Toen Tossa onder vuur kwam te liggen…

In de zestiende eeuw leed de Spaanse kust onder de regelmatige aanvallen van piraten uit Noord-Afrika. Om zich hier tegen te beschermen, besloot Charles Quint en daarna zijn zoon, Philippe II, om de kust te versterken.

Binnen de context van deze bedreiging werd de Moorse toren in Tossa de Mar gebouwd. De naam komt waarschijnlijk van het feit dat het de aanvallen moest voorkomen afkomstig uit Noord-Afrika, wiens inwoners “Moren” genoemd werden. Het bestaat uit twee verdiepingen en heeft schietgaten.

De bewaker die permanent aanwezig was in de toren moest de inwoners van Tossa waarschuwen als er een aanval door Barbarijse zeerovers dreigde te komen zodat de bewoners zich konden verschuilen binnen de stadsmuren.

Van Tossa naar de rest van de Costa Brava

Langs de kust werden er verschillende torens zoals deze op strategische punten gebouwd. Ze moesten er ook voor zorgen dat de dorpjes aan de Costa Brava met elkaar konden communiceren en een signaal kunnen geven als er sprake was van een aanval. Communicatie was rudimentair maar efficiënt, via rooksignalen tijdens de dag en lichtsignalen in de nacht.

De Moorse toren communiceerde ook met de Buskruit-toren en de toren van het kasteel, waar vandaag de dag helaas niets meer van over is. In plaats daarvan kun je de vuurtoren van Tossa bewonderen dat tevens het informatiecentrum voor Mediterrane vuurtorens is.

Voor een cultureel verblijf aan de Costa Brava kies je voor een vakantie in Tossa de Mar!

Bekijk onze vakantievilla’s.

Handige informatie:

Adres: carrer Tarull, Tossa de Mar