Can Leandro of Can Ganga, een versterkte boerderij in Tossa de Mar

Deze oude, versterkte boerderij in Tossa de Mar, een stukje erfenis van het moderne tijdperk, is de moeite waard om te bezoeken.

Hier kun je een origineel en verrijkend historisch bezoekje aan brengen tijdens je verblijf aan de Costa Brava!

Toen piraten Tossa de Mar bedreigden…

Deze boerderij is een belangrijk overblijfsel van de geschiedenis van Tossa de Mar en wel om twee redenen: ten eerste omdat deze gebouwd werd buiten de stadsmuren en ook omdat hij is versterkt. Twee elementen die sterk gerelateerd zijn aan de geschiedenis van de stad en die ons een hoop leert over de Costa Brava in modernere tijden.

Als je op zoek bent naar een plek die boordevol geschiedenis zit en die verschillende bezienswaardigheden te bieden heeft tijdens je vakantie, dan is Tossa de Mar de plek voor jou!

Boek nu jouw vakantie in Tossa:

Bekijk de villa’s die te huur zijn.

In de zestiende eeuw, toen het dorp van Tossa de Mar uit zijn voegen barstte, besloot de eigenaar de boerderij te bouwen. Hiervoor besloot hij zich te settelen buiten de grenzen van de versterkte stadsmuren om zo meer grond te kunnen innemen. Can Leandro volgt het voorbeeld van een andere versterkte hoeve genaamd Can Magi. Deze is gelegen in Sa Roquera, wat later een visdistrict werd in Tossa. Twee families leefden hier, de Leandro-familie en de Ganga-familie, naar wie de plek is vernoemd.

De Can Magi of Mas Rabassa is een middeleeuwse boerderij in Tossa de Mar. Deze boerderij, gebouwd buiten de stadsmuren in de veertiende eeuw, is ook versterkt en heeft een vierkante uitkijktoren.

De fortificaties van deze boerderijen huisvesten vele verrassingen. Ze reflecteren de geschiedenis van Tossa de Mar en die van de Catalaanse kust in zijn geheel.

Tijdens de Renaissance kwamen ze onder vuur te liggen door aanvallen van piraten die in het Middellandse Zeegebied rondzwierven om kustdorpjes te plunderen. De afgelegen ligging van de oude stad en nabijheid tot de zee zorgde ervoor dat deze twee boerderijen makkelijke doelwitten waren. Fortificaties waren dus essentieel om hen te beschermen tegen plunderingen.

Fortificaties en agrarische overblijfselen

Vandaag de dag kun je nog altijd bij Can Leandro de schoonheid bewonderen van de ronde deuropening die bekroond is met een machicoulis. Mis ook vooral niet de gotische ramen die versierd zijn met engelen gekerfd in steen.

Nog een interessant aspect van dit gebouw is de provisiekamer, intern en goed bewaard. Door deze te observeren is het makkelijker om je de manier van leven van de inwoners van het Iberisch schiereiland tijdens de Renaissance in te beelden.

In de tweede helft van de achttiende eeuw kocht Tomas Vidal i Rei, een “Indiano”, de boerderij. Indianos waren Spanjaarden die het land hadden verlaten om een fortuin te maken in Amerika (ook wel bekend als Indië in die tijd) en die, bij terugkomst, hun thuisstad met donaties en de constructie van geweldige huizen verrijkten. Sinds 2002 is het landgoed eigendom van het stadhuis van Tossa de Mar.

Nuttige informatie:

Adres: carrer Codolar, 4, Tossa de Mar
Website