Administratieve procedures voordat je naar Spanje vertrekt

Je hebt een keus gemaakt! Lloret de Mar is de volgende bestemming voor jouw vakantie. Om je verblijf efficiënt voor te bereiden, is hier een lijst met nuttige informatie die je zal helpen met de noodzakelijke administratieve procedures en veiligheid in Spanje.

Welke documenten heb je nodig als je naar Spanje gaat?

Als lid van de Europese Unie, heb je alleen een ID-kaart of paspoort nodig om naar Spanje te reizen. Beiden moeten geldig zijn.

Houd er rekening mee dat nieuwe Europese wetgeving toestaat dat je reist met een ID-kaart die minder dan 5 jaar verlopen is. Deze wet is echter niet in heel Europa bekend en het wordt aangeraden om met een geldig document te reizen.

Of je nu met de trein, auto of vliegtuig reist, deze identiteitspapieren zijn noodzakelijk. Voor diegenen die met de auto komen, je documenten kunnen bij de Frans-Spaanse grens gecontroleerd worden.

Wanneer je je ID verliest of wanneer hij gestolen wordt, moet je hiervan aangifte doen bij de politie. Een aangiftebewijs is nodig wanneer je de grens wilt oversteken met de auto. Wanneer je per vliegtuig reist dien je contact op te nemen met de vliegmaatschappij om na te gaan of dit voldoende is.

Wij raden in ieder geval aan om een kopie van je papieren bij je te dragen: dit kan handig zijn in geval van verlies of diefstal.

Veiligheid en controle

Zoals we al eerder zeiden kun je bij de Spaanse grens gecontroleerd worden indien je met de auto komt. Wanneer je met het vliegtuig reist, zal je ID gecontroleerd worden bij het aan boord gaan. Deze controles zijn recentelijk ingevoerd en er kunnen ook controles zijn bij het vliegveld wanneer je Spaans grondgebied betreedt.

Je moet ook weten dat je voertuig en/of bagage doorzocht mag worden door Spaanse douaniers. Hier is de officiële website om na te lezen hoeveel alcohol en sloffen sigaretten je mee terug uit Spanje mag nemen. Houd er rekening mee dat de prijzen van sigaretten in Spanje verschillen, afhankelijk van of je ze bij de duty-free winkels op het vliegveld koopt, uit een machine haalt of bij een tabakswinkel in de stad koopt. Bij de laatste zijn de sigaretten het goedkoopste.

Voor wat de veiligheid betreft, is Spanje een veilige plek waar je niet te veel problemen hoeft te verwachten. We willen je alleen wijzen op het gevaar van diefstal. Er zijn veel zakkenrollers actief en we raden je aan om zeer voorzichtig te zijn, vooral als je een dag in Barcelona doorbrengt.

Bereid je reis naar Lloret de Mar voor:

Boek jouw vakantiewoning nu!

Om meer te weten te komen over belangrijke administratieve procedures, veiligheid en formaliteiten, zijn hier de gegevens van het Nederlandse Consulaat in Barcelona:

Consulaat van Nederland in Barcelona
Neem altijd eerst contact op met het consulaat alvorens u deze bezoekt.
Avenida Diagonal, 611 Planta 4, 08028
Tel: (+34) 91 353 7500
Email: info@hcbcn.net
Website

Je kunt ook veel tips vinden op de website van Buitenlandse Zaken.