1 tijdloze dag in Montserrat

Montserrat: een bergmassief en een klooster

In het hart van het massief van Montserrat ligt het middeleeuwse klooster met dezelfde naam. Een geweldige bestemming voor sportieve mensen en geschiedenisfanaten. Montserrat is ook een bekende Europese pelgrimstochtbestemming.

Een heerlijke plek om te bezoeken in Catalonië!

Een massief en een klooster: spendeer tijd in Montserrat!

Montserrat is de naam van het bergmassief ten westen van Barcelona en de benedictijner abdij die zich in de plooien van het bergmassief bevindt. Dit architectonische juweeltje werd gebouwd in de 11e en 13e eeuw aan de kant van de berg op 700 meter hoogte. Dankzij haar schoonheid is Montserrat een van de populairste bezienswaardigheden in de regio van Barcelona.

Zonder twijfel is het massief op zich al een omweg waard, met zijn unieke vormen die soms lijken op menselijke en dierlijke vormen. Weg van de drukte van de kust werd het sinds de Middeleeuwen bezet door kluizenaars en mystici. In de 19e eeuw diende het als inspiratiebron voor schrijvers. De Duitse romantische beweging, verwezenlijkt door Schiller, Goethe en Wagner, werd ook sterk geïnspireerd door deze plaats. Nu trekt het vooral natuurliefhebbers en klimmers aan.

Het klooster en de beroemde “Zwarte Maagd”, maakt Montserrat ook een belangrijke Europese pelgrimstochtbestemming. Er wordt gezegd dat deze wonderbaarlijke maagd in de 13e eeuw in een berggrot verscheen. In een context van toenemende mystiek was dit alles dat nodig was om de pelgrimstochten te laten beginnen. In de 16e eeuw werd de infrastructuur aangelegd om de reizigers te ontvangen en onder te brengen. De residentiële gebouwen dateren voornamelijk uit de 19e eeuw. Een basiliek en een museum zijn aan het klooster toegevoegd, maar het adembenemende uitzicht blijft onveranderd.

Begin met een virtueel bezoek aan de abdij.

Dingen te doen in Montserrat

Als je naar Montserrat komt, volg dan een rondleiding in de basiliek. De basiliek werd gebouwd in de 16e eeuw en herbergt de beroemde zwarte Maagd (“Moreneta” in het Spaans). Je moet echter wat geduld hebben, want de wachtrijen kunnen erg lang zijn! De basiliek biedt ook een prachtig uitzicht over de vallei. Bewonder het klooster in gotische stijl, een overblijfsel uit de middeleeuwen.

Het Montserrat Museum herbergt heel wat mooie verrassingen. Je vindt er schilderijen van Caravaggio, el Greco en Zurbaran alsook werken van Monet, Degas, Picasso en Dali. Vergeet niet om ook de mooie collectie Byzantijnse heiligenbeelden te bekijken.

Sportievelingen kunnen een wandeling maken in de omgeving. Er zijn verschillende routes die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Een van hen neemt je te voet mee naar de hermitage van Sant Jeroni.

Wil je Catalonië ontdekken en ben je op zoek naar een ideale uitvalsbasis om te verkennen?

Boek nu je villa in Lloret de Mar!

Nuttige informatie:

Adres: 08199 Monestir de Montserrat (Barcelona)
Tel.: +34.938.77.77.01
E-mail: informacio@larsa-montserrat.com
Website

Hoe bereik je Montserrat vanuit Lloret?

– Met de auto: neem de AP-7 of C-32 vanaf Lloret. Sla af in Barcelona en Badalona, en neem de C-58 richting Sabadell en Terrassa. Rijd door het dorp Monistrol de Montserrat en rijd de berg op. Je kunt de auto achterlaten bij Monistrol-Vila en de tandradbaan nemen. De reis vanuit Lloret de Mar duurt ongeveer anderhalf uur.

– Met het openbaar vervoer: kies één van de georganiseerde reizen vanuit Lloret of neem de bus naar Barcelona en neem de trein vanaf Plaça Espanya. Om het klooster zelf te bereiken, neem je de kabel- of de tandradbaan.