Heiligdom van de Sagrada Imagen del Vilar

Het heiligdom van Vilar is een belangrijk religieus gebouw van Blanes, gelegen buiten de stad. Het is des te belangrijker omdat het “het beeld van de Maagd van Vilar” herbergt, verantwoordelijk voor de bescherming van de stad.

Ontdek de geschiedenis en populaire tradities van deze stad aan de Costa Brava!

Geschiedenis van het heiligdom van Vilar de Blanes

Gelegen in het bos, op ongeveer 4 km van Blanes, is dit heiligdom een ​​complex met onder andere een hermitage, kerk, kapel en een grote veranda. De oude hermitage maakt deel uit van de “route van Hermitages van Blanes”, een route die beschikbaar is bij het VVV-kantoor van Blanes.

De sporen van de hermitage dateren uit de 14e eeuw, maar we weten dat het in de 17e eeuw werd gerestaureerd. Om precies te zijn; het gebouw bestaat uit een rechthoekig schip en een prachtig portaal dat rijkelijk is versierd en is opgebouwd uit arcades. Je zult ook de schoonheid van de interieurdecoratie waarderen, samengesteld uit vele “ex votos”. Dit zijn borden en andere offers die door de gelovigen aan een heilige worden gegeven als dank voor een gunst. Oorspronkelijk was het zelfs mogelijk om een ​​decoratie te bewonderen geïnspireerd door het maritieme thema, zoals gebruikelijk in de steden van de Costa Brava.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het heiligdom zwaar beschadigd en overleefde het beeld van de Moeder Gods, beschermvrouwe van Blanes, omdat het verborgen was in het bos!

De Maagd van Vilar, beschermvrouwe van Blanes

De belangrijkste tekenen van toewijding aan de Maagd van Vilar gaan terug tot de 17e eeuw. Gedurende deze periode worden er in Blanes vele processies georganiseerd om te strijden tegen ziekten en oorlogen, en om de bescherming van deze plaatselijke Maagd te verkrijgen. Haar beeltenis wordt met name gebruikt in de achttiende eeuw in de hoop de Franse invasie in de Amerikaanse Burgeroorlog af te weren

Deze populaire traditie is door de eeuwen heen blijven bestaan en blijft het leven van de badplaats beheersen. Elk jaar, op de laatste zondag van oktober, brengen de inwoners van Blanes een eerbetoon aan hun heilige beschermvrouwe. Handelingen die zowel toeristen als de lokale bevolking samenbrengen in een vriendelijke sfeer. Een bedevaart naar het heiligdom wordt ook georganiseerd op Paasdinsdag.

In ieder geval zijn dit twee evenementen die je niet mag missen als je Blanes buiten het seizoen bezoekt!

Kies voor een vakantie aan de zee en in het hele jaar door in de zon en kies voor de stad Blanes aan de Costa Brava!

Vakantiehuizen in Blanes bekijken.