Cáceres, de stad van de ooievaars!

De titel zegt het al, er zijn veel ooievaars te vinden in Cáceres. Ook is de stad op de werelderfgoedlijst geplaatst wat de stad ook bekendheid gaf. Ze zijn zelfs de derde monumentale plaats van Europa. Cáceres is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad kent lekkere warme zomers en milde winters. In deze stad zijn veel rassen en culturen langsgekomen in de geschiedenis en daar zijn nog sporen van te vinden. Er zijn bijvoorbeeld oude muurschilderingen gevonden. Ook zijn er kathedralen, kerken en paleizen te vinden die daar gebouwd zijn door verschillende culturen. Deze stad ligt een beetje in het binnenland van Spanje, dus hier is geen strand te vinden, want bij veel belangrijke en grote steden in Spanje wel het geval is.

Het stadscentrum is ommuurt door stadsmuren. Deze muren zijn door de Moren neergezet, maar er zijn ook Romeinse invloeden te vinden. Bijna alles is binnen die muren te bekijken. Er zijn verschillende paleizen die alleen van de buitenkant te bewonderen zijn. Het centrum is autovrij, dus je moet buiten het centrum parkeren. Grappig is dat er weinig bewoners zijn in het centrum, maar dat gebouwen, woningen en paleizen meer zakelijk in gebruik zijn. Er is weldegelijk genoeg leven door de studenten die er studeren op de universiteit en de toeristen natuurlijk.

Er is een toeristenbureau in Palacio Carjaval, een gerestaureerd paleis waar je de maquettes van alle monumenten kunt vinden. Dit ligt vlakbij Plaza Major. Dit is het hoofdplein van Cáceres. Dit plein verleend ook de toegang tot de bovenstad. Aan dit plein staat ook de toren van Bujaco van waar je een prachtig uitzicht hebt. In de oude binnenstad heb je Plaza de Santa Maria waar je verschillende paleizen hebt. Aan dit plein staat ook de grootste en de belangrijkste kerk van Cáceres. Deze heet de Concatedral de Santa Maria de Cáceres. Deze is geheel gebouwd van graniet! Erg mooi om eens een kijkje te nemen! Aan Plaza de Santa Maria staat ook Palacio de Los Golfines de Arriba. Dit is een paleis uit de 15e eeuw vernoemd naar een vooraanstaande familie. Hier benoemde Franco zichzelf tot staatshoofd. Ook heb je er Plaza de San Jorge. Hier heb je een kerk, wat toeristische winkels en er ook een paleis. De kerk heet Iglesia de San Francisco de Javier en is een jezuïetenkerk. Vanuit de toren van deze kerk heb je een prachtig uitzicht, dus zeker even beklimmen!

In Cáceres kun je ook het museum Guayasamin House Museum vinden waar werken van Oswaldo Guayasamin, een Ecuadoraanse kunstenaar, te vinden zijn.

Als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard om deze prachtige oude stad een bezoekje te brengen. In de provincie Cáceres is ook het natuurpark van Monfragüe en het groene dal, La Vera te vinden. Deze liggen bij de rivieren de Taag en de Tiétar. Er zijn prachtige landschappen, bergen en natuurgebieden te vinden in Cáceres. Absoluut een aanrader en je zult niet teleurgesteld worden!