Bilbao, de stad met zijn eigen Guggenheim museum

Bilbao is de grootste stad in Baskenland. Het is de hoofdstad van de provincie Biskaje. De stad ligt langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Zoals de titel al zegt bezit de stad zijn eigen Guggenheim museum en dat is bijzonder, want er zijn maar 4 steden op de wereld met een eigen Guggenheim museum! In deze stad is een gematigd zeeklimaat te vinden. Van een klein stadje groeide de stad naar een grote stad. Er kwamen ruzies tussen belangrijke families en de stad kreeg te maken met een grote brand die de Santiagokathedraal bijna ten gronde bracht. Ook heeft de stad te maken gehad met 3 overstromingen, maar de stad overleefde het allemaal en groeide nog groter. De haven werd ook steeds belangrijker en had op een gegeven moment de belangrijkste rol bij de Spaanse kolonisatie. Nog een grappig detail. De Basken verzetten zich tegen Franco in de 20e eeuw en er werd een verdedigingsmuur om Bilbao gebouwd, maar de ontwerper verraadde de Basken door het bouwplan aan de nationalisten te geven, zodat de stad toch veroverd werd. Ze hebben geleden onder Franco, nog een ernstige overstroming. Tot slot kwam ook nog de economische crisis, maar Bilbao laat zich niet kennen! Het is vandaag de dag een moderne stad met een tram, een metro, een concerthal, een Guggenheim museum en van alles wat de stad geschikt maakt voor toerisme. De stad valt nu onder de eerste paar grootste steden van Spanje.

Wat is er zoal te doen in Bilbao. Nou, als je er dan toch bent moet je natuurlijk allereerst naar het Guggenheim museum. Dit is een museum voor hedendaagse kunst welke ontworpen is door Frank Gehry. Ook heb je er museo Belles Artes, welke 1 van de belangrijkste museum der schone kunsten is in Spanje. Verder is er nog een museum over de geschiedenis en een maritiem museum.

Ook zijn er een flink aantal kerken te bezoeken. Een aanrader is om in ieder geval de Santiago kathedraal te bezoeken! Daar kun je het Plaza Nueva, waar vaak van alles georganiseerd wordt en natuurlijk zijn er volop terrasjes te vinden. Het is leuk om eens door Casco Viejo te wandelen, het oudste stadsdeel van Bilbao.

Er is een theater te vinden in Bilbao, Teatro Arriaga, en ondanks dat het steeds geleden heeft onder branden en overstromingen, ze hebben toch geprobeerd het zo authentiek mogelijk te restaureren. In Palacio Chávarri zetelt de overheid en dat gebouw lijkt oud, maar is in de 20ste eeuw gebouwd. De Zubizuri, de witte loopbrug van Bilbao is een opvallende door zijn strakke vormgeving.  De inwoners waren er niet erg tevreden over! Het stadhuis is ook schitterend omdat er meerdere stijlen zijn gebruikt!

Wat ook erg leuk is tijdens het huren van een villa in Spanje is een uitje naar de markthal. Er zijn prachtige glas- in- lood ramen en het is natuurlijk gewoon leuk een beetje cultuur te snuiven!  Tot slot kun je leuk uitgaan in Abando.

Nog een tip: koop de Bilbao card voor gratis toegangen, gratis openbaar vervoer en een gratis rondleiding door Bilbao. Ook krijg je kortingen bij restaurants en winkels. Je hebt er in voor 24, 48 en 72 uur.