Emigreren naar Spanje

Bij een huis kopen in Spanje komt het thema “emigreren” om de hoek kijken als je er ook echt wilt gaan wonen. Het is een hele grote beslissing, waar veel emoties bij komen kijken. Misschien ben je gepensioneerd en wil je daar van genieten? Of je wilt gaan werken in Spanje? Dat betekend dat je er moet gaan wonen! Allereerst moet je uit gaan zoeken waar je wilt gaan wonen. Als je werk hebt in Spanje dan ligt het er natuurlijk aan waar je werkt in Spanje. Als je zomaar een huis wil kopen dan is het van belang dat je de omgeving leuk vind en dat je het er naar je zin hebt. Over een huis kopen in Spanje heb ik al een blog geschreven, dus daar wil ik verder niet op in gaan, maar wat komt er nu kijken bij emigreren naar Spanje?

Vanaf het moment dat het plan tot stand komt is het slim om te beginnen met het leren van de taal, want daar is de meeste tijd voor nodig totdat je die onder de knie krijgt. Wil je er eerst gaan wonen en daarna een baan zoeken is het goed om je van te voren een beetje te verdiepen in de banenaanbiedingen. In welke omgeving kun je het beste gaan wonen om daar ook een leuke baan te kunnen vinden? Wil je je eigen auto meenemen? Dat kan, maar ook dat is goed om even uit te zoeken van te voren, zodat je weet wat daar voor nodig is. Hoe wil je je spullen verhuizen naar Spanje? Misschien neem je een verhuisbedrijf in de arm? Zelf kun je niet al je spullen gaan verhuizen.

Als je gaat verhuizen naar Spanje zal je in een hele andere cultuur terecht komen. Waarschijnlijk zal je niet naar Spanje verhuizen als je er nog nooit geweest bent, dus waarschijnlijk weet je er al het één en ander van. Zo is het handig om wat over de feestdagen te weten, want de Spanjaarden feesten er uitbundig op los. Ook zijn bijvoorbeeld de etenstijden anders. Zo wordt er tussen 14.00 en 16.00 uur warm geluncht en ´s avonds na 20.30 uur licht gedineerd met wat tapas of een sandwich.

Spanjaarden kunnen erg gastvrij overkomen en je uitnodigen of gegevens uitwisselen, maar uiteindelijk komt het er niet altijd van. Wat bijvoorbeeld praktisch is om te weten is dat veel banken al sluiten om 14.00 uur. Zo zijn er allemaal van die dingetjes die wel handig zijn om te weten! Uiteindelijk moet je een bepaalde flexibiliteit bezitten, want de dingen gaan nooit zoals je denkt dat het gaat. Zo kunnen dingen langer duren en even tegenzitten. Er komt zoveel kijken bij emigreren, zodat er altijd wel iets is wat anders gaat dan gepland. Vooral wat het papierwerk betreft zal je misschien extra tijd moeten rekenen. Uiteindelijk is het belangrijk om door te zetten. Geef niet gelijk op bij de eerste de beste tegenslag. Je moet er wat voor over hebben om je droom werkelijkheid te laten worden!