Wat moet je weten over het verkeer in Spanje? Deel 2

We gaan weer verder over de belangrijke regels in het verkeer van Spanje, dus we zijn bij deel twee aanbeland.

We gaan verder met de parkeerregels. Je mag in Spanje niet aan de linkerkant parkeren. Dat mag alleen bij eenrichtingsverkeer. Bij een kruising of een bocht mag je binnen de 5 m. niet parkeren. In de stad kom je parkeerzones tegen die worden aangeduid met blauwe lijnen. Daar mag je tegen betaling 1 of 2 uur parkeren. Bij groene lijnen mag je betaald parkeren. Er zijn daar gelegenheden om te betalen.

In steden of dorpen mag je alleen toeteren bij direct gevaar. Daarbuiten moet je zelfs toeteren als je op een smalle weg bent met veel bochten om je tegenliggers te waarschuwen.

Over de rijstroken moet je weten dat er in Spanje een rijstrook bestaat voor voertuigen zonder een aanhanger met meerdere inzittenden. Deze strook heet de VAO strook (Vehículos con alta occupación). Motoren mogen ook gebruik maken van deze strook. Wat een hele belangrijke is om te weten dat er wisselstroken zijn. Deze worden weergegeven door dubbele onderbroken strepen aan beide kanten. Verkeer van allebei de kanten mogen deze strook gebruiken.

Bij pech of ongeval gelden dezelfde regels, zoals een veiligheidsvestje en een gevarendriehoek achter de auto. Spanjaarden moeten ook een gevarendriehoek voor de auto zetten.

Wat wel bijzonder is en goed om te weten dat er naast autosnelwegen en autowegen ook autovias zijn. Hier gelden dezelfde regels maar deze wegen mogen ook gebruikt worden door landbouwvoertuigen, fietsers enz. als ze geen andere optie hebben. Die moeten wel op de vluchtstrook blijven.

Als je ergens langer dan twee minuten moet wachten dan moet je de motor uitzetten. En als je wild aanrijdt ben je zelf verantwoordelijk voor de schade. Als de beheerder geen borden heeft gezet om te waarschuwen of als er een gat in de omheining zit dan is dat niet zo.

Wat verlichting betreft is dimlicht verplicht in tunnels, op wisselstroken en op wegen waar verkeer van beide kanten gebruik van maakt. Op slecht verlichte wegen of in slecht verlichte tunnels moet de auto groot licht gebruiken, tenzij er natuurlijk tegenliggend verkeer aankomt.

Kinderen kleiner dan 1.35 mogen niet voorin zitten. Dat mag alleen als er geen kinderzitje op de achterbank gemonteerd kan worden, in een tweezitter of als de achterbank vol staat met kinderen in kinderzitjes. Kinderen groter dan 1.35 mogen voorin met de veiligheidsgordel om, maar in Spanje wordt tot 1.50 m. geadviseerd om een goedgekeurd kinderzitje of een zitting verhoger te gebruiken. Als er een kind voorin met de rug naar voren wordt vervoerd ter uitzondering, dan moet de airbag uitgeschakeld zijn!

Lading mag aan de voor – en zijkant niet uitsteken. Aan de achterkant mag het niet meer dan 10% uitsteken en in geval van ondeelbare lading 15%. De lading moet altijd gemarkeerd met een reflecterend wit bord van 50×50 met drie rode diagonale strepen. Bij lading die de hele breedte beslaat moet er gemarkeerd met twee borden aan beide uiteindes waarbij de strepen een v vormen.