Wat je zeker moet zien en bezoeken in Tossa de Mar

Tossa de Mar is een klein pittoresk dorpje aan de Catalaanse kust. De rijke geschiedenis maakt het een onmisbare bestemming voor iedereen die van geschiedenis en erfgoed houdt!

Kijk je ogen uit! Dit oude vissersdorp barst van de schatten en vele mooie plaatsen om te bezoeken tijdens je verblijf aan de Costa Brava.

Ons advies aangaande de onmisbare plaatsen in Tossa de Mar!

Of je hier nu een vakantie doorbrengt of een dagje uit wilt, Tossa de Mar is zeker een bezoek waard. Het dorp heeft een opvallende verschijning dankzij de stadswallen uit de 12e eeuw met uitzicht op de zee en de witte huizen met bloemrijke balkons.

KLIK HIER voor de mooiste luxe villa´s in Tossa de Mar

Maar Tossa is niet alleen maar één van de prachtige dorpen in Spanje! Dit oude vissersdorp is de perfecte plek om jezelf onder te dompelen in de geschiedenis van Catalonië en om het Spaanse erfgoed te ontdekken.

Voor een vakantie vol cultuur en geschiedenis aan de Costa Brava ga je naar Tossa de Mar!

Locaties van huurvilla’s in Tossa de Mar

In den beginne was er Turissa…

Archeologische opgravingen hebben de verschillende bewoners, van wat nu Tossa is, sinds de oudheid geïdentificeerd. Het begon met de Iberiërs gevolgd door de Romeinen. De uitbreiding van het Romeinse rijk tot het Iberisch schiereiland versterkte het belang van dit kustdorpje. Bezoek de Romeinse villa in Ametllers om het zelf te zien. Een goede tip voor als je op vakantie bent aan de Costa Brava. In die tijd heette Tossa de Mar, Turissa.

De opkomst duurde voort in de middeleeuwen en de renaissanceperiode, toen de stad werd gebruikt als basis en als jachtpost voor de graven van Barcelona. Het is dus bekroond met prachtig bewaard gebleven vestingwerken die tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn. Het oude centrum is ondertussen bezaaid met religieuze gebouwen. Ga terug in de tijd en ontdek Tossa de Mar tijdens de Renaissance met een bezoek aan de Moorse toren en de kapel van de Maagd Socors.

In moderne tijden werd de stad verstikt door de middeleeuwse muren en beetje bij beetje begonnen de inwoners zich buiten de stadswallen te vestigen. Dat is het moment waarop versterkte boerderijen begonnen te verschijnen. Beschut door hun wallen trachtten ze zich te verzetten tegen aanvallen van piraten langs de Catalaanse kust. Ontdek een voorbeeld van deze originele boerderijen door een bezoek te brengen aan Can Leandro.

Sinds de 18e eeuw hebben sommige inwoners van Tossa de ontdekking van Amerika ten volle benut om hun geluk aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te vinden. Deze zogenaamde “Indianos” keerden toen terug naar hun geboorteplaats. Ze bouwden weelderige huizen en gebouwen voor liefdadigheidsorganisaties. Dit is het geval in het oude Sant Miquel-ziekenhuis, dat nu is omgevormd tot het culturele centrum van Tossa de Mar.

In de periode tussen de twee wereldoorlogen ging de reputatie van Tossa de Mar voorbij de grenzen van het schiereiland. Schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars werden verleid door de charme van dit versterkte dorp en gingen hier op vakantie, zo ook de beroemde Marc Chagall. Tossa heeft zo een van de eerste moderne kunstmusea van Spanje kunnen stichten, het gemeentemuseum, waarvan de collectie nog steeds een bezoek waard is.

The Sans House zal liefhebbers van modernistische architectuur verleiden.

De aantrekkelijkheid van Tossa, tijdelijk onderbroken door de Spaanse Burgeroorlog, voorspelde het succes van de badplaats al vanaf de jaren zestig. Tegenwoordig blijft de stad toeristen van over de hele wereld aantrekken. Tossa heeft haar ongelooflijke charme weten te behouden.

Loop rond in Tossa…

Geniet van de fijne ochtenden en late namiddagen door de oude stad te verkennen. Je zult versteld staan van de ruime keuze die je hebt aan de vele historische gebouwen en de overblijfselen van de rijke geschiedenis van Tossa de Mar. Slenter door de schaduwrijke geplaveide straatjes en geniet van de heerlijke rust die daar heerst.

Tossa de Mar betoont eer aan actrice Ava Gardner

De oude stad en de stadswallen, geklasseerd als historisch monument, verdienen een lange wandeling. Dag of nacht, het is gewoonweg altijd moeilijk om de middeleeuwse charme van dit dorp te weerstaan! Terwijl je door de stad wandelt, mag je ook een bezoek aan de twee Sant Vicenç-kerken niet missen. Vanuit deze middeleeuwse kerk kun je genieten van een uitzonderlijk uitzicht op de zee.

Liefhebbers van de zee en haar rijke geschiedenis zullen de omweg waarderen naar de vuurtoren van Tossa. Hier vindt je tegenwoordig een expositie over de geschiedenis van de vuurtorens van de Middellandse Zee.

Je kunt ook het standbeeld van Ava Gardner bewonderen, de grote trots van de stad. Het is een eerbetoon aan de actrice die hier in de film Pandora (uitgebracht in 1951) heeft gespeeld. Een kleine anekdote: deze productie was de eerste internationale productie die werd gefilmd in Spanje.

Je kunt ook een rondleiding volgen door Tossa de Mar: een goed idee voor geschiedenisfanaten en -liefhebbers. Ga voor meer informatie naar de website van Tossa Tour Experience.

Als je liever de stad alleen bezoekt, kun je een toeristische brochure van het VVV-kantoor van Tossa de Mar oppikken.

Zoek HIER jouw droomvilla in Tossa!