Kasteel in Lloret de Mar: Ontdek de 2 kastelen van Lloret: Castell Sant Joan en d´en Playa


Kasteel in Lloret de Mar - Castel d'en Platja
Castel d’en Platja – Adembenemend kasteel in Lloret de Mar

Lloret de Mar is van oudsher een vissersdorpje, maar haar culturele erfgoed loopt terug tot aan de Middeleeuwen. De middeleeuwse historie vind je dan ook nog terug in enkele prachtige middeleeuwse bouwwerken in Lloret de Mar.

Een goed voorbeeld hiervan is Castell de San Juan, met haar grote toren met prachtig uitzicht over de Costa Brava. Dit kasteel in Lloret de Mar wordt echter vaak verward met het tweede kasteel in Lloret de Mar, Castell d’en Plaja. Ja, je lees het goed! Lloret de Mar heeft maar liefst 2 kastelen, echter slechts 1 van hen komt daadwerkelijk uit de Middeleeuwen.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de kastelen in Lloret Mar, waar je deze precies kunt vinden, maar ook welke echt middeleeuws is? Lees dan vooral verder en vergeet vooral niet, naast al je andere activiteiten en excursies, een bezoekje te brengen aan deze prachtige kastelen in Lloret tijdens je vakantie!  Op zoek naar nog andere bezienswaardigheden in Lloret? Kijk dan hier!

Kasteel in Lloret de Mar op de kaart
De kastelen van Lloret de Mar op de kaart

1.  Castell de Sant Joan

Castell de Sant Joan is gelegen op een hoge klif en zorgt voor de scheiding tussen het hoofdstrand van Lloret de Mar en het strand van Fenals. Dit authentieke kasteel werd gebouwd in de elfde eeuw en had als doel om de regio te beschermen tegen aanvallen van op zee.

Het prachtige kasteel, welke in die tijd bestond uit grote kantelen, een hoge toren en kapel, had echter gedurende de eeuwen enorm te leiden onder verschillende aanvallen van zee. De genadeslag was echter een bombardement in het begin van de 19e eeuw tijdens de Derde Coalitieoorlog door Britse kanonnen. Het verwoeste kasteel raakte in de daarop volgende 100 jaar in ongekend verval.

Vanaf 1960 tot aan 1992 werden er verschillende restauraties uitgevoerd om de oude glorie van het kasteel weer enigszins in ere te herstellen. Vandaag de dag kunnen echter slechts enkele overblijfselen van het originele fort uit de 11e eeuw nog bezichtigd worden.

Het paradestuk is hierbij de Toren van Eerbetoon (Homenaje in het Spaans). Wandel bergopwaarts naar de top van de heuvel en je zult beloond worden, op 60 meter hoogte, met een adembenemend, panoramisch uitzicht over de zee en de Mediterrane kustlijn. Ook al ben je niet zo’n liefhebber van cultuur en geschiedenis, alleen het uitzicht maakt een bezoek aan Castell de Sant Joan al meer dan de moeite waard!

Castell de Sant Joan in Lloret de Mar

Nuttige informatie over Castell de Sant Joan

Een bezoek aan Castell de Sant Juan kun je uitstekend combineren met een heerlijke wandeling over de boulevard van Lloret de Mar of een stranddag. Zorg dan wel dat je aan de zuidelijke kant van het strand van Lloret gaat liggen, of deze kant opwandelt via de boulevard. Voor een bezoek aan Castell de Sant Joan dien je rekening te houden met de onderstaande openingstijden en toegangsprijzen.  

Adresgegevens:
Castell de Sant Joan
Camí del Castell de Sant Joan, s/n
17310 – Lloret de Mar
Informatie en reserveren:
Oficina de Turismo Museu del Mar Passeig Camprodon i Arrieta, 1-2
17310 – Lloret de Mar

Openingstijden:

Oktober tot mei: geopend op zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 14.00 uur

Juni tot september: geopend van maandag tot zondag, van 10.00 tot 13.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur

Let op: Dit Kasteel in Lloret de Mar is gesloten op 25 en 26 december en op 1 en 6 januari

Toegangsprijzen:

De toegangsprijs voor Castell de Sant Joan bedraagt €3 voor volwassen. Voor gepensioneerden, minderjarigen, grote families en mindervaliden geldt een gereduceerde prijs van €1,50. Ideaal voor een goedkoop dagje uit in Lloret de Mar of een afwisseling op shoppen in Lloret!

2.  Castell d’en Plaja

Direct naast Playa de Lloret, aan het noordelijke uiteinde, vind je het kleine zandstrand van Sa Caleta. Dit pittoreske baaitje, aan de voet van een heuvel, ligt vol me vissersboten in het zand. Aan de voet van deze heuvel bevindt zich het majestueuze Castell d’en Plaja. Door haar prachtige bouw lijkt het of dit kasteel in Lloret de Mar zo uit een middeleeuws sprookje is gekropen. Veel toeristen verwarren dit mooie historisch ogende kasteel in Lloret de Mar dan ook van met het echte middeleeuwse kasteel, Castell de San Joan.

Ondanks dat dit adembenemende kasteel in Lloret de Mar eruit ziet of ze een middeleeuwse geschiedenis met zich meedraagt, begon de bouw ervan pas in 1935. In de jaren ’40 werd de bouw echter, door de tussenliggende burgeroorlog, pas afgerond. Castell d’en Plaja werd gebouwd in opdracht van een steenrijke karren- en later bussenfabrikant uit Girona genaamd Narcís Plaja.

Het ontwerp kwam uit handen van de, eveneens uit Girona afkomstige, architect Isidor Bosch. Ondanks het feit dat het kasteel feitelijk niet zo oud en historisch is als ze lijkt, is Castell d’en Plaja wel een van de belangrijkste boegbeelden van Lloret de Mar geworden. Op vrijwel iedere ansichtkaart in Lloret prijkt de beeltenis van dit zogenaamde “nep” kasteel in Lloret de Mar.

Doordat dit prachtige kasteel in Lloret de Mar privé eigendom is, is het helaas niet toegankelijk voor toeristen. Je kunt echter wel een bezoek aan het strand van Sa Caleta perfect combineren met een prachtige wandeling om het kasteel.  Een steile stenentrap leidt je naar een uitzichtpunt met een prachtig panoramisch uitzicht over Lloret de Mar. In de avonden geniet je hier bovendien van een prachtige zonsondergang! Een perfecte inleiding op je stap avond!

Wil je meer weten over Lloret de Mar en haar prachtige bezienswaardigheden, neem dan een kijkje bij “23 Bezienswaardigheden in Lloret de Mar: De beste informatie vind je hier!

Veel gestelde vragen:

Waar kun je de beste villa´s met prive zwembad in Lloret de Mar huren? Kijk dan hier!

Recent Posts