Zamora, een Spaanse provincie tegen de Portugese grens

Algemene informatie over Zamora

Zamora is een provincie in Spanje met bijna 200.000 inwoners. Ruim 66.000 inwoners wonen er in de hoofdstad: Zamora. Het is een deel van de regio Castilië en León. De provincie bestaat uit 12 comarca’s en die zijn weer onderverdeeld in 248 gemeentes. De hoofdstad van Zamora is gelijk genaamd. Zamora ligt tegen noord Portugal. Dus je kunt vanuit Zamora door naar Portugal of andersom. Ook ligt Zamora dichtbij Salamanca, ook een stad die een aanrader is om te bezoeken. Zamora is met name een agrarische provincie. Het dichtstbijzijnde vliegveld is in Madrid. Verder is het natuurlijk met de auto goed te bereiken.

Bezienswaardigheden in Zamora

Natuurlijk zijn de kathedraal en de vele kerken, waar Zamora bekend om staat, bijzondere bezienswaardigheden in Zamora. Zamora is echt een beetje robuust met zijn prachtige, ruwe Romaanse gebouwen. Er bestaat een oud pad van 800 km. die van Noord naar Zuid Spanje loopt. Vroeger was dit een handels – en pelgrims pad, maar ook nu kun je dit pad nog bewandelen of fietsen. Het kasteel van Zamora is een aanrader om te bezoeken, maar let op, het sluit van 14.00 tot 17.00 uur. Het stamt uit de Middeleeuwen en werd gebouwd tussen de 10e en 12e eeuw. Over de rivier de Douro, kun je de brug Puente de Piedra vinden. Precies een brug die bij het decor van Zamora past. Een robuuste romaanse brug, met prachtige bogen. Ook in Zamora zijn er verschillende musea die je kunt bezichtigen. Je zult in Zamora op je gemakje en in alle rust alle kerkjes en de kathedraal kunnen bekijken. Je hoeft er niet bang te zijn voor massatoerisme. Behalve dan tijdens de Pasen, maar dat is ook wel weer bijzonder om mee te maken! Met Pasen worden er allerlei optochten gehouden en de mensen in de optocht hebben bijzondere kledij aan. Ook wordt er ‘gezongen’. Het Parador van Zamora is gebouwd op een Romeins fort. Het is nu paleis en een hotel waar je kunt slapen. Slapen in een 15e eeuws kasteel, dat is een hele bijzondere ervaring, maar als je er in de week van Pasen wilt slapen dan moet je vroeg boeken!

Bijzondere feiten over Zamora

In het begin van de 20e eeuw bezat Zamora een priestergevangenis, waar priesters werden opgesloten die wat hadden misdaan.

Lang geleden, in 1936, begon de Ronde van Spanje (wielrennen), in Zamora.

De stad Zamora staat bekend om de romaanse kunst. Er zijn dan ook 22 kerken te vinden en de kathedraal van Zamora. Maar er zijn ook modernistische gebouwen te vinden, zoals het gebouw waar de markt plaatsvindt.

In Zamora wordt de viering van Pasen het drukst bezocht, vergeleken met heel Spanje, dus dat moet bijzonder zijn! Zamora is niet heel bekend in Spanje, maar tijdens Pasen is Zamora even heel bekend!

Zamora is ook een Spaanse meisjesnaam, dus je kan de naam in Spanje tegenkomen! Het betekend overigens: berg, bewaakt door God. Je komt de naam soms ook tegen in het buitenland.