De El Escorial, de herinnering aan Filips II

De geschiedenis van El Escorial

Het Escorial is gebouwd in opdracht van Filips II. De bouw is begonnen in 1563 en duurde tot 1584. Juan Bautista de Toledo begon ermee en Juan Herrera maakte het af. Filips liet het gebouw bouwen als monument ter herdenking aan de overwinning op de Fransen. Ook bouwde hij het Escorial als laatste rustplaats voor zijn vader, Karel de 5e. Filips was een gelovig man en hij wilde in alle rust met God kunnen spreken. De gekoepelde kerk op de binnenplaats had dus ook een belangrijke plaats. En aan de ene kant van het gebouw het klooster. De koninklijke kamers waren aan de andere kant. Filip II was de zoon van Karel V en Isabella van Portugal. Hij komt voor in ons Wilhelmus, omdat hij de opdracht gaf Willem van Oranje te vermoorden. Filips heeft even over Nederland geregeerd, maar werd als snel de heerser van Spanje. Hij lijdt op zijn oude dag aan jicht en moet gedragen worden als hij ergens heen wil. Zo wordt hij naar het Escorial gedragen waar hij na 10 dagen sterft op 13 september 1598.

Er liggen 26 vorsten met hun echtgenotes begraven in het Escorial, met enkele uitzonderingen. Later woonde Karel IV er nog en Karel III heeft er een klein theater bijgebouwd, maar verder is het Escorial weinig gebruikt.

De feitjes

Het Escorial ligt zo’n 40 km. van Madrid vandaan. Het Escorial is een vierkant gebouw van 200 m. met het hele terrein in totaal 13 hectare. Er zijn 16 binnenpleinen, 4000 kamers, 2675 ramen, 86 trapzalen, 1200 deuren en 16 km. aan gangen in het gebouw. Dat geeft wel aan hoe immens het gebouw is. Het gebouw is een paleis, een klooster, een kerk en een bibliotheek in 1. Als er iemand van adel overleed werd het lichaam overgedragen aan de monniken. Die balsemde het lichaam met kalk. Zij controleerden het lichaam op hoeverre het vergaan was en als het uiteindelijk een skelet was mocht het bijgezet worden in het mausoleum. Dus kun 25 tot 30 jaar duren en in die tijd mocht niemand het lichaam zien of bezoeken, behalve de monniken. Er zijn 2 plaatsen voor de ouders van Juan Carlos gereserveerd in afwachting van ontbinding en als die bijgezet worden is de grafkelder vol. Dan zal er een andere oplossing moeten komen, zoals bv. een nieuwe grafkelder bouwen.

Tips voor bezoekers

Op maandag is het gesloten en verder kun je er elke dag terecht van 10.00 tot 18.00 uur in de winterperiode en tot 20.00 uur in de zomerperiode. Je kunt ook online tickets en een audioguide kopen. Je kunt er een paar uur rondlopen en ook zijn er prachtige tuinen, waar je nog wat tijd door kunt brengen. Als je in de buurt bent dan is het aan te raden om dit immense prachtige gebouw te bezichtigen. Het zal je zeker niet teleurstellen! Als je het liever allemaal voor je laat regelen kun je ook vanuit Madrid een georganiseerde excursie boeken!