Spanje, de grootste producent van het groene goud!

Algemene informatie

In de regio Andalusië, en dan met name in de provincie Jaen, wordt de meeste olijfolie geproduceerd. Er zijn maar liefst 66 miljoen olijfbomen te vinden. Spanje is overigens de grootste olijfolieproducent ter wereld. Bijna de helft van de wereldwijde olijfolie wordt geproduceerd in Spanje. Elk jaar rond eind oktober krijgt het land weer een flinke boost, want de inkomsten van de olijfolie zijn een belangrijke bron voor Spanje. Er is eigenlijk maar weinig werk aan de bomen, alleen tijdens het plukken staat het land op zijn kop. En dat komt nogal nauw, want de kwaliteit van de olijfolie hangt er vanaf. Het maakt nogal een verschil of de olijf van de boom geplukt wordt of van de grond geraapt wordt! Vervolgens gaan de olijven een heel proces in van filtreren, opslag, bezinken, persen en noem het maar op. Totdat uiteindelijk het groene goud in de flessen aanbeland en je deze in de winkel kunt kopen!

Welke soorten olijfolie zijn er?

De beste olijfolie is de aceite de oliva virgen extra. Deze olijfolie heeft een zuurtegraad van max. 1 en kun je direct gebruiken in bv. salades enz. Hier komt geen chemisch proces aan te pas. Ook de aceite de oliva virgen kun je direct gebruiken, want deze heeft een zuurtegraad van max. 2. De kwaliteit is net iets minder en daar gaat dat extra er vanaf. Je kunt merken dat de smaak iets minder intens is, maar deze olijfolie is goedkoper en je kunt deze ook prima gebruiken. Dus als je echte goede olijfolie wilt kopen, let dan op virgen extra of extra vierge.

Dan komen de geraffineerde soorten olijfolie. Hierbij worden onzuiverheden uit de olie gefilterd en dat heeft gevolgen voor de smaak. Ook worden er vaak andere soorten olie bijgemengd. De zuurtegraad mag niet meer zijn dan 2, 5 %.

Als laatste blijft de versie over van de verhitte pulp die overblijft na de eerste persing. Ook hier worden vaak andere soorten olie mee vermengd. Deze olie heeft een hoge zuurtegraad en kan je alleen gebruiken om te bakken en te frituren.

De voordelen van olijfolie

Olijfolie is heel goed voor de huid, omdat er antioxidanten en vitamine E in zitten. Het is ontstekingsremmend en hydrateert. Ook helpt het tegen huid veroudering, dus smeren maar! Stel dat je lippen uitgedroogd zijn en je hebt geen lippenbalsem bij de hand, kun je ze insmeren met olijfolie. Ook voor mannen na het scheren helpt olijfolie tegen irritaties en roodheid. Ook helpt het tegen het vormen van kleine littekens. Het verminderd de kans op hart – en vaatziekten. Ook is het goed voor je haar! En geloof het of niet, je kunt het zelf gebruiken tijdens de schoonmaak. Je kunt krassen op je lederen meubels ermee behandelen en je meubels er mee insmeren. Ook als je verf op je handen hebt en je laat ze even weken in olijfolie, dan was je het er zo af. Verder kun je roestvrij staal weer laten blinken met olijfolie!