Santillana del Mar, het dorp van de 3 leugens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Santillana de Mar is een groot dorp in Cantabrië. Het staat bekend om 1 van de mooiste dorpen van Spanje. De naam komt van de heilige Santa Illana. De lokale bewoners zeggen dat de naam 3 leugens bezit. Het dorp is niet heilig, niet vlak en ligt niet aan de zee. De zee is overigens wel dichtbij.

Santillana del Mar is ook zo’n dorpje met een middeleeuwse uitstraling. Santillana was ooit een Romeinse vesting en had een belangrijke functie in de middeleeuwen. Als je door de geplaveide straatjes wandelt ademen de huizen sfeer. Er staan statige herenhuizen met wapenschilden en prachtige balkonnetjes. De gevels zijn van natuursteen en ook zijn er middeleeuwse torens te vinden.

De abdij van Santillana was ooit een klooster in de 9e eeuw. Er is nu ook een prachtige kerk in romeinse stijl. De moeite waard om een kijkje te nemen. Deze kerk is een halte op de Camino de Santiago. Hier is ook het graf van Iuliana te vinden. Het verhaal ging dat deze martelares de duivel had gevangen. Ook is er een kloostertuin. De klimop die tegen de muren groeien geven echt iets sprookjesachtigs.

Er zijn allerlei musea en tentoonstellingen in Santillana. Het dorp is helemaal gericht op het toerisme en er is dan ook een autoverbod in het dorp. Heerlijk die rust! Er is bijvoorbeeld een museum met marteltuigen. Vreselijk hoe de mensen vroeger gestraft werden!

 

 

In de traditionele huizen in het dorp kun je genieten van de zoete lekkernijen, waar Cantabrië bekend om staat. De specialiteit is cake (met pudding en melk, in die combinatie.

Vlakbij Santillana zijn de grotten van Altamira te vinden. Dit waren de eerste grotten waar prehistorische tekeningen gevonden zijn. Vandaag de dag is de grot gesloten, maar er is wel een museum waar de tekeningen heel realistisch nagemaakt zijn. Er zijn ook video’s te zien van hoe de mensen vroeger leefden in de grotten. Vanaf 2015 mochten er 5 mensen, die willekeurig uitgekozen worden, per week, de grot in. Het was normaal gesproken op vrijdag en tot 10.30 kon je deelnemen aan de selectie. Je moest overigens wel ouder dan 16 zijn en er waren regels waar je je aan moest houden! Misschien is dat nu niet meer zo!

Verder is er een heuse dierentuin in Santillana, erg leuk om naar toe te gaan als je kinderen bij je hebt. Natuurlijk ook leuk voor volwassenen!

Vanzelfsprekend kun je ook heerlijk eten in Santillana del Mar. En ook nog eens voor een mooi prijsje! Er zijn allerlei soorten restaurants te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je zult niet teleurgesteld worden bij een bezoek aan Santillana del Mar. Het is niet voor niks 1 van de mooiste dorpen in Spanje ! Dus als je in de buurt bent zeker een dag naar Santillana gaan! Ook in de omgeving zijn er prachtige dorpjes te bezoeken en kun je van de natuur genieten! De badplaats Santander ligt niet ver bij Santillana vandaan! Dus prima te combineren!