Pedraza: een echt middeleeuws dorp in de Spaanse binnenlanden

Pedraza ligt in de binnenlanden van Spanje in de regio Castilië en Léon, in de provincie Segovia. Er wonen maar ongeveer 100 inwoners!

Pedraza is het best bewaarde middeleeuwse dorp van Spanje. Er is bijna niks aan veranderd, en tot de jaren ’50 was er zelfs geen stroom en leidingwater. Vanaf die tijd is het dorpje “monumentaal erfgoed”.  In de jaren ’60 is het dorpje ontdekt door filmmakers en dat gaf het dorpje bekendheid.

Van de 16e tot de 18e eeuw was Pedraza een welvarende stad. Uit dat tijdperk stamt het kasteel van het dorp. Dit kasteel is nu in het bezit van de Baskische kunstenaar Ignacio Zuloaga. Hij heeft het kasteel gerestaureerd en had er zijn studio. Vandaag de dag zijn de kunstwerken van deze schilder er te bewonderen!

Je hebt de Plaza Mayor en geloof het of niet, je waant je echt terug in de middeleeuwen! Er zijn wat kleinere pleintje in de buurt van dit hoofdplein en die zijn verbonden door overdekte doorgangen. Deze doorgangen worden “gedragen” door houten balken.

Aan de huizen is terug te zijn dat de stad ooit welvarend was en bewoont werd door vooraanstaande mensen. Op veel huizen tref je bijvoorbeeld wapenschilden aan en er zijn allerlei prachtige details verwerkt in de architectuur, zoals de balkonnetjes. Ook hebben de ramen en deuren prachtige details.

In 1929 was het dorp het decor voor de film “Het vervloekte dorp” en dat was in die tijd ook echt zo. Iedereen trok weg, huizen werden ruïnes en huizen werden zelfs afgebroken. Een grote reden daarvan was dat de schapenwol industrie in elkaar was gestort. Gelukkig vielen meer mensen, buiten de filmmakers, voor dit dorp en werd het langzamerhand weer opgeknapt en gerestaureerd.

Er is maar 1 stadspoort waardoor je in de stad kunt komen. Vroeger was er nog een andere, maar die werd dicht gemaakt omdat er mensen zonder belasting te betalen de stad in wilde komen. Pedraza is nog steeds ommuurd en de originele stadspoort bestaat nog steeds. Dit betekend dat er geen vrachtauto’s in het dorp kunnen komen.

Als je in dit dorp bent is een bezoek aan de voormalig middeleeuwse gevangenis iets wat je niet zo snel zult vergeten. Heel indrukwekkend! Er is een gids en die zal je wat dingen vertellen ten tijde van de rondleiding. Het was daar geen pretje voor de mensen die er ooit gevangen zaten!

Verder kun je heerlijk eten in Pedraza en lekker winkelen. Er wordt elk jaar zelfs een wedstrijd gehouden voor de restaurants voor de beste middeleeuwse tapas. Ook heb je een prachtig uitzicht vanuit Pedraza, want Pedraza ligt op een helling.

Op 1 en 2 juli worden er meer dan 35000 kaarsen aangestoken die Pedraza verlichten en klinkt er klassieke muziek door de stad, het kaarsenconcert. Ook wordt er aan stieren rennen gedaan en worden er meerdere feesten gehouden. Dit is elk jaar op 9 en 10 september.

Een bezoek aan Pedraza zul je niet snel meer vergeten!